Chlapec, krtko, líška a kôň

Chlapec, krtko, líška a kôň https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442411/bmid_chlapec-krtko-liska-a-k-n-P6O-442411.jpg 5 852 222

I keď to málokto pokladal za možné, prišla doba, v ktorej akoby sa zastavil čas a do popredia sa dostávajú iné priority. Je to boj o prežitie a čas zamyslieť sa. Mnohí sa cítia vo svojom boji osamelí a opustení, potrebujú povzbudiť. Práve týmto čitateľom, ale nielen im, je určená kniha Charlieho Mackesyho. Nájde si cestu priamo do vášho srdca, zaujme vás a ukáže, že napriek všetkému bude svet v poriadku. Je to terapia v knižnej podobe, potvrdenie láskavosti, dobroty a lásky. Osamelý chlapec stretne krtka, ktorý má rád sladkosti. Spolu sa vydajú na dobrodružnú cestu. Čoskoro sa k nim pripojí líška s koníkom. Znie to ako obyčajný detský príbeh, je to však predovšetkým príbeh o priateľstve, o živote a dôležitosti citu, ktorému hovoríme láskavosť. V čase prehnaného konzumu nám Charlie pripomína to najdôležitejšie – potrebu zostať ľudskou bytosťou. Chlapec s krtkom sa pokúšajú nájsť odpovede, líška je skôr mlčanlivá, no aj to má svoju príčinu. Vnímame múdrosť a hĺbku ich otázok a odpovedí, nie sú to však múdrosti z kalendárov a pohľadníc, síce pravdivé, ale trochu povrchné. Príbeh prekvapuje jednoduchosťou a hĺbkou, je to symfónia každodenných, ale o to dôležitejších tém, dôkaz, aké prosté je pustiť sa do niečoho s jasným cieľom. Kniha právom očarila čitateľov v celej Amerike a v Anglicku, nadšene ju prijali aj v Nemecku. Je vhodná pre každú vekovú skupinu od 5 do 105 rokov. Aj ilustrácie rozprávajú silnou rečou, autorovi sa podarilo namiešať magickú kompozíciu ilustrácií a textu. Ilustrácie kreslené tušom pôsobia prirodzene, pravdivo a výrazne. Listovanie v knihe prináša číry pôžitok a radosť. Jednoznačne ju možno opatriť sprofanovanou visačkou „bestseller“.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: , Tatran (Bratislava) , Pragma
Originální název:

The Boy, The Mole, The Fox And The Horse , 2019


více info...

Přidat komentář

Ajinka79
19.04.2024 5 z 5

Kniha mě nadchla! Takový zjednodušený Malý princ. Doporučuji.

kikies
28.03.2024 4 z 5

Milá kniha plná moudrých myšlenek, ale za mě spíše pro dospělé, co se dětí týče, tak leda pro hodně zádumčivé typy - moje dvě éra to rozhodně nedocenily :-D


zuzi9
03.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Nádherný příběh s krásnými ilustracemi, kterou bych klidně darovala jako dárek tomu, kdo miluje knihy.

A můj oblíbený citát z knihy? "Pokud napoprvé neuspěješ, dej si zákusek. (v originále: “If at first you don´t succeed, have some cake.

petulkapeta
29.02.2024 5 z 5

Nadherne..pohlazení na duši..

zamilov.do.knih
08.02.2024 5 z 5

roztomiloučký <3

ivetka859
24.01.2024 5 z 5

5*, ačkoli nejsem cílovka pro tuhle knížku. Je krásná, uklidňující, jen tak sem tam otevřít a pokochat se, anebo si pomalu pročítat příběh. Pro lidi, kteří rádi listují knížkami - ideál, má úžasné zpracování. Pohlazení po duši. Pro lidi, co potřebují větší terno, asi nemá takový význam.

Peťula96
16.01.2024 5 z 5

Tato kniha je přesně to, co jsem na začátku nového roku potřebovala. Ukrývá v sobě totiž neskutečně milý a velice poučný příběh chlapce, který se vydal na dlouhou cestu.

Při své cestě potkává maličkého krtka, který miluje zákusky, bystrou, ale ostražitou lišku a moudrého koně s velkým srdcem. Stanou se z nich přátelé a vedou spolu dlouhé rozhovory o životě. Kladou si spoustu otázek, na které navzájem hledají odpovědi. Učí se tomu, co je to milovat a být milovaný.

Tím, jak nacházejí odpovědi oni, nachází odpovědi i čtenář. Já osobně jsem se při čtení této knihy velmi často zamýšlela nad svým životem a nad tím, co je v něm důležité. Spoustu věcí jsem i díky tomu přehodnotila a hodně se toho naučila.

Spousta zdrojů uvádí, že se jedná o knihu pro děti, ale já bych ji spíše doporučila dospělým, neboť jsem toho názoru, že k plnému pochopení jejího poslání je potřeba mít už v životě něco za sebou.

Jejich příběhem nás také doprovázejí krásné ilustrace, které příběh krásně doplňují a celkově tak kniha působí ještě daleko příjemnějším dojmem.

