Císař František Josef I.: Mýty a pravda

Císař František Josef I.: Mýty a pravda https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479433/bmid_cisar-frantisek-josef-i-myty-a-prav-S0n-479433.jpg 3 7 4

Jaký byl císař František Josef I. v soukromí? Na tuto otázku dává Katrin Unterreiner mnoho odpovědí a představuje tak různé pohledy na muže, jenž stál 68 let v čele mocné monarchie a podílel se na utváření evropských dějin. Císařův tradovaný oficiální obraz ukazuje vážného muže celý život svědomitě plnícího povinnosti a věrného svým ideálům. Na rozdíl od oficiálního pohledu autorka píše o císařově dětství a útlém mládí, o láskyplném a uctivém postoji k matce Žofii, o kamarádských vztazích s bratry a humoru, který v té době často projevoval a jehož stopy v něm zůstaly po celý život, ovšem jen v kontaktu s nejbližšími lidmi. Jeho celoživotní hluboká láska k manželce Alžbětě, kterou svým zvláštním způsobem opětovala, zde není formována dojmy z romantického kultovního filmu Sisy, nýbrž doložena korespondencí a archivními materiály. Také oboustranně problematický vztah se synem, korunním princem Rudolfem, je prezentován jako důsledek zásadně rozdílných povah a přístupů k životu. Kontakty s dcerami byly poznamenané i přísnou dvorní etiketou a stylem císařova a císařovnina života. Později, když byl dědečkem, si teprve plně užíval vnoučat a otevřeně jim dával najevo svou náklonnost. Zajímavý je také pohled na císaře, jaký podávají vzpomínky a svědectví jeho komorníka a některých zaměstnanců, kteří ho ukazují jako laskavého, vůči nim velmi zdvořilého chlebodárce. V posledních letech života a vlády se stal symbolickou postavou pro obyvatelstvo monarchie i mezinárodní politiku. Monarchii a povinnostem k ní také patřily jeho poslední myšlenky.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Kaiser Franz Joseph 1830-1916: Mythos und Wahrheit


více info...

Přidat komentář

Elea
23.11.2023 3 z 5

Hezky zpracovaná kniha, kvalitní papír, pěkné fotky, jen textu a nových informací tam moc není.

Jana K
31.01.2023 3 z 5

Pěkná, celobarevná publikace plná fotografií, které mnohdy zabírají i celou dvoustranu. Textu je tím pádem v celé knize poskrovnu a žádné nové objevné informace rozhodně nečekejme.
Kniha je rozdělena do několika kapitolek zabývajícími se císařovým dětstvím, císařem v roli manžela a otce, jeho všedním dnem i jeho soukromím. Jsou to ale opravdu krátké kapitoly, navíc doplněny spoustou fotografií, takže ani není prostor na to, aby nějaké téma bylo více rozvinuto. Pouze známá fakta, například kapitola o všednodenním císařově životě a soukromí čerpá vesměs ze známých a už několikrát publikovaných vzpomínek osobního komorníka Eugena Ketterla (telefon na toaletě, játrové knedlíčky u císařových nohou na koberci, opilý lázeňský atp.).
Kniha se také nevyvaruje nejrůznějších chyb, které by se myslím u tak renomované autorky vyskytovat neměly. V kapitole o rodinném životě je chybné datum narození druhé dcery císařského páru - arcivévodkyně Gisela se narodila 12.7.1856, nikoliv 5.7.1856, jak je uvedeno. Hraběnka Sztárayová se jmenuje křestním jménem Irma a nikoliv Elisabeth.
Jak jsem už psala výše, kniha obsahuje spoustu fotografií a dobových vyobrazení, škoda jen, že u mnohých není uveden rok vzniku, nebo je uveden chybně, např. známá fotografie císaře v uniformě od Ludwiga Angerera rozhodně nevznikla v roce 1855 ale minimálně o deset let později.
Podtrženo, sečteno - jedná se o knihu pěknou, ve které ale grafické zpracování převažuje nad informativní stránkou, což je myslím škoda. Pro nás, co už máme o císaři něco načteno, je to prostě málo.


Dixinka
30.01.2022 5 z 5

Moc pěkně zpracovaná kniha.

Martin12345
29.10.2021 2 z 5

Kvalitní papír, pěkné fotky, ale jinak ze série Mýty a pravda určitě nejslabší kousek... O F.J.I. jsou prostě lepší knížky...