Dračí vejce

Dračí vejce https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12866/bmid_draci-vejce-X2g-12866.jpg 4 85 15

Čílové série

1. díl >

Dračí vejce je neutronová hvězda, nepředstavitelně hustá koule o průměru pouhých dvaceti kilometrů, jejíž přitažlivost na povrchu je sedmašedesát miliardkrát vyšší než pozemská. Lidské bytosti nikdy nemohou stanout na jejím povrchu a zkoumat ji – mohou jen s využitím nejmodernějších vědeckých metod. Přesto na tomto neuvěřitelném světě lidé objeví inteligentní život: číly, tvory, kteří žijí tak rychle, že se pro ně jediná hodina rovná více než stovce let. Čílové se vyvinuli z temnoty pravěku k moderní vědě během několika pozemských dnů – a astronauti na oběžné dráze Dračího vejce se stávají postupně pozorovateli, učiteli a pak přáteli… Překlad František Bouška.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Dragon's Egg , 1980


více info...

Přidat komentář

sf1
16.12.2022 5 z 5

Ten vznik náboženství u čílů na podobně nesmyslném základě jako lidské náboženství byl prostě perfektní. Jako zbytek knihy samozřejmě.

DericCaster
31.12.2021 5 z 5

Je to prostě sci-fi. Ten příběch je přesně to, co zkratka sci-fi vyjadřuje. Něco bizarního, těžko uchopitelného a přesto vlastně dávající smysl... Knížka se mi líbila a určitě pohledám další pokračování.


Racek213
21.10.2021 5 z 5

Nelze mi než nejvyšší hodnocení. Skvělé.

berry1009
11.01.2021 4 z 5

Dračí vejce je pro mne jedním z největších překvapení posledních let. Sáhnul jsem po něm, jelikož mi docházely tituly ke čtení. A začátek byl vpravdě ubíjející. Příliš odborné názvy, pouhá fyzika a nuda. Od začátku popisu čílů už se ale jednalo o úžasné dílo. Oceňuji, že autor knihy musel být široce vzdělaný, inteligentní člověk. Nutná znalost fyziky, biologie, astronomie, chemie, geografie, historie a samozřejmě literatury na vysoké úrovni až udivuje. Vývoj nového inteligentního života po vzoru lidí je popsán skvěle. Nebýt zdlouhavého začátku, bylo by to čistých pět hvězd.

Jack Bauer
04.12.2020 4 z 5

Touhou po dobré inteligentní sci-fi jsem sáhl po delší době vyhýbající se tomuto žánru kvůli špatným zkušenostem či výběrem samých braků po Dračím vejci díky vynikajícímu neotřelému obsahu. Velice zajímavý příběh mě zpočátku zaujal, ale jakmile se na scéně objevili Čilové na což jsem se těšil nejvíc, četba mě začínala popisem jejich počátečního vývoje dost nudit. Boje s klany o semena a lusky, pak vznik náboženství a víra v jediného Boha, v tom momentě jsem s knihou někde před polovinou praštil což děsně nesnáším když nedočtu nějakou knihu. Ale svým způsobem mě příběh zaujal, tak jsem se ke knize opět vrátil a i přes nudně leč zajímavě vyprávěný příběh mě to opět chytlo. Nakonec se mi tohle hard sci-fi svou podstatou velice líbilo, jen kdyby bylo lépe napsané a dokázalo více vtáhnout do děje. Sci-fi je můj neoblíbenější žánr, ale najít dobrou sci-fi v záplavě braků, fantasy a různých odnožů daného žánru je docela těžký oříšek. Buď je to nesmysl nebo zdlouhavý nudný příběh.

Ilmatar
28.09.2019 5 z 5

Velmi příjemné hard sci-fi o vývoji života na neutronové hvězdě a o jeho lidských pozorovatelích. O dvou živočišných druzích v jednom prostoru, ovšem vlivem gravitace v různě ubíhajícím čase.

ludek.n
17.02.2018 5 z 5

Dračí vejce je hard science fiction ve své nejušlechtilejší formě. Neutronová hvězda se sedmašedesát miliardkrát vyšší přitažlivostí než je pozemská dokáže vytvořit vskutku uchvacující prostředí pro rozvoj civilizace čilů. Stojí za to sledovat tyto tvory na jejich cestě k vyspělé společnosti. Je to zábava porovnávat všechny ty skryté paralely pozemských historických událostí, proměněné tíhou cizího a odlišného světa. Autor si mistrně pohrál i s dalším paradoxem, když čily nechal žít milionkrát rychleji než pozemšťany. Asi si každý dokáže představit, jak potom vypadá komunikace mezi astronauty a obyvateli Dračího vejce. On ostatně i výstup do volného prostoru na oběžné dráze kolem hvězdy ve výšce 400km nad povrchem není žádná legrace a mění se v dechberoucí drama, které je ke zhltnutí na jeden nádech. Málokdy souhlasím s propagačními synopsemi na obálkách knih, ale tentokrát musím udělat výjimku a o tom, že Dračí vejce je nádherná kniha, nebudu vůbec polemizovat.

