Česká kuchyně za dob nedostatku

Česká kuchyně za dob nedostatku https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468906/bmid_ceska-kuchyne-za-dob-nedostatku-jRX-468906.jpeg 5 17 4

„Nuže — nechť se laskavý čtenář neodstraší četbou některé, nahodile otevřené stránky této knížky! Prosím, aby pročetl tyto pokusy všecky, jako zajímavé kulturně-historické doklady. Hodí-li se některý ku napodobení, ku vyzkoušení, ať podle známé rady vyzkouší všecko a nejlepší, co uzná, podrží.“ Klasika ze Zlatého fondu SME. Digitalizovaná podoba publikace: Čeněk Zíbrt. Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety. Zemědělské knihkupectví A. Neubert. Praha 1917. 95 s.... celý text

Přidat komentář

čtenářka86
08.10.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, která stojí za přečtení. Přináší mnoho zajímavých nápadů i pro dnešní dobu.

Cinik
28.07.2023 4 z 5

Je to velmi zajímavé a poučné čtení, které by se někdy mohlo hodit mít doma - Bůh nás ale chraň před dobou, kdy by se mělo stát aktuálním návodem. Opravdu se rád obejdu bez zjištění, jak chutná náhražka mouky z mechu a lišejníku... :-) Na druhé straně některé recepty a nápady (nouzová zásoba masa v podobě doma chovaných želv a jeho úprava) zní vlastně i lákavě.


Česneksmedem
26.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Rozhodně to nebude masově čtená kniha, takže vykecám trošku víc. Mnoho z těch receptů člověk za svůj život už přečetl. Osobně jsem ale neznal tři. Ten první je o dřevěné mouce, nejčastěji z břízy. Nejde však o mouku pro lidi, ale jako přísada do krmení domácímu skotu. Druhý recept je huspenina z už vyvařených kostí, které se rozdrtí, zalejete to vodou a vaříte. Následně se to přefitruje přes plátno a nechá zchladnout. Poslední recept je náhražka kávy. O některých možnostech již slyšel snad každý. Zde jde o jadérka ze šípků, která se několikrát máčí ve vodě, aby se zbavila chloupků. Pak se s trochou cukru praží a rozemelou.
Snad jsem vás alespoň malinko navnadil na přečtení této knihy, vhodné i pro příznivce postapo.

Bedřich63
11.08.2021 4 z 5

Kniha je určitě povinnou četbou pro všechny, kdo by si chtěli uvařit a sníst např. veveřice, žáby, želvy, šneky a mnoho jiných pochutin. Ochutit to vše lze zase bylinkami rostoucími volně v přírodě. Pokud někdo chce získat recepty na alternativy obilné mouky, náhražky kávy, levné polévky a spoustu dalších, tak tady je vše na jednom místě.
Recepty jsou vztaženy k roku 1817, kdy v Evropě zavládl hlad.
Je dobré být připravený, člověk nikdy neví, kdy to může potřebovat.
V dnešní době se jedná o docela úsměvné čtení, ale s racionálním jádrem.