Člověk a podzemní svět

Člověk a podzemní svět https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477242/bmid_clovek-a-podzemni-svet-jeskynni-fen-8hk-477242.jpg 3 2 2

Jeskynní fenomén v běhu lidských věků. Jeskyně fascinovaly lidi od nepaměti. Nejdříve je využívali jako dočasná útočiště či podzemní svatyně. Od Antiky se na ně začínali dívat učenci i z pohledu vědeckého. Od té doby vzniklo mnoho teorií o jejich vzniku, o vzniku krápníků i původu kostí a archeologických nálezů v jeskyních. Většina z těchto teorií tvořila slepou uličku vědeckého vývoje a mnohé z nich jsou z dnešního hlediska úsměvné. Cílem této knihy ale není dělat si z dávných učenců legraci. Vždyť všichni museli bojovat proti zažitým stereotypům a dogmatům nejen se svým svědomím a vědeckými kolegy, ale i s protivníkem nepoměrně silnějším, s církví. Vydejme se na stránkách této knihy na cestu poznání jeskyní v průběhu tisíciletí - od Antiky až do nedávné minulosti, od Starého kontinentu až po Nový svět či vzdálené oblasti Asie. Publikace bohatě doplněná historickým obrazovým materiálem k tomu dává jedinečnou příležitost...... celý text

Přidat komentář

David81
30.01.2023 3 z 5

Netradiční přehled spektakulárních historických teorií, které se zabývají jeskyněmi a jejich obyvateli. Vypovídají především o lidské bezmezné fantazii. Dnes působí sice legračně (krápníky vykvétají jako rostliny, lidé se pohybují na vnitřní straně povrchu zeměkoule, zkameněliny vznikají v horninách sami od sebe atd.), ale kdo ví, co se bude psát v budoucnu o našich dnešních hypotézách ohledně superstrun nebo temné hmoty.
Kromě toho jsou v knížce popsána i různá falza a podvody, které se střídají rychle za sebou, až postupně ztrácí na zajímavosti. V přehledu nejstarších zmínek o jeskyních chybí informace o prvním písemném dokumentu popisujícím jeskyni - v čínské Knize o horách z roku 221 př. n. l. V celkem obsáhlém přehledu křesťanských světců žijících v jeskyních chybí svatý Antonín a svatý Pavel Poustevník, svatý Jan, který v jeskyni Apokalypsy sepsal Knihu Zjevení. Doplnil bych i zmínku o tradovaném umístění jesliček - místa narození Ježíše Krista - do jeskyně.
I přes některé drobnosti a občasný náběh k bulvárnosti je knížka zajímavá a obdivuji škálu informací, které se autorovi podařilo poskládat do jednoho celku. Hezké je i vizuální zpracování.

Staráknížka
20.01.2022

Vždycky mě fascinovala geologie a tak jsem jí vystudovala. Jeskyně patří k nádherným a tajemným místům našeho světa. Kniha přináší - téměř vyčerpávající - přehled o vztahu lidí k jeskyním. Byť se nám některé názory dávných vědců mohou dnes zdát směšné, ve své době to byly převratné. A chybami se člověk učí. Osobně se mi velmi líbila kapitola věnovaná jeskyním jako místům kde se zrodil bůh - někteří to zvládli hned v několika jeskyních - tedy alespoň podle místních obyvatel. Taková jeskyně je docela fajn zdroj příjmů.