Chlapec za klíčovou dírkou

Chlapec za klíčovou dírkou https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413694/bmid_chlapec-za-klicovou-dirkou-Gmz-413694.jpeg 4 66 19

Samuelova matka musela odjet, teď je to už několika měsíců. Chlapec od ní jen tu a tam dostane pohlednici, a nesmírně se mu stýská. Když se kamarád zmíní, že v celé věci může mít prsty strohá majitelka jejich domu, zrodí se Samuelovi v hlavě nebezpečný nápad…

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Leda
Originální název:

The Boy at the Keyhole , 2018


více info...

Přidat komentář

micha-ella
21.03.2023 2 z 5

Kdyby tento příběh vyprávěl sám chlapec, byl by styl, jakým je knížka napsaná, odpovídající a přijatelný. Takto mi svou jednoduchostí nevyhovoval a rozvláčné opakování a zbytečné prodlužování děje taky ne. Celé je to pochmurné a smutné, nelíbilo se mi to.

etranger
19.02.2023 3 z 5

Nepravděpodobný příběh Samuela Claye mi připomněl Vlak dětství a naděje Věry Sládkové, které se taky povedlo vyvolat v čtenáři pocit, že se na hrdiny díváme přes vypouklé zrcadlo, což je dáno zřejmě snahou předvést neobvyklou, vyšinutou situaci očima dítěte. Vrátím li se k Chlapci za klíčovou dírkou tak se domnívám, že se autor zasekl na vytváření ponuré atmosféry a představování dětské bezmoci až zapomněl na příběh a že by ho měl nějak uvěřitelně zakončit.


jana14
30.01.2023 5 z 5

Knihy si obvykle podle obálky nevybírám. Věřím kvalitním recenzím, komentářům, ověřenému autorovi a anotaci. Tato kniha mi však padla do oka v prodejně LK a obal byl tak zajímavý, že jsem neodolala. Mysteriozní příběh o podivném, osamělém chlapci, který zoufale čeká na nepřítomnou maminku, mě dojal i vyděsil. Je to taková jednohubka, dporučuji.

zuzka894
06.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Naprosto skvělé. Často jsem měla chuť Samuela proplesknout, aby se probral. Ale chudák za to nemohl. Věřil, že ho matka miluje že všech nejvíc, nechtěl uvěřit tomu, že by ho opustila. Chvílemi byla kniha děsivá, napínavá. Opravdu skvělé čtení.

Karoley
17.05.2022 5 z 5

Co dokáže způsobit šílené podezření..

Už několik měsíců žije devítiletý Samuel sám v rozlehlém starém domě na anglickém venkově jen s hospodyní Ruth. Samuelova matka musela narychlo odjet do Ameriky a ani se s ním nerozloučila..

Proč ho maminka tak náhle opustila a skoro o sobě nedává vědět? Odjela opravdu, anebo se jí přihodilo něco hrozného? Jaké tajemství skrývá hospodyně Ruth?

Dětská kniha to tedy úplně není, jak jsem si nejdřív myslela :)) Chvílemi slušně děsivé, za nečekaný konec dávám jednu hvězdu navíc. Co se stane s králíkem mi bylo jasné od první chvíle :)

petrarka72
09.05.2022 3 z 5

Finále skvělé - ale než se k němu prokoušete, je to boj.

Katerina.Gabrie
05.03.2022

(SPOILER) Za mě rozpačité pocity. Námět skvělý, zpracování samozřejmě velmi dobré, přebal, grafika...
Ale jinak pro mě to bylo rozvleklé, stále stejné - jistě, gradovalo to tu nejistotu, co se vlastně děje, obě verze jsou vlastně úplně stejně možné. Konec rychlý - a samozřejmě paradoxní, tak už ale principy v životě fungují - když na něčem usilovně lpíme, vlastně si to ničíme tím víc, čím víc o to usilujeme - až to zničíme úplně, byť neúmyslně.

Co mě ničilo snad nejvíc, byla ta necitelnost, nevřelost, neschopnost dát dítěti cit, porozumění, lásku - a naopak v něm posilovat nejistotu, strach. Uf. Slabou útěchou mi byla berlička doby, kdy to tak prostě chodívalo běžně.

Arkagas
26.01.2022 5 z 5

(SPOILER) nádherný a originální komorní hororový příběh o třech hlavních postavách, který ocení každý fanoušek tohoto žánru. Malý Samuel zůstal na několik měsíců sám v domě se služebnou Ruth, která mu tvrdí, že jeho matka odjela do Ameriky, aby získala finance na podporu rodinné ocelárny, která krachuje. Samuelův kamarád mu ale vypráví příběh o podobné rodině v Německu, kde služebná majitelku domu zabila, aby si nechala její majetek a pohřbila ji ve sklepě. Netrvá to dlouho a tento příběh probudí v Samuelovi podezření. To se čím dál tím víc potvrzuje, nejen díky lžím a stále stejným slovům Ruth, ale i díky pohlednicím, které chodí jednou za čas z Ameriky a jež nepsala maminka, ale samotná Ruth. Je tohle Samuelovo podezření pravdivé, nebo se dočista zbláznil a celá věc se má úplně jinak? Jediným opravdovým kamarádem je zdá se pro Samuela jen králík Robin Hood, který ale také nemá úplně jednoduchý osud.
Jak tohle celé dopadne už je na zjištění každého z Vás :)

Eszminka
18.07.2021 5 z 5

Kniha má své kouzlo, zvláštní atmosféru, je zajímavě ilustrovaná . Jak danou situaci vnímá malý kluk..naivita, láska k mamince , tvrdohlavost..hezká knížka, nelituji , že jsem si jí přečetla.

