Černá palice 1945

Černá palice 1945 https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465011/bmid_cerna-palice-1945-hkk-465011.jpg 4 21 5

Svět Černé palice tentokrát přináší akční dobrodružný příběh z druhé světové války! Během zlaté superhrdinské éry působí na frontě elitní Letka Černé palice, jejíž členové zručně odrážejí útoky nacistů, nadpřirozené hrozby, a především čelí své Nemesis v podobě německého vzdušného esa, obávaného Geistjägera. Svazek obsahuje sešity č. 1–4 série Černá palice 1945 od týmu zkušených autorů, Jeffa Lemirea, Raye Fawkese a Matta Kindta, a jako bonus také skicář s poznámkami.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Black Hammer '45 , 2019


více info...

Přidat komentář

Norri
28.12.2021 4 z 5

Tato kniha navazuje na svět série Černé Palice jen velmi volně. Dokonce ji ani nenapsal Jeff Lemire. Přesto se tam někteří superhrdinové z Černé Palice mihnou a příběh si zachovává podobnou “naivní” sci-fi atmosféru. Musím říct, že mě to bavilo. Líbí se mi, jak to Ray Fawkes napsal a bavila mě výtvarná stránka, kterou tomu dali manželé Kindtovi.

Co se týká scénáře, tak celý příběh je vyprávěn retrospektivně během cesty na hřbitov. Přišlo mi fajn, jak se střídaly scény ze současnosti a minulosti. Druhá věc, která mi přišla zajímavá, je jak scénář pracuje s rasismem. Rasisticky se vůči “barevným” členům Letky Černé Palice nikdo nechová. Naopak oni občas brblají, že v médiích zase bude oslavován bílý hrdina a podobě. Jasně že ve skutečné historii by to takto nebylo, ale tohle není historický komiks a Rayi Fawkesovi se podařilo scénář vyvážit tak, aby nepůsobil jako propaganda.

Kdybych řekl, že se mi kresba Matta Kindta líbí, tak bych kecal. Ona je jen zajímavá a zkrátka mě baví. Zejména v detailech obličejů to vypadá jenom jako něco v rychlosti načrtnutého, ale jako celek ty panely a celé stránky fungují a mají svou dynamiku. Když je to pak ještě vybarveno vodovkami jeho ženy Sharlene, tak mě to baví.

RaptoR
31.05.2021 5 z 5

Černá palice 1945 si ze základní série bere to nejlepší a přidává k tomu to, co Lemire umí nejlíp: lidský pohled na svět a hrdinství každého z nás. Více v odkazu v recenzích.


memphisz
22.05.2021 4 z 5

Na námět Jeffa Lemireho Ray Fawkes a Matt Kindt rozšířili univerzum Černé palice o příběh z druhé světové války, který ukazuje původ názvu Černá palice. Přesně vystihli atmosféru i jistou přímočarost příběhu z dobrodružného komiksu z roku 1945. A pravděpodobně tím vzdávají hold komiksovým autorům, kteří kdysi dětem přinášeli příběhy o statečných vojácích a šílených padouších. Podobný mix nostalgie a vzdání holdu dělal v některých komiksech i Mike Mignola. Černá palice 1945 tedy příběh samotný nikam neposouvá, ale je další poctivou poklonou historii komiksu a komiksovým autorům.

DennisMoore
21.05.2021 5 z 5

Když jsem v jedné knize Černé palice viděl těch pár panelů se superhrdiny, kteří superhrdinovali v té nejslavnější éře, chtěl jsem si o každé postavě přečíst alespoň jeden příběh. A o tom je Černá palice 1945. Není to nic objevného, co by vesmírem Černé palice otřáslo, i ten příběh se vyvíjí a dopadne vlastně tak, jak čekáte, ale je velmi dobře podaný a má správnou melancholickou ustýskanou náladu, která vás nakonec stejně chytí a nezvrhne se v kýč na jedno použití.

Lenka.Vílka
21.05.2021 5 z 5

Na knihu jsem byla hodně zvědavá. Patří totiž do ranku titulů, o kterých si ani nic nezjišťuju, protože prostě vím, že to bude pecka. Ale i tak jsem knihu po prvním prolistování zase zavřela a chvíli o tom přemýšlela. A přečetla si raději jinou, která byla ve stejném balíčku.

Začnu tím, že Černá palice 1945 krásně voní. Nestydím se za to, že jsem čuchačka. Ale kresba mě nejdřív (mírně řečeno) vyděsila. Protože tentokrát má Matt Kindt celou knihu pro sebe. A jeho kresba je velice specifická. A ne každému sedne. Natož na prostoru celé knihy. Ale taky je pravda, že po pár stranách jsem si zvykla, a strašně se mi kresba líbila. Jenže potom přijde na řadu děj. A ten upřímně taky nemusí každému sednout. Ale je to Černá palice. Buď si to koupíte "protože Jeff Lemire", nebo "protože Černá palice a rozšíření jejího světa", nebo se celou knihu vyprdnete "protože žďímačka peněz"...

Tak proč se teda pustit do podobné knihy? Nevím, jak ostatní, ale já prostě musela ;)

Příběh je rozdělený do dvou linií. Minulost z poslední akce a současnost lidí z Letky. A napsat komentář k téhle knize je vážně těžké, abych něco nevykecala. Protože ten příběh z minulosti je strašně důležitý pro pochopení linky přítomnosti. A přítomnost je hodně důležitá k pochopení naší vlastní skutečné přítomnosti...

Tahle kniha byla prostě skvělá. A přestože je mi jasný, že není pro každého, mě se moc líbila :)

Autoři knihy

Jeff Lemire
kanadská, 1976
Ray Fawkes
kanadská