Co dělají pocity?

Co dělají pocity? https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476771/bmid_co-delaji-pocity-ONf-476771.png 5 67 18

Laskavá obrázková knížka (nejen) o emocích Vezměte děti na výpravu do světa citů, pocitů a emocí. Nečekejte však žádné barvy. Naopak, paleta něžných ilustrací Alexandry Zającové je příjemně neutrální, měkce šedá, růžová či modrá. O to více vyniká to, co autorky chtějí sdělit. Z pocitů totiž stvořily zvláštní bytůstky — malé, velké, roztomilé i strašidelné —, které si žijí vlastním životem v našem nitru. Radost skáče na trampolíně, vztek vybuchuje, smutek se choulí v dece, trpělivost pěstuje růže, strach dělá, že není… láska rozsvěcuje. To, co tyto bytůstky dělají, vystihuje hlubokou podstatu daného pocitu a neobvyklým způsobem jej tak dětem přibližuje. Půvabné ilustrace doprovázené krátkými poetickými texty vybízejí k otázkám a hledání odpovědí. Emoce tu nejsou ani hodnoceny, ani nijak klasifikovány, prostě jen jsou a jednají. Přesně tak jako v každém z nás.... celý text

Obrazové publikace Psychologie a pedagogika Pro nejmenší
Vydáno: , Host
Originální název:

Co robią uczucia?


více info...

Přidat komentář

lucyvase4
25.03.2024 4 z 5

Četla jsem ji se synem (5,5let). Chtěla jsem, aby se naučil pojmenovat, co cítí. Knihu máme přečtenou déle, ale s recenzí jsem čekala, abych mohla dobře popsat výsledky.

V knize najdeme ilustrace 31 pocitů. Nechybí zvědavost, závist, zloba, odvaha, strach ani láska. Ilustrace jsou vážně krásné a syna moc bavilo zjišťovat, jaký pocit je jaký.

Každý pocit má nejen krásnou ilustraci, ale autorka ke každému napsala i slovy, co dělá. Např. Láska je elektrikář. Naděje staví mosty. Odvaha odpočívá v hloubky lesa.

Nečekejte knihu, kterou dítěti dáte na prohlížení, přečtěte jednu větu k pocitu a máte hotovo. Ne, ne. Tohle je kniha, u které musíte s dítětem sedět a komunikovat s ním. Dávat mu názorné ukázky toho, kdy se tak cítil. A ptát se ho na názory.

Musím říct, že vysvětlit některé pocity bylo náročné i pro mne. I když obrázek většinou hodně pomůže. Ale třeba u takové naděje nebo komplexů jsem tápala i já a ani obrázek moc nepomohl.

Kýžený výsledek se ale dostavil. Syn si pocity zapamatoval (aspoň většinu). Dokáže je popsat, pojmenovat, a když nějakou emoci prožívá, dokonce jde a hledá v knize, jaká to je. Nejlépe mu jde radost a vztek.

Myslím, že zařazení knihy do kategorie 5+ je odpovídající. Pro mladší děti by to bylo více obtížné. Musím ještě jednou zdůraznit, že spolupráce rodič a dítě je nutná.

Za mne skvělá kniha a synovi hodně pomohla se zvládáním pocitů, protože pojmenovat to, co dítě cítí je vlastně základ. Pokud si uvědomí o jaký pocit jde, může s ním mnohem lépe pracovat.

ještěrka38
26.01.2024 4 z 5

Moc hezky zpracovaná kniha o pocitech doplněna jednoduchými obrázky.


Varjohukka
17.11.2023 5 z 5

Knížky o pocitech a emocích jsou teď u dcerky (6,5) hodně oblíbené a tahle patří mezi ty velmi povedené.

potesenicist
04.09.2023 4 z 5

Tuhle knihu miluju hlavně já, dcerám se ilustrace zase tolik nelíbí, ale třeba k tomu dorostou. Hezký podklad k povídání o emocích.

aydam
11.02.2023 5 z 5

Tolik pravdy v krátkých větičkách.
Zajímavé ilustrace.

veriszv
27.01.2023 5 z 5

V jedné větě obsáhnout podstatu je opravdu kumšt!
K výstižné větě výstižná ilustrace a mistrovské dílo je na světě.
Kniha je to jemná, něžná, laskavá.

Domca1
25.11.2022 5 z 5

Krásna, nežná, podnetná, originálna, výstižná a pútavá knižôčka. Na každej jej dvojstránke je ukrytá priliehavá a kreatívna metafora, ktorá učiní zadosť detskej i dospeláckej fantázii a tvorivo stelesní ten či onen ľudský pocit. Oceňujem najmä to, že použité obrazy nie sú prvoplánové, ale autorka sa snaží o čo najväčšiu mieru nápaditosti a tvorivej interpretácie. Knižka vhodná určite nie len pre deti :-)

"Nenávisť prerušuje spojenia....." - "Láska je elektrikár."