Ithaka
19.01.2021 5 z 5

V knihovně mě nalákala fantaskně provedená obálka a melancholické ilustrace. Asi půjde o něco dobrodružného pro děti, říkala jsem si, mohla bych to zkusit. No, to jsem byla vedle jak ta jedle. Horor pro nesourodý trojhlas - opuštěný chlapec Samuel, přísná hospodyně Ruth a matka zmizelá neznámo kam. Opus pro viktoriánský dům se zahradou, zjitřenou fantazii malého dítěte a jeho stále děsivější představy. Atmosféra hustá tak, že by se dala krájet. Stihla mne čtenářská schizofrenie - čtete jedním dechem a pak raději odkládáte, abyste to vydýchali, ale ne na moc dlouho, protože se to prostě nedá vydržet. Zválcováno za večer. V hlavě strašilo ještě dlouho potom.

kanitsuj
04.01.2021 3 z 5

Také mám po přečtení této knížky rozporuplné pocity, protože má své kladné stránky, ale bohužel s sebou nese i trochu zklamání. Mezi výrazné přednosti řadím samozřejmě krásné provedení, přebal knížky je nádherný a také samotný námět není vůbec špatný, ale jako by autor nedokázal jednoznačně prokreslit charaktery jednotlivých postav. Nebylo mi ani v závěru jasné, který ze zúčastněných je ten zlý a který ten dobrý. Chlapec byl pěkné kvítko a nedivím se, že hospodyni z toho místy ujížděly nervy:-) Možná to byl i autorův záměr, aby byl čtenář zmatený a aby lépe vynikla pointa, ale u mne nezafungoval a naopak s pointou ještě zesílil a přinesl s sebou rozčarování. Také mi bylo líto, že autor příliš nepracoval s atmosférou chátrajícího domu a zarostlé zahrady, která se přímo nabízela a mohla příběhu dodat na přitažlivosti.

PeM
18.12.2020 1 z 5

Ten konec jsem prostě nějak nepobrala.....celá knížka je tak na hodnocení průměr, znovu bych do toho nešla...

gad
24.09.2020 5 z 5

Pěkný příběh. Napínavý s nečekaným vyvrcholením. Příběh o klukovské fantazii a o tom, kam až podezřívavost může dovést člověka, který nenachází odpovědi na své otázky.
Nebyla by to špatná předloha pro film.

Knihomolka506
24.09.2020 5 z 5

Co si myslí jeden chlapec, když zůstane doma sám jenom s hospodyní a maminka jednou v noci uteče a ani se s ním nerozloučí? Kde je maminka ve skutečnosti? Nemůže za absenci matky náhodou hospodyně?

Boboking
25.06.2020 4 z 5

Rodinné sídlo na anglickém venkově, podivná hospodyně Ruth a nešťastný opuštěný devítiletý syn paní domu . Tři hrdinové čtivé knihy Chlapec za klíčovou dírkou, napsané v duchu gotických románů, čtenáře dostane skvělou atmosférou, a tím neustálým očekáváním něčeho „zkaženého a hrůzného“ skrývajícího se za zdi domu… Výborné čtení, doporučuji

boticelli
29.03.2020 3 z 5

Na začátku příběhu jsem měl mylný pocit, že by mohlo jít o nečekaně temné vyprávění. Nalákalo mě povedené vydání knihy i komentáře. Nakonec jsem se musel prokousat fádním textem (s krásnými obrázky). Na posledních pár stránkách sice příběh graduje ale dojem z celé knihy je spíše rozpačitý.

soukroma
12.02.2020 5 z 5

Uf, to bylo napětí, to byl skutečný thriller: komorní, nepříliš dlouhý (možná dokonce spíš povídka), ale napětí a stísněné pocity by se daly krájet. Snaha zjistit, jak to bylo, byla naplněna, budoucnost zůstala otevřena.

Výprava knihy - s plastickým kukátkem na/v obálce a mnoha temnými ilustracemi - skoro mate, vypadá to jako kniha pro děti. Ale ouha, pro ty tedy určitě není, jen pro silné dospělácké nátury. Chudák kluk...

Přečteno najednou, na noc, což podobně citlivým povahám moc nedoporučuji, nebudete spát (ještě dlouho).

siginek9
11.02.2020 3 z 5

Smutny pribeh ditete zijiciho bez lasky rodicu , v nejistote a vlastni bujne fantazii. Tyto knihy nevyhledavam, presto jsem si ji na doporuceni precetla, pocity smisene .....

sadlo
10.01.2020

Příběh mne donutil číst rychle až do konce. Mám raději knihy než film,ale tato kniha se nabízí ke zpracování scénáře na pěkný hororový psychologický příběh.

Štítky knihy

thrillery osamělost mysteriózní, mystéria kriminální thrillery

Autorovy knížky

Stephen Giles
australská, 1972
2019  75%Chlapec za klíčovou dírkou