Tetín objektivem historie

Tetín objektivem historie https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337347/bmid_tetin-objektivem-historie-OsS-337347.jpg 5 2 1

Kniha Tetín objektivem historie se snaží ukázat zajímavé momenty z dějin této významné obce. Historie Tetína, to jsou slavné a významné události jako pobyt a úkladná vražda první české křesťanky sv.Ludmily, pobyt kronikáře Václava Hájka z Libočan či vyhlášené poutě. Historie Tetína jsou i události a vzpomínky zdánlivě bezvýznamné a téměř zapomenuté - jako rozbahněné ulice, propadlé pódium při cvičení Sokolů či konec doškových střech. V knize Tetín objektivem historie čtenář najde nejen tyto příběhy, ale mnoho dalších, to vše doplněno více než sto třiceti často unikátními dobovými fotografiemi z let 1898-1948.... celý text

Přidat komentář

David81
07.03.2023 4 z 5

Velmi pěkný místopis, který popisuje novodobou historii Tetína za použití spousty krásných fotografií - ať už těch oficiálních (pohledů), tak i těch ze soukromých archivů.
Co mě zaujalo nejvíc, byly informace o společenském životě obce. Je neuvěřitelné, jak se dříve lidé, kteří těžce pracovali na polích nebo v lomech, dokázali po práci ještě účastnit spousty kulturních akcí a byli členy nejrůznějších spolků. Například v období první republiky působilo v Tetíně 5 ochotnických divadelních souborů. Když to srovnám s dnešní situací u nás na vesnicích, je to dost smutné. Zaujal mě i ostudný osud Tetínského hradu, který byl z velké části obětován při těžbě vápence, samozřejmě kvůli zisku... Je toho ale mnohem víc - válečné události, násilnosti při osvobozování Rudou armádou, poválečné změny atd.
Knížka je rozdělená do tematických kapitol, kde ale občas působí rušivě neustálé přeskakování v čase. Pro seznámení s novodobou historií nejen obce, ale i této části Českého krasu, je publikace velmi dobrá.

Štítky knihy

historie, dějiny Český kras

Autorovy další knížky

Michal Hejna
česká, 1978
2012  80%Lomy a vápenice v srdci Českého krasu
2021  60%Člověk a podzemní svět
2017  90%Tetín objektivem historie
2019  100%Podzemí Berounska a Hořovicka
2012  0%100 let tetínské kopané

Kniha Tetín objektivem historie je v

Právě čtených1x
Přečtených2x