Černá smrt v Evropě: Velký mor a konec středověku

Černá smrt v Evropě: Velký mor a konec středověku https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88423/bmid_cerna-smrt-v-evrope-velky-mor-a-kon-TxH-88423.jpg 4 69 12

Historická studie zabývající se dějinami moru a jeho dopadem na kulturu a společnost. Mor, který Evropu postihl v letech 1346 až 1350, byl jednou z největších katastrof v dějinách Západu. Padla mu za oběť zhruba třetina obyvatelstva. Klaus Bergdolt se zabývá nejprve epidemiemi antiky a raného středověku a lékařskou problematikou moru, a posléze na základě poutavých svědectví soudobých kronikářů líčí každodenní život za moru, zabývá se průvodními jevy černé smrti, jako byly průvody flagelantů a pogromy, a vlivem moru na hospodářskou a společenskou strukturu evropských zemí. V závěru se zaměřuje na vliv moru na umění a literaturu pozdního středověku.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Der Schwarze Tod in Europa: Die Große Pest und das Ende des Mittelalters , 1994


více info...

Přidat komentář

Emik87
18.02.2024 4 z 5

No téma je opravdu kruté, ale knížka se četla dobře a čtenář se dozví hodně zajímavých informací.

Bakana
10.04.2022 5 z 5

Je vidět, že autor je opravdu na dané téma odborník. Tahle kniha by se určitě dala použít jako užitečný zdroj k nějaké odborné práci.
A černá smrt? To si asi nikdo nedokážeme představit. Kniha je napsaná tak, že mě mnohokrát v průběhu čtení napadlo, jaké to asi muselo být žít v té době. Následky musely být pro Evropu naprosto katastrofální. Ubozí dnešní Evropané, co třepou rouškou při každém kýchnutí!


Martin_Eli
12.11.2021 3 z 5

Po knize jsem sáhnul, abych porovnal Černou smrt se současnou epidemií Covidu. Ano, bylo to naivní, i mě překvapila míra hrůz, která se odehrávala v morové době, bylo to něco naprosto příšerného, ještě navíc přiživované faktem, že lidé ve středověku prostě netušili, jak se nákaza šíří a jak jí zabránit. Kniha je čtivá, zabývá se různými aspekty vlivu moru na společnost, přičemž některé kapitoly mě bavily více, jiné, zejména ke konci, na mě byly už trochu suchopárné. Zájemcům o historii lze jen doporučit.

Kri-kri
07.05.2021 4 z 5

Zajímavá kniha popisující (z hlediska Itálie, Francie a Británie vcelku dopodrobna) průběh i následky morové epidemie z poloviny 14. století. Kniha je celkem čtivá, odborná, ale přesto i pro laika srozumitelná. Jediné, co mi trochu vadilo, že informace např. ze Skandinávských zemí nebo východní Evropy byly jen velmi strohé, ba dokonce spíš jen útržkovité a z českých zemí zcela chyběly. Že první vlna moru se českému území vyhnula nebyl důvod k tomu, aby ji autor zcela vynechal, mohl se zmínit o těch dalších, kdy mor české země už též postihl.

bublifut
23.02.2020 3 z 5

Na knihu jsem se hrozně těšil, ale po jejím přečtení mi zůstala v hlavě jakási pachuť, možná z moc velkého očekávání ...

Dandulka
26.05.2019 3 z 5

Příliš mnoho informací, navíc podaných dost nezáživně.Co mi asi vadilo nejvíc, byla naprostá absence obrázků. Jistě by to knihu oživilo.

OdvaznyMladyMuz
31.03.2019 5 z 5

Výživné, podrobné a značně depresivní. Holá fakta, hrubé statistiky a očitá svědectví. Kniha je přesně o tom, co by od ní člověk očekával, leckdy se tam dá najít i ledacos navíc. Myslím, že podobný průřez první opravdu masivní morovou ranou v Evropě byl dostatečný. Dozvěděl jsem se vše potřebné. Autor má totiž danou problematiku zmáklou naprosto perfektně.

JulianaH.
30.01.2019 5 z 5

„Skoro již mrtvý, čekaje na svou smrt, pečlivě jsem zaznamenal vše, co jsem slyšel a co jsem se mohl dozvědět. Ale aby se mé poznámky neztratily a dílo nezemřelo spolu s autorem, přikládám pergamen pro případ, že by v budoucnu náhodou zůstal někdo naživu a dovedl započaté dílo do konce.“ – anglický františkán John Clyn z Kilkenny

I přes trochu bulvární název v českém překladu jde o výbornou práci odborníka – historika a lékaře.
Knížka se mi četla příjemně a oceňuji, že autor věnoval značnou pozornost kulturním a sociálním aspektům, nejen těm medicínským a hospodářským. Jde o synkretické dílko, kde se prolíná většina oblastí moderní historiografie.
Četla jsem ji na kamarádovo doporučení ke zkoušce ze světových dějin. Zřejmě jsme nebyli jediní, kdo si ji vybral, protože o dva roky později ji dr. Suchánek studentům výslovně zakázal. Měl jí plné zuby..., a navíc prý nemáme číst o moru, nýbrž o bitvách a smlouvách. :-( Smutný úděl studenta.

GyttaOggová
08.12.2018 4 z 5

Druhá polovina knihy už mě nebavila tak jako ta první, ale celkově je kniha velmi zajímavá. Milovníkům historie můžu jenom doporučit.

Ronnie68
14.07.2018 5 z 5

Kniha pojednává jak mor dokáže změnit chování lidí, také jaky byl dopad na ekonomiku státu a podobně. Doporučuji těm, kteří se zajímají o problematiku moru, ale i těm, kteří studují dějiny.

tounnie
20.04.2017 5 z 5

O čem kniha je asi netřeba psát. Jediné co zmíním je, že autor nemoc pojal jak z psychologického, tak demografického, geografického, sociálního i kulturního hlediska (nemine vás ani stránka popisující nemoc z hlediska biologického, abyste tušili s kým máte tu čest). Kniha je velmi čtivě napsána, takže (ať už jako povinnou, tak dobrovolnou literaturu) doporučuji.

oolinkaa
29.03.2013 5 z 5

Kdo se o tuto nemoc nebo celkově středověk zajímá, tato kniha by mu neměla uniknout!

Štítky knihy

mor 14. století epidemie

Autorovy knížky

Klaus Bergdolt
německá, 1947
2002  84%Černá smrt v Evropě: Velký mor a konec středověku

Kniha Černá smrt v Evropě: Velký mor a konec středověku je v

Přečtených100x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce57x
Chystám se číst40x
Chci si koupit18x
dalších seznamech3x