Cesta životem

Cesta životem https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190092/cesta-zivotem-190092.jpg 4 87 17

Vývojová psychologie. Publikace obsahuje dlouhý a složitý příběh lidského života a autor jej vypráví s co největším využitím poznatků psychologie, sociologie a dalších vědních oborů. Opírá se přitom zejména o koncepci tzv. biodromální psychologie, o poznatky psychoanalytiků a sociálních psychologů (koncepce E. Eriksona o vývojových stadiích a úkolech), ale pochopitelně nepřehlíží ani poznatky biologicky nebo kognitivně orientovaných badatelů. Výsledkem je kniha, která je víc než jen fundovaným a čtivým uvedením do jednoho vědního oboru - je průvodcem čtenáře po jeho vlastním životě a pomocníkem v jeho utvářen... celý text

Přidat komentář

Apo73
24.01.2024 5 z 5

Pro mě je to kniha knih. Koupil jsem ji cca ve svých 25 letech. Když mi bylo 30, dočetl jsem ji do kapitoly o desetiletí mezi 30-40. Pak jsem ji vzal do ruky za 10 let a četl jsem kapitolu o životě mezi 40 a 50 lety. Včera, když už mi je 50, jsem ji vzal po 10 letech zase k ruce a čtu kapitolu o životě mezi 50 a 60 lety. A doufám, že si ji za 10 let zas budu moci vzít k ruce k dalšímu čtení. Takže skutečná průvodkyně mé cesty životem. Dr. Říčana jsem znal osobně a vždy jsem ho obdivoval za schopnost popularizace často nesrozumitelných a vpravdě na henici kalkulu se pohybujících se pochodů psychologie. Tahle kniha je ale právě dokladem, že je možné projít zamyšlením nad celým životem bez ideologie, nabídnout různé pohledy na tak strašně individuální prožívání a životní postoje! Vzorová kniha, jak by se měly humanitní vědy prezentovat toužit po uplatnění. Tzv. kvartilové scopusové a jiné časopisy, které nikdo nečte, ale rozděluji se podle nich peníze, jsou totiž pravým opakem toho, co by věda měla dělat.

Teniskaha
07.05.2022 3 z 5

No, jako člověk mi tento pán nesedl a celkem dost jeho názorů mi vadilo a celkově mi tato publikace lezla na nervy, ale pro laika je dobrá v tom, že může nalákat i na náročnější četbu v tomto oboru, takový předstupínek.


Noisette73
11.06.2021 5 z 5

Čtivě a trošku poeticky napsané, mě to při studiu i práci pomohlo.

hu_87
02.12.2020 3 z 5

Čtivě a tak trochu "příběhovsky" napsaná publikace. Na jednu stranu je zajímavá, na druhou stranu budí dojem přílišně populárně-naučné publikace a ne odborné literatury. Doporučuji spíše pro začátečníky v oboru nebo pro laiky (knihu by měl pochopit každý).

chodícírohožka
11.05.2020 4 z 5

Příjemná kniha, poměrně dobře se četla, člověk se dozvěděl spoustu zajímavých informací.

neuland157
20.02.2020 5 z 5

Velmi čtivá knížka na to, že se jedná o odbornou publikaci. Měla by být povinnou literaturou každého dospěláka.

gab72
27.11.2018 5 z 5

Velice srozumitelně a poutavě napsané. Životní cesta je rozdělena po jednotlivých etapách většinou po 10 letech. Každé období je rozebráno z pohledu z se v nás děje na úrovní fyzické a i mentální. Budu se k ní vracet.

LotosovýDavid
19.08.2018 4 z 5

Velmi hezká kniha, někomu by mohl dělat problém přetrpět prvních 30 nudných stránek, ale pak to stojí za to.

etsurin
17.07.2018 2 z 5

Původně jsem myslela, že knihu ani nedočtu. Vadilo mi množství familiérních výrazů a vykřičníků. Populárně naučná literatura se dá napsat čtivě i bez toho. Vadilo mi i povrchní srovnání výchovy dětí u jiných národů, kapitoly mi přišly nekonzistentní.
Nakonec jsem přeskočila od batolecího období až do puberty, kde už to bylo snesitelnější, přidávám tedy jednu hvězdičku.

molt
18.01.2018 5 z 5

Vývojová psychologie je čtenářsky velmi vděčné téma. Obzvláště tahle kniha byla tak strhující, jak jen může naučná literatura být. Byl to fascinující příběh života lidské bytosti, každá kapitola obsahovala podnět, nad nímž bylo důležité se zamyslet. Život je strhující, alespoň to je poselstvím této výborné publikace.

bakjo95
13.05.2017 5 z 5

V této knize se najde úplně každý. Přišel jsem s ní do společnosti a při odchodu jsem měl problém dostat ji zpět. Všechny totiž zajímá, co se s nimi ve skutečnosti děje, bude dít a jak jsou na tom v porovnání s ostatními. Teenageři nahlédnou do tabulky s průměrným věkem první soulože, dospělí se poohlédnou po krizi středního věku a manželských sporech a ti starší nalistují stránky o posledních letech života a vyprávění o smrti.
Přehledně a chytlavě sepsané vývojové fáze člověka, do kterých se začte opravdu každý! Doporučuji - 100%

jolii
15.03.2016 5 z 5

Je to výborná kniha k přečtení naprosto pro každého. Napsaná srozumitelně, i s trochou humoru a ironií. Vždyť není potřeba brát se tak vážně.
„Vedeme se stářím ústupové boje. Je třeba bránit každou pozici, ale také ji včas vyklidit, když už obrana nemá smysl. Stále je kam ustupovat, tj. nacházet si nové, uspokojující činnosti, na které stačíme.“

Gagarin
14.03.2015 5 z 5

Mimořádná kniha, Říčan umí napsat odbornou knihu čtivou skoro jako dobrodružný román. Pro lidi, které psychologie alespoň trochu zajímá, jde přímo o povinnost! Doporučuji ale nepřeskakovat a číst vše pečlivě.

pagac17
19.01.2015

Jen jsem zhruba knihu prolistoval a začetl se do první kapitoly. Pak jsem zjistil, že obsah knihy je příliš náročný pro mne, jako staršího seniora. Přestože recenze jsou velmi kladné. Představoval jsem si jednodušší poučení.

Taťka Hraboš
26.12.2014 5 z 5

Skvělá kniha. Není to lehké čtení, i když autor píše i pro laika velmi srozumitelně a pěkným jazykem. Doporučuji nejenom přečíst, ale i si pořídit do knihovničky. Pro každou důležitější životní situaci se vyplatí do ní nakouknout.

77michaela77
14.09.2014 5 z 5

Vše pochopitelně naservírované, dá se číst u kafe, bez dohledávání pojmů atd. Nehodí se jen do psychologie, pedagogiky, biologie, ale do života jako takového.

chamyl
07.01.2013 5 z 5

Doporučuji naprosto každému k přečtení. Psané velmi čtivou a atraktivní formou bez zbytečných obezliček a pseudovědeckých traktátů. Každý, kdo se chce něco dovědět o psychologii, životě i sobě samém zde najde mnoho zajímavých informací a témat. Podle mého názoru by tato kniha měla patřit k povinné četbě všech rodičů, aby alespoň v nejzákladnější rovině pochopili limity i možnosti svých potomků v jejich pouti dětstvím.