Čínske vraždy v bludisku / Čínske vraždy klincom

Čínske vraždy v bludisku / Čínske vraždy klincom https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21858/bmid_cinske-vrazdy-v-bludisku-cinske-vra-EWg-21858.jpg 5 52 7

Čínske vraždy v bludisku a Čínske vraždy klincom patria do série románov o sudcovi Tim, ktorých autorom je Robert van Gulik (1910-1967), holandský diplomat a znalec dejín Číny a čínskej kultúry. Van Gulik čerpá zápletky svojich kníh z celej čínskej literatúry, najmä však z populárnych detektívnych románov, ktoré sa prvý raz zjavili v sedemnástom storočí. Príbehy o sudcovi Tim nám poskytnú živší pohľad na tradičnú Čínu ako mnohé učebnice, monografie či historické dokumenty. Zachycujú život v kvitnúcich mestách imperiálnej Číny predtým, ako ich narušili vonkajšie moderné vplyvy. Sudca Ti, jeden z veľkých čínskych detektívov, je historická postava a jeho plné meno je Ti Žen-tie. Žil od roku 630 do roku 700 n. l. V neskorších rokoch života bol ministrom a svojimi radami múdro ovplyvňoval štátne záležitosti. Pre slávu, ktorú si získal ako vyšetrovateľ zločinov, sa však v neskoršej čínskej literatúre stal hrdinom detektívnych príbehov, často iba v máločom inšpirovaných historičkou skutočnosťou. V Čínskych vraždách v bludisku sudcu Tiho vyšlú do Lan-fangu, okresu na hraniciach ríše. Vzápätí musí vyriešiť záhadu vraždy v zamknutej knižnici, pátrať po zmiznutom dievčati a rozlúštiť hádanku testamentu bývalého guvernéra, ktorý si v močiari vybudoval nepreniknuteľné bludisko. Čínske vraždy klincom sa zaoberajú prípadmi nevysvetliteľných úmrtí a tajného sprisahania proti cisárskej vláde. Vydanie oboch detektívnych románov dopĺňajú autorove kresby, inšpirované čínskou tlačou zo šestnásteho storočia, a mapky pôsobísk sudcu Tiho.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Pravda
Originální název:

The Chinese Maze Murders / The Chinese Nail Murders , 1961


více info...

Přidat komentář

Vlk222
22.03.2024 5 z 5

Velmi napínavé a výborně pojaté příběhy se soudcem Ti jsou ukázkou mistra pera Roberta van Gulika. Nikdy se neomrzí.

alabra
19.01.2023 5 z 5

Soudce Ti mě nikdy neomrzí. V žádné podobě. Tentokrát audiokniha ve slovenském nastudování, naprosto boží.


Jaruš7
17.06.2022 5 z 5

Další audiokniha - Čínské vraždy klincom.
Poutavé vyprávění o tíživém životě ve svazcích manželských pouť.
Autor si opět vybral téma smrti s neprůkazným důkazem a rozehrál soudní přelíčení v níž urputnost a drzá sebevědomost s patřičným právním nárokem vezme soudci Ti šanci na lehké vyšetření, jakoby přirozené smrti.
Je to na ostří nože, kdo z koho, buď a nebo.
Má na kahánku soudce Ti. Pocit profesní zodpovědnosti je neskutečně brutálně krutý.
Ale zlo v podvědomí je cítit.

Hezký poslech, jako vždy v imaginární i kruté době za působení soudce Ti.

Jaruš7
13.04.2022 5 z 5

Audiokniha, jako vždy od mistra bohatá na události zločinností hemžících se čínských dějin.

Soudce Ti v novém působišti musí zjednat pořádek, nastolit systém dodržování zákonů, potrestat rebelii, vyšetřit podivné dědictví a podivnější úmrtí.
Tresty za zločiny jsou pro odstrašení velmi kruté. A tak ke zmírnění krutostí mučení jsou jisté nádherné pasáže zkrášlující pocit z pohledu na tuto dobu "Soudce Ti".

Citace: ( na návštěvě u poustevníka)
"Stařec nedbajíc na naléhavost soudce Ti jen rukou ukázal na chatrný příbytek a nechal hosta aby se usadil.
V povětří se vznášela něžná vůně orchidejí.
Soudce Ti se zahleděl na okna a zarazil ho nádherný pohled na rozkvetlou verandu.
V porcelánových mísách a okrasných vázách byly samé rozkvetlé orchideje. Soudci se zazdálo, že vůně zaplní celou místnost.
A jak tak seděl, pocítil, jak jeho znervózněnou mysl květiny pomalu tiší.

Stařec mu podal čajovou misku s horkým nápojem.
Soudce Ti trochu upil a pomyslel si, že co žije, tak lahodný čaj ještě nikdy neochutnal.
Stařec se usmál. " Voda je ze skalnatého, jezerního útesu, kde pramení potok.
Čajové lístky jsem večer vložil do puku chryzantémy. Povybíral jsem je až ráno, až když květ otevřelo slunce a lístky čaje nasákly vůní ranní rosy z květu."


Až teď, při této představě, mě umění obřadu čajových kreací okouzlilo.

Zápletky opět dokonale zapeklité a tresty strašlivé.
Super zážitek.

Kontryhelka
30.11.2020 5 z 5

Výborná detektivka ze staré Číny. Jako velká milovnice dynastie Tang, pro mně soudce Ti a jeho příběhy byly jako zjevení. Čtivé, napínavé a laskavé vyprávění geniálního detektiva dob dávno minulých. Pan Gulik výborně vykresluje postavy, každodenní život lidí a zvyklosti staré Číny. Když čtu jeho knihy mám pocit, že jsem součástí jeho příběhů. Ihned si člověk udělá představu o lidech,životě a prostředí jako celku.

Ivan F
30.08.2013 5 z 5

Van Gulik na vrchole svojich tvorivých síl. Najlepšie a najpútavejšie napísané príbehy z dvoch posledných pôsobísk sudcu Ti, čoby okresného sudcu. Neomrzia ani po viacnásobnom prečítaní.

vitavita
04.04.2012 3 z 5

Především vražda klincom je zajímavá ...

Kniha Čínske vraždy v bludisku / Čínske vraždy klincom je v

Přečtených75x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce44x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x