TERRORDROME
26.11.2017 4 z 5

Jedna z kníh ktoré si aj napriek časovému odstupu od prečítania pamätám dosť dobre. Sci-fi napísané fyzikom dokáže hneď na začiatku odradiť podrobným technickým popisom udalostí ako výroba stabilného orbitu ( nie žuvačky! ) okolo neutrónovej hviezdy pomocou sústavy meteorov, ale potom dej opustí ľudí a sústredí sa na dobrodružné vyprávanie o Číloch. To sú tvorovia obývajúci neutrónovú hviezdu, kvôli ohromnej gravitácii vyzerajú ako také hrudky ktoré si z tela dokážu podľa potreby formovať rôzne kvázi údy a kvôli extrémnej rýchlej rotácii a času na neutrónke prebehne od samotného vzniku života po vyspelú civilizáciu schopnú lietať do vesmíru len pár pozemských dní. Keďže sledujeme celú históriu Čílov, kniha nemá po celý jedného konkrétneho hrdinu. Zo všetkých postáv má najviac priestoru istá Mrštobijka, ktorá vďaka náhodnej hibernácii pri nejakej katastrofe prežila niekoľko generácii a je popisovaná ako Leonardo da Vinci sveta Čílov. Príbeh končí stretnutím s ľuďmi, kde Čílsky ( nie z Čile ) veľvyslanec musí nevia ako dlho sedieť bez pohnutia aby ho pri jeho extrémne rýchlej existencii mohli vôbec zahliadnuť. Veľmi zaujímavá kniha.

Petr Dudek
20.09.2017 4 z 5

Něco podobného jsem hledal od filmu Interstellar. Premisa zní nádherně, ale na knize je bohužel hodně poznat, že jí psal fyzik. Po technické stránce výborné, po čtenářské otřesné. Autor má evidentně úplně jiné představy o tom, co je zajímavé a čemu by se měl v knize věnovat, úplně jiné, než já. Při čtení vás ale hlavně napadá, že těchhle sto padesát stran by mělo zabírat deset stran a o tomhle odstavci bych si rád přečetl celou knihu. Po výborném úvodu přijde přes sto stran nudy, kdy Čílové někam jdou, pak konečně lidé zjistí, že Čílové existují a posledních několik desítek stran je opět našlapaných. Méně, než 4/5 dát nemohu, ale další díl nezvládnu.

lazarus
12.02.2015 4 z 5

Velmi technické - což mám rád a což zároveň ledaskoho odradí, velmi originální - což má rád skoro každý čtenář sci-fi a konečně taky velmi zábavné. Co dodat?

Atuin
06.05.2013 5 z 5

Velice dobrá kniha a velice chytlavá, vzdor některým ekvivalentům, a tím však nemyslím život na neutronové hvězdě. Časová odlišnost mezi číly a námi pozemšťany je tak fascinující, že během Kontaktu jsem byla chvilkama naměkko Příběh se stránkami nabírá na otáčkách a stává se nejen čtivým, víc a víc pružným,ale hlavně logickým a na otázky které podvědomě vyvstávají v hlavě směle odpovídá.
Plně saturované tím čím má hard scifi být. Zkrátka nic není" vycucané z prstu" Čílové prostě stojí za poznání:)

Ikkju
23.01.2012 4 z 5

Tak dočteno. Kniha byla opravdu povedená, technologický pokrok čílů na posledních stránkách už byl skoro raketový. Měli ale štěstí že jejich vývoj nepřerušily žádné katastrofy, společenské ani geologické (ty přijdou v pokračování?)...

karvak
08.01.2012 5 z 5

Geniální. Hard science fiction, jaká jen může být, když jí napíše fyzik a to stylem, který je stravitelný pro laika. Originální a skvěle vymyšlené, u všech nemožně znějících fantazií, teorií a postupů vysvětleno, jak by to či ono šlo provést. Čtivý příběh o sledování mimozemské rasy lidmi, který postupně přejde do skvělé a logické pointy.

vpadysak
25.10.2011 4 z 5

Život na hviezde? Veď každý školák vie že hviezdy sú len plynové gule. Alebo že by to bolo predsa ináč?

Od začiatku do konca originálne a zaujímavé. Nič podobné som ešte nečítal.

Woro
13.03.2011 5 z 5

Název jako pro fantasy, avšak obsah tak hard sci-fi, že víc hard už snad může být jen vědecká publikace. Pozorování vývoje civilizace čílů bylo pro mne doslova lahůdkou.
Pokud rádi čtete sci-fi, a hledáte něco tvrdšího, pak už dál nehledejte.

Štítky knihy

hard sci-fi Locus Poll Award (ocenění)

Autorovy další knížky

Robert L. Forward
americká, 1932 - 2002
1999  88%Dračí vejce
2000  88%Hvězdotřesení
2001  82%Saturnský ruchch

Kniha Dračí vejce je v

Přečtených112x
Doporučených13x
Knihotéce52x
Chystám se číst69x
Chci si koupit17x