Dsenbi
23.11.2022 5 z 5

Knížka je plná krásných ilustrací, což mám jako rodič ráda a na každé straně je krátká věta k danému pocitu. Vybízí k diskuzi s dítětem a zamyšlení. Nejvíc se mě dotkl obrázek laskavosti, která schovává pod deštníkem děti před bouřkou. Vztek zase znázorňuje vybuchující Ježek. A tak jsme mohli mluvit o tom, jak můžeme druhé při vzteku zranit jako Ježek bodlinami a taky jak se to dá napravit, nebo jak se vztekem pracovat, abychom druhým neublížili fyzicky ani slovem. :) Opravdu u téměř každého obrázku se dá o něčem přemýšlet a mluvit.

Natique
12.10.2022 5 z 5

Moc krásně zpracovaná kniha o pocitech. Krátké poetické texty doplněné snovými ilustracemi přímo vybízejí k diskuzi s dětmi a k zamyšlení, jak se daný pocit projevuje uvnitř nás, když ho právě pociťujeme... Kniha je doporučená již pro děti od 5 let, určitě ale stojí za to si knihu přečíst i se staršími dětmi.

MoonR
20.09.2022 5 z 5

Najviac sa mi páči ako táto kniha vystihuje hravým spôsobom podstatu jednotlivých pocitov. A myslím, že nie je len pre deti.. je síce pôvodne určená deťom, ale to vôbec neznamená, že dospelí v tejto oblasti majú nevyhnutne jasno ;) A taký malý-milý obrázok môže pomôcť k všeličomu lepšiemu. Osobne mi tam chýbajú farby (hlavne ak to má byť pre deti), takže za seba si ju trošku domaľujem.. Každopádne, ako celok je to nádherný kus "práce".

Litocha
31.05.2022 4 z 5

Ach, to je tak hezoučká kniha. Jemné, oku lahodící ilustrace a neskutečně výstižný text - a stačí na to jediná věta. (Syn sice tolik okouzlený jako já není, ale to nevadí, jí si to oáchám a ovzdychám i za něj.)

muchomurka
11.04.2022 5 z 5

Moc jsem nevěděla, co od této knížky čekat a příjemně mě překvapila. Krásně a nápaditě zpracované téma pocitů. Přesto však nevím, jak bych s touhle knížkou a s Bambulkou pracovala. Potřebovala bych k tomu návod. Ale třeba na to spolu přijdeme. Tuhle knížku bych si ráda pořídila do knihovničky, tak až přijde její čas, vyzkoušíme.

essterkaa
07.04.2022 5 z 5

Až na pár případů, kdy mi vyjádření k pocitům moc nesedělo, je kniha velmi dobře zpracovaná. Děti si díky ní můžou lépe uvědomit, co jaký pocit konkrétně znamená. Ilustrace jsou příjemné.

Chesterton
27.03.2022 5 z 5

Laskavá nádhera, co dokáže vzbudit něžné pocity snad v každém !
Mamina vyzkouší na tříleťáka a pak to dostanou celá rodinka :o)
10/10

"Naděje chystá svačinku na cesty."

Markéta_2
14.03.2022

Skvely napad!

Citat:
Stesk vdechuje vuni saly.

dohnálci
15.02.2022 5 z 5

Tak nádhernou knihu pro děti už jsem dlouho neměla v ruce. Jemné ilustrace převážně v šedých tónech Vás provedou nejrůznějšími pocity. S knihou se dá mnohostranně pracovat, což jí zaručí že se k ní budete vracet. Můžete tipovat dle obrázku pocit, sami se zamyslet jak daný pocit vnímáte a jak byste jej namalovali či popsali. Mohu jen doporučit

haannyys
21.01.2022 5 z 5

Zpracování je originální, krásný papír, ilustrace. U některých pocitů jsem se i dojala, rozhodně bych ji doporučila pro děti - na vazbě je psáno 5+, nicméně i menším dětem to zvládnete vysvětlit. A orientovat se ve svých pocitech je důležité!

annastasia.j
10.01.2022 5 z 5

Těžko říct, co k téhle knize napsat - ve finále obsahuje jen pár řádků, (naštěstí) není plná barev, pozitivity a naivity, jako ostatní knihy, není povrchní, je krásně realistická, je něžná, je roztomilá, je prakticky celá šedo-modrá a zanechala ve mně (jakožto v dospělém člověku) něco skvělého a hlubšího. Možná to, že není v pořádku učit dítě, že všechno je skvělé a snadné... Tahle kniha mu ukáže, že je v pořádku se cítit i špatně, prožívat smutek, strach, ale i radost, zvědavost, zkrátka všechny lidské pocity. Rozhodně i přesto, že je to kniha obsahující pár řádků a je pro nejmenší děti, mě dokázala nadchnout a přesvědčit, že tohle je kniha, kterou jednou dostane moje dítě.

Štítky knihy

emoce, pocity pro děti od 4 let

Autorovy knížky

Tina Oziewicz
polská, 1971
2021  95%Co dělají pocity?

Kniha Co dělají pocity? je v

Přečtených76x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených10x
Knihotéce15x
Chystám se číst35x
Chci si koupit33x
dalších seznamech11x