Nataša Gollová - Roztomilé děvče

Nataša Gollová - Roztomilé děvče https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177197/bmid_natasa-gollova-roztomile-devce-j76-177197.jpg 4 30 3

Po publikaci, která čtenáře seznámila s osudem Adiny Mandlové, přichází druhá, která mapuje život její filmové kolegyně a kamarádky Natašy Gollové. Obě ženy si v období protektorátu prošly množstvím problémů, které vygradovaly po válce. Obě se musely vyrovnávat s nenávistí, odporem a nařčením z kolaborace. To je v jistém smyslu spojuje. Ale je zde spousta věcí, které Natašu Gollovou činí osobitou a nezaměnitelnou. Vladimír Přibský zachycuje ve své knize Natašu Gollovou už jako etablovanou herečku, která má za sebou filmy, jež se zapsaly u diváků jako nezapomenutelné. Ukazuje nám, s čím vším se musela vyrovnávat, čemu čelit, co jí přinesl vztah s Němcem, jak to nesla její rodina a jak fungovala tehdejší kinematografie pod diktátem Velkoněmecké říše. V neposlední řadě neopomíjí ani hořký závěr konce války, kdy Nataša působila jako dobrovolná ošetřovatelka v Terezíně. Ano, Natašu Gollovou většina z nás vnímá jako žabce, jako věčně mladou, rozjívenou dívenku, která to na filmovém plátně uměla pořádně roztočit. Ale málokdo si při sledování filmů s ní uvědomí, že v té době, kdy hrála své osobité party ve filmech Eva tropí hlouposti, Hotel Modrá hvězda či Roztomilý člověk, jí běželo na třicátý rok. Máme tedy možnost nahlédnout do života filmové herečky, který v mnohém nebyl tak skvělý, báječný a příjemně šílený, jako role, které ztvárňovala.... celý text

Přidat komentář

topipig
25.02.2017 4 z 5

Zajímavá výprava do života Nataši Gollové, která zažívá svoje životní peripetie v období Protektorátu, konkrétně mezi roky 1941 - 1945. Je to napsáno jak z pohledu Gollové, tak z pohledu jejích přátel a hereckých kolegů. Dohromady to dělá gradující vyprávění, které by stálo za to zfilmovat. Jenže v dnešní době by na to nikdo neměl, jak z herců, tak z režisérů.

radekk33
08.10.2015 1 z 5

Kniha působí velmi nesourodě. Různé části na sebe navazují bez spojitosti. O životě herečky se toho mnoho nedozvíme. Pocitů a informací, které si můžeme odnést není mnoho.


Lenka4
06.07.2015 2 z 5

Zdá se, že známých událostí ze života Nataši Gollové během okupace není tolik, aby přinesly dostatek záchytných bodů pro napsání jejího příběhu. Nebo ho zvolený styl vyprávění příliš rozmělňuje, takže kniha není v prvé řadě o Nataše Gollové, ale spíše o dobových poměrech v uměleckém světě. U řady dialogů působí rušivě to, že jejich aktéři nejsou ztotožněni hned v úvodu. Celá kniha působí těkavým, neuspořádaným dojmem, chybí jí pevná jednotící linie. Rozhodně nedosahuje kvalit příběhu o Adině Mandlové.