Cesty k přátelství

Cesty k přátelství https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190131/cesty-k-pratelstvi-4pL-190131.jpg 5 21 6

Přidat komentář

mahdal
01.08.2021 4 z 5

Velmi zajímavá publikace; netušil jsem, jak složitý vztah měli tito dva velikáni. Jednu chvíli mi bylo i Čapka líto, zpočátku neopětovávané přátelství mu muselo působit velkou bolest. Podívat se do nitra tak komplikovanému a plachému člověku jako byl Šrámek musel být oříšek, možná i proto to Čapek nevzdal.

Tako kniha mě inspirovala k další četbě Šrámka a podnítila zájem o jeho tvorbu. Doporučuji.

1amu
03.06.2020 5 z 5

Útlá a něžná knížka vypovídající o vztahu dvou velkých osobností české literatury. Jak praví Dr.Halík: Přátelství Karla Čapka k Fráňovi Šrámkovi bylo zpočátku vztahem jednostranným. Plachý, zakřiknutý Šrámek se po rozpadu anarchistického hnutí stáhl do ústraní. Odmítal se účastnit čehokoliv, co se týkalo veřejného života.
Možná, že vše začal Čapkův referát v Národních listech 23.XII.1919 "Román o těle": Nějaká šťastná chvilka, polibek, úsměv nezrcadlí celý život, ale mohou zjeviti celou životnost, co jí jenom jest...Těm však, kteří si libují v okrášlené neřesti, dá Šrámkova erotika beze všeho ránu do zad.
A ono přibližování se, trvalo dlouho. Olga Scheinpflugová vzpomíná : "Na Čapkovy pátky přišel sotva několikrát, a to pouze tehdy, když se mu hostitel zaručil, že tam bude málo lidí, že léto pročesalo počet pravidelných návštěvníků."
Šrámek dle Čapka odmítal lest, pravdivý se lekal lži a čisťounký se vyhýbal špíně. Skláněl sice svou hlavu nad lidskou bolestí, ale neznal jiného léku než poezii.
Půvabná je příhoda z léta r.1937, kdy byl po čas léta u maminky v Sobotce a jeho paní uskutečnila "tajně připravovaný plán" přestěhování z těsného bytu ve Vršovicích do pohodlnějšího a hlavně klidnějšího bytu na Smíchově, na Černém vrchu v č.15.
Reakce překvapeného Šrámka z 31.7.1937:
"Milá Milko, těžko si představíš mé ohromení nad tím, jak snadno a rychle jsi mně přestěhovala na kopce za Smíchov. Budiž tvá ručka předem pochválena, jestli volila správně a nalezla skutečnou tišinu. A proč, medle, tam říkají Na Černém vrchu ?"

Bohužel přátelství obou bylo ukončeno skonem toho, který kdysi o ně tolik stál.
Ten druhý reagoval svým způsobem:

K.Č. 25.XII.1938

To nám ta růže, ta tmavá růže
tak brzy porozkvetla,
vždyť by nám stačila, byla by stačila
jenom těch vánočních
stromků světla.

Chodil jsem do Říční,
chodil jsem do Úzké,
teď budu chodit na Vyšehrad,
s tebou si, Čapku zaskočený,
popovídat.


milamarus
11.01.2020 5 z 5

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký by byl Hamlet nebo Othello, kdyby ho napsal Fráňa Šrámek? Karel Čapek ano.

Kniha, kterou jsem měla mezi těmi, na které se teprve chystám, téměř dva roky. Od té doby, co jsem si přečetla předchozí nadšený komentář. Kniha, které jsem dnes nemohla ukázat Vltavu, Dům U zlaté lodě, ani se s ní projet tramvají. Nesmí totiž opustit brány knihovny. Nechala jsem si jí tedy přinést ze skladu a usadila se s ní v dětském oddělení. Naschvál. Kvůli těm barvám a smíchu, který k nám doléhal. Myslím, že z té změny měla radost. Odměnila mě spoustou pěkných slov. Rozesmála i dojala....

Stydím se, že jsem jí vyhledala až nyní, a vím, že se na první příčku letošní ČV - kniha, jejíž autor letos oslaví (oslavil) kulatiny - tak docela nehodí. Není tam "by". Ale! Zasloužila by si víc čtenářů a Jo Nesbø voraz. Žebříček se pod ním začne za chvíli podlamovat....

------------------------------------------------------------
ÚRYVEK:
,,(...) Tak si jednou Šrámek s Karlem Čapkem libovali pohov na hustém trávníku v humprechtské třešňovce. Šrámek prohodil k Čapkovi: ,Co byste dělal, kdybych teď slastí umřel?´ - ,Běžel bych na nejbližší telegrafní stanici, aby tu zprávu měly Lidovky první.´, pohotově odpověděl tehdejší člen redakce Lidových novin. (...)"

Damato
14.12.2017 5 z 5

Moc hezké psaní o životě dvou lidí, kteří zanechali nesmazatelnou stopu nejen v naší české literatuře. Přesto, když jsem brala knihu do rukou, říkala jsem si o čem si asi tak rozpolcený Ratkin (pan Šrámek) může psát s Čapkem. A bylo to moc hezké čtení. Určitě doporučuji k přečtení všem kdo mají rádi jak Čapka, tak Šrámka. U pana Šrámka se mi dost otevřeli oči- fakt jsem ho měla za Ratkina- třtinu větrem se klátící, ale jak se člověk mýlí :-)...

Antonín185
22.11.2017 5 z 5

Vztah pana Čapka ke Šrámkovi mně donutil "objevit" si Šrámka i pro sebe..

džej
05.04.2015 5 z 5

Útlý svazek dává nahlédnout do korespondence obou umělců, sleduje rozvíjející se vztah mezi nimi. Dobové texty a komentáře doplňují, co je v dopisech leckdy jen naznačené, Přes generační rozdíl jsou zachované dopisy plné upřímnosti, souznění a hlubokého přátelství. Tak vzdálené dnešnímu smskování a tak úžasně čtivé a čisté!