Císařovna

Císařovna https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495817/bmid_cisarovna-nsd-495817.jpg 4 23 5

Píše se rok 1853 a Alžběta Bavorská, přezdívaná Sisi, má jasno: buď se dočká opojné romantické lásky, kterou opěvují básníci, nebo se nezamiluje nikdy. Není její chyba, že to matka odmítá pochopit. Koneckonců jen proto, že se starší sestra Helena ochotně podřídila matčiným radám a slíbila, že se provdá za rakouského císaře Františka Josefa, ještě neznamená, že i Sisi bez námitek splní, co se od ní očekává. Cítí, že život je něco víc než jen společenské dýchánky a upjaté korzety… Kéž by měla šanci získat zkušenosti z první ruky. Mezitím se rakouský císař, na něhož byl spáchán pokus o atentát, zotavuje ze svých zranění. Aby se z nepříjemného zážitku vzpamatoval a uchoval v zemi mír, rozhodne se naplno věnovat svým státnickým povinnostem a slíbí, že na blížící se oslavě svých narozenin se bude dvořit Heleně Bavorské. Jak lépe sjednotit poddané než jim oznámit, že budou mít novou císařovnu? Ale když se Sisi a František nečekaně setkají v zámecké zahradě - daleko od zvědavých pohledů a nemilosrdné kritiky dvora -, není pochyb o tom, že mezi nimi vzniklo silné pouto. Postupně jejich tajná setkání přerostou v něco víc a oba musí volit mezi očekáváními, která do nich vkládají jejich příbuzní, a touhou stát si za tím, v co opravdu věří...... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Empress , 2022


více info...

Přidat komentář

Sisssi
08.03.2023

Romány o císařovně Sisi se v poslední době zvrhávají v neobyčejně laciné romance. S Alžbětou to opět nemá příliš společného, charakteristiky postav, doba, móda, to vše je jen bezbřehá fatazie autorky, nutno dodat, že dosti neoriginální a tuctová. Podobných moderních pseudo-Sisi, které s císařovnou 19. století mají společné jen jméno a pár náhodně zvolených drobností už bylo dost, chtělo by to změnu - k lepšímu, ke kvalitě, k touze pochopit Alžbětu jako osobnost, ne si do ní pouze promítat nějaká dnešní klišé.

sissi.k
10.01.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Velice dobře se čte i když je v knize většinou popsané období než se Sisi zasnoubí a seznámí s Františkem Josefem I. Kapitoly jsou kratší a čtivé. Myslím že mohu doporučit všem kdo mají rádi knihy o Sisi.


Jana K
06.01.2023 2 z 5

Další románové zpracování života legendární císařovny Sisi, tentokrát podle seriálu Netflixu z německé produkce. Kniha se zabývá pouze lety 1853/1854, tedy obdobím seznámení Alžběty s císařem, následnými zásnubami a svatbou.
Kniha se čte dobře, je rozdělena na dvě části (1853 a 1854) a jednotlivé kapitoly jsou označeny symboly (ptáček - Alžběta, květina - Helena, dýka - František Josef) podle toho, z pohledu které postavy je příběh právě vypravován. Co se týká historických faktů, tak se celý příběh nevyhne obvyklým klišé a řadě nesrovnalostí. Nevím, nakolik je paní autorka znalkyní císařovny Sisi, ale z mého pohledu asi mnoho nastudováno nemá.
V srpnu 1853 slavil císař své 23. narozeniny a kromě mnoha a mnoha dalších hostů byly pozvány i bavorská vévodkyně Ludovika s nejstaršími dcerami Helenou a Alžbětou. Setkání proběhlo v lázeňském městečku Ischl, nikoli v Bad Ischlu, jak je celou dobu v knize prezentováno. Teprve v roce 1906 se z Ischlu stal Bad Ischl. Celý děj zásnub je také zasasen do tzv. Císařské vily, tedy opět špatně - tuto Císařskou vilu koupila císařova matka Žofie jako svatební dar pro císařský pár teprve krátce po zasnoubení. Císařská rodina bydlela během tohoto pobytu v Ischlu v pronajatém Seeaurově domě a právě tam došlo k osudovému setkání Alžběty a císaře Františka Josefa. To bychom mohli ještě odpustit, to jsou jen drobné detaily, ale v kapitole 40, kdy je Sisi se svou bavorskou rodinou na cestě do Vídně za svým budoucím ženichem se dočteme: "Lehký náznak podzimních barev přišel brzy a pozlatil okraje lesa." To myslí paní autorka vážně? Opravdu neví, že Sisi odcestovala z Mnichova do Vídně 20. dubna a svatba se konala 24. dubna, což rozhodně není na podzim.
Takových nesrovnalostí je v knize mnoho, zcela opometuti jsou Alžbětini bratři, což bych ještě pochopila, ale zmíněny nejsou ani sestry Marie a Žofie, v knize se objevuje pouze Matylda. Charaktery postav také neodpovídají, vztah obou bavorských sester je zde vyhrocený na nejvyšší možnou míru, podivnou roli zde hraje císařův bratr Maxmilián (který na zásnubách v Ischlu přítomen nebyl), císař je zde popsán jako milovník poezie, ve které najde společnou řeč právě se Sisi... a tak by se dalo ještě dále a dále pokračovat.
V rámci daného žánru historický román je kniha v pořádku, ale se skutečnými událostmi, tak jak podle doložených pramenů proběhly, má opravdu málo společného.

alnahu
28.12.2022 2 z 5

Já jsem z této knihy docela zklamaná,mám ráda knihy o Alžbetě Bavorské přezdívané Sisi, toto modernější podání o jejím životě před svatbou s Františkem Josefem mi nesedlo.

evineckY
22.12.2022 4 z 5

Televizní Sisi ( Alžběta ) mám ráda - ať tu novější i tu starší. Tato je však úplně jiná.
V této knize je život Sisi , než se stala císařovnou.
Nechtěla se vdávat, protože kolem sebe viděla jen nevěru a nenechala si všechno líbit. Chtěla se vdát jedině z lásky.
Dovíme se, jak bylo u dvora - samé intriky a na ženy se nebralo ohledy.
Docela se mi líbila