Chlapec, krtek, liška a kůň je jedna z těch knih, ke které se budu moc ráda vracet, a to zejména ve chvílích, kdy budu potřebovat ujistit o tom, že život nemusí být dokonalý, a přesto v něm můžeme být šťastní.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji @megaknihy_cz #recenznivytisk

Majka1979
19.12.2023 5 z 5

Nie je to knižka pre malé deti, je to naozaj pekne napísaných pár myšlienok na zamyslenie. Obrázky sa mi tiež veľmi páčili.
Kniha má za cieľ ukázať čitateľovi, že v živote je dôležitý a že láska je tiež dôležitá.
Veľmi dobre mi padlo, keď som si ju prečítala a určite neľutujem.
Veľa z tých myšlienok určite zostane vo mne :)

kurama45
14.11.2023 3 z 5

Na komiks je tam málo (a navyše navzájom nesúvisejúcich) obrázkov, na príbeh zas málo nespojitých myšlienok, na filozofiu sú málo burcujúce a na detskú knihu zas príliš skryté v slovách. Pre dospelých je to akurátne milé, poučné, láskavé a prinajmenšom je to sviežejší darček ako toľkokrát otrepaný Malý princ.
Možno by som dala o hviezdičku viac nebyť premrštenej ceny. Pýtať hotové imanie za dielko, ktoré zhltnete skôr, ako vám zhltne krtko dezert, je na hanbu.

Pentlička
18.10.2023 4 z 5

Nejsem cílová skupina pro tento druh literatury. Zde je jedno moudro/ citát za druhým. Ano, má to hloubku, ale na mě to působí jako talíř, jemuž chybí dno. Mám raději knihy, ze kterých moudrost vyvěrá skrytě mezi řádky, ne prvoplánově.
Každopádně ilustrace jsou nádherné, proto hodnotím kladně.

Petrush
15.10.2023 3 z 5

Kniha citátů a úvah, jen náznak příběhu. Není to tedy moc na čtení od začátku do konce, spíš jen tak zalistovat a popovídat s dětmi o pár stránkách. Ilustrace se líbily, hlavně jejich množství. Mě příliš nezaujala, i když s mnoha moudry souhlasím.

Pettato
15.09.2023 5 z 5

Překrásná kniha s ilustracemi a slovy, která pohladí duši a inspiruje k zamyšlení.

Radkas87
07.09.2023 2 z 5

Moc nechapu to nadseni z teto knihy... Je plytka a dle meho precenovana. Hvezdicky davam za hezke ilustrace, ale pribeh nula... Radoby citaty uz tu byly tisickrat a neprinasi nic noveho.

Janina2609
03.08.2023 5 z 5

"Co máme dělat, když nás bolí srdce?" zeptal se chlapec. Dopřejme mu přátelství, společné slzy a čas, dokud se neprobudí šťastné a s novou nadějí."

Knížku jsem přečetla dřív než jsem snědla zákusek - Kaštany. Obojí bylo moc dobré.

1Booklover
30.07.2023 5 z 5

Překrásná kniha, hluboké myšlenky a nádherné ilustrace.

playada
19.07.2023 1 z 5

Já jsem to vůbec nepochopila. Ani se mi nelíbily ty ilustrace. Ten krtek ani nevypadá jako krtek.

Verunka289
19.07.2023 5 z 5

Krásné ilustrace, krásné myšlenky, velmi laskavá kniha!

Lenka2533
14.07.2023 5 z 5

To byla tak nádherná kniha! Většinu jejích myšlenek jsem si napsala, protože jsou úžasný a každý by si je měl aspoň jednou připomenout, nezapomenout na svou hodnotu a mít se rád takový, jaký je. Dost věcí mě chytlo za srdce. A to zpracování? To je hotová pastva pro oči. Ty kresby mě dostaly. Některé byly jednoduché, ale přesto krásné. Opravdu moc povedená knížka.

LuckaDea
28.06.2023 3 z 5

Milý příběh s hezkými myšlenkami. V knize se objevuje opravdu málo textu, přesto má kniha docela hloubku. Možná bych ale uvítala příběh trochu rozsáhlejší. Asi jsem od knížky čekala víc. Často bývá přirovnávaná k Malému princi, ten byl ale podle mě lepší a odnesla jsem si z příběhu mnohem víc. Co se mi na této knize líbilo asi nejvíc, byly ilustrace. Ty byly opravdu nádherné. Knížku hodnotím asi jako trochu slabší průměr.

VikThor
23.06.2023 5 z 5

Jedna z nejprostších knih textových, však ducha plna jest nadmíru velkou! Malby nádherně dokreslují, co myšlenky a rozjímání rozehrává v mysli sonety...o čem? No o životě každého z nás :-)
Tuhle knihu asi nedocení jen tak někdo.....jen snící básnící srdceplní života mouder. Kniha mi hodně připomíná Malého prince, ale dokázala víc....v nemnoha slovech svázat tolik myšlenek a moudrosti. Ano, je to odvislé hodně od každé mysli, srdce a myšlenkách životem načerpaných. Ale kdo má z čeho těžit, ten vytěží úměrně svých zdrojů. Já vytěžil mnoho napoprvé a těším se již nyní za čas, co nového zjistím příště :-)