Co má vědět správný Čech : 111 velkých vyprávění o malé zemi

Co má vědět správný Čech : 111 velkých vyprávění o malé zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330845/bmid_co-ma-vedet-spravny-cech-rWT-330845.jpg 5 18 11

Znáte celou českou hymnu a kolik má slok? Víte, jaké jsou naše státní symboly a co znamenají? Kolik máme státních svátků a proč je slavíme? Nebo kteří Češi a jaké vynálezy se celosvětově proslavili? V této knížce se dozvíte odpověď nejen na tyto otázky, ale také spoustu dalších zajímavostí a střípků z naší historie. Máme právo být hrdi na to, co jsme v historii dokázali, kam jsme posunuli hranice vědy a techniky, hranice lidských možností ve sportu, co jsme dokázali v umění. Tato kniha pro vás jistě bude inspirací a připomene vám, proč být hrdý na to, že jsem Čech, a jací Češi byli a jsou kabrňáci!... celý text

Přidat komentář

Karolína18
16.10.2023 5 z 5

Tato kniha mě z celé série bavila nejvíc, především díky historickým tématům. Grafika se mi moc líbí, krátké kapitoly též. Trochu jsem uspokojila i svoji ješitnost, protože jsem se tu i více chytala.

Josh
14.02.2021 5 z 5

Zajímavých sto českých symbolů, míst, objevů, osobností... Stručně od každého něco tak, abyste si vybrali a až tak nezáleží o co se zajímáte, protože v knize určitě něco nového najdete. Budete nejen chytřejší, ale i mít dost důvodů k hrdosti být Čechem. Mne zaujali - „Ř“, „park tmavé oblohy“ a „sklárna v Tasicích“. Co vás?


Knižní střípky
24.01.2020 5 z 5

Tuto knihu mohu všem vřele doporučit. I když je primárně určena pro děti, rozhodně si myslím, že ji ocení i jejich rodiče. U nás to tak rozhodně bylo.

Hned ten den, když nám přišla domů, jsme si k ní všichni tři sedli a poctivě ji prostudovali, ocenili jsme, kolik informací z knihy naše jedenáctiletá dcera zná, na to jsme byli hodně pyšní a o tom, co jsme neznali, jsme si přečetli a popovídali.

Samozřejmě nemůže obsahovat vše, jak její podtitul s názvem 111 VELKÝCH VYPRÁVĚNÍ O MALÉ ZEMI napovídá, to prostě nejde. Ale rozhodně kniha může pomoci budovat v dětských čtenářích lásku k vlasti, díky ní se dozví opravdu spoustu zajímavostí, kniha může být i dobrým doplňkem ke školní výuce.
Celá recenze v záložkách od Knižní střípky

Danago
31.12.2019 5 z 5

Moc dobře přehledně a srozumytelně popsáno, co by každý z nás měl vědět . Přiznám se, že jsem se některé věci přiučila i já. Určitě bych jí dětem pořídila. Krásně zpracovaná kniha.

ditul
30.12.2019 5 z 5

Jednoduše popsáno 111 zajímavostí, proč být hrdí, že jsme Češi. Knihu doporučuji i starší generaci. :)

bibi.r
07.11.2018 3 z 5

Pěkně a srozumitelně zpracovaná kniha pro mladší čtenáře o zajímavostech Česka a Československa.

Petass
02.03.2018

Dnes k nám dorazila. Zatím jsem ji prolistovala a sem tam něco přečetla. Kniha je hezky přehledně zpracovaná, texty jsou jednoduché a srozumitelné. Písmo není extra velké, ale ani malé, tak zlatá střední (moje děti ještě nečtou, takže tohle soudím jen podle sebe). Ke každému heslu je zpracován odstavec, půl strana - max strana textu. Grafické zpracování je také příjemné, moderní, ale střízlivé.
Něco zde určitě chybí, něco mohlo být podrobnější, něco naopak mohlo být vynecháno... viz komentář od witiko níže. Podle mě to nevadí... je to 111 hesel o naší zemi, fajn doplnění k jakékoliv nudné školní učebnici. Dětem se bude knížka líbit a myslím, že by je mohla i bavit, i když se vlastně jedná o encyklopedii/naučnou knihu. Určitě splní svůj účel, jsem ráda, že ji budeme mít v knihovně. Doporučuji.

Až ji přečteme dodám hodnocení a nový komentář. Zatím takto.

witiko
03.02.2018 4 z 5

Těžiště knihy je v kapitole "Na koho a na co můžeme být hrdí", která tvoří hlavní obsah knihy. Předchozí kapitoly "Kdo jsme" a "Střípky z naší historie" jsou až moc stručné a výběrové (např. mi chybí popis a výklad symboliky velkého státního znaku nebo etymologický výklad etnonyma "Čech"), ale to zas plně nahrazuje jiná kniha "Můj stát" od Martina Velíška, kterou stejně tak doporučuji. Je jasné, že do 111 hesel se nevejde všechno, ale zarazilo mě, proč tu nejsou hesla věnovaná českým nositelům Nobelovy ceny (Heyrovský a Seifert) např. místo Stalinova pomníku. Stejně tak mě napadlo, že když už je tu Ferdinand Porsche nebo Herbert Lom, proč ne taky Sigmund Freud? Naopak zvlášť oceňuji, že autor se věnuje i pojmu Česko a jeho anglickému ekvivalentu Czechia, protože naše generace pořád neumí rozlišovat mezi politickým názvem státu a krátkým zeměpisným názvem země. Teď už je to na mladých, aby se to naučili. Jinak je kniha psaná zajímavě a vtipně a přesně naplňuje svůj účel – vychovávat děti k národní hrdosti a modernímu vlastenectví. Díky za ni!

DariDerek
25.08.2017 5 z 5

Moc se mi líbí celé zpracování knihy. Více tady: https://darameganknihy.blogspot.cz/2017/08/co-ma-vedet-spravny-cech-michal-vanecek.html

Eorin
07.06.2017 5 z 5

Jednoduché, čtivé, nejen pro děti - doporučuji i dospělým. Jedná se o "učení se historie" zábavnou, lehkou formou. Chválím jistou posloupnost a tím pádem i přehlednost. Zajímavosti k tomu jsou pak vítaným bonusem.

Kareninov
29.03.2017 5 z 5

Přehledná a krásně udělaná encyklopedie, dětem se moc líbila.

Štítky knihy

pro děti dějepis populárně-naučné publikace zajímavosti

Autorovy další knížky

Michal Vaněček
česká, 1964
2018  90%Mlýn
2019  79%Iluze pravdy
2017  94%Co má vědět správný Čech : 111 velkých vyprávění o malé zemi
2010  72%Chceš-li pobavit Boha, seznam jej se svými plány
2016  80%Staré pověsti české pro děti