Čachtická paní z Karlštejna

Čachtická paní z Karlštejna https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42658/bmid_cachticka-pani-z-karlstejna-7II-42658.jpg 4 47 15

Historický román o Kateřině z Komárova, který se odehrává na Karlštejně v letech 1526 - 1533. Středověk byla velmi drsná doba a Kateřina z Komárova předčila v krutosti všechny své současníky. Proto líčení jejích skutků místy připomíná horor. A to, co se na Karlštejně za jejího působení odehrávalo, horor skutečně byl.

Přidat komentář

li-li-nka
11.04.2023 5 z 5

O historii se clovek moc ve skole nedozvedel a tak se o ni dozvidam v dostupnych knizkach. O Alzbete Bathory jsem vedela, ale o Katerine z Komarova nikoli. Kniha se hezky cetla, az teda s udivem, ceho byla Katerina schopna.

hanzmb
09.11.2022 4 z 5

Z autorových knih, které jsem četl, mi tahle připadá nejslabší. Je to vlastně jen popis. Kdo se chce jen něco dozvědět o této vražedkyni, bude spokojen. Kdo čeká nějaký poutavý vedlejší příběh a dějové zápletky, bude zklamán.


Kerberos
18.10.2021 5 z 5

Četla jsem i knihu Bestie z Karlštejna od Horákové, ale tohle zpracování je lepší i když tvrdší a popisnější , co se zločinů týče.

jirka9453
26.04.2021 4 z 5

Kdo si myslí, že Alžběta Báthoryová byla jedna jediná, ten se šeredně plete. Ovšem, kdo chce vidět a nepřijímá apriori vtloukanou historii, na rozdíl od Kateřiny u Báthoryové lze najít stopy toho, že zas až tak sadistická být vlastně nemusela. Tento román ovšem vypovídá o paní Kateřině z Karlštejna, o které historie moc nemluví - a zdá se že po právu. Místy mi šel až mráz po zádech z toho, co zlovůle a panská moc mohla provádět dlouho a dlouho bez trestu, zatímco okolí zavřelo oči a sklopilo hlavu...

Jediné, co na (nejen) této knize ale upřímně nesnáším, jsou ty PROKLATÉ REKLAMY ZA TEXTEM...co to jako je... proč, když už to musí být, se reklamy neumístí za knihu nebo před samotný text...

Atanone
17.09.2020 5 z 5

Musela jsem si zvyknout na styl, ale začetla jsem se a pochopitelně visela na počítači. Autor pravdu dí, že moc se toho o Kateřině najít nedá.
Takže za mě hezká historická kniha o jedné z temných duší naší minulosti.

babystar
28.07.2020 5 z 5

Poutavě napsaný příběh o sadistické manželce karlštejnského purkrabího Kateřině z Komárova. Při četbě si člověk uvědomí nemohoucnost poddaných vydaných na pospas psychopatické paní, které se bál i její vlastní manžel. Když se ale nad tím člověk zamyslí, tak bez služebníků by se páni ani neoblékli a nenajedli, a přesto se k nim chovali hůř než ke zvířatům. Situace poddaných byla bezvýchodná. Po četbě takového příběhu je člověk rád, že žije v dnešní době.

Dada555
05.09.2017 3 z 5

Kniha je velmi poutave napsana. Za velke minus ovsem povazuji ze je historicky zavadejici. To mi vetsinou vadi i u ciste fikce, ovsem osoba Kateriny z Komarova fikce neni. Jako historicka skutecnost by se mela respektovat aspon nejzakladnejsi znama data.
Jako treba fakt ze Katerina nikdy nezila na Karlstejne. Jeji manzel Jan Bechyne z Lazan byl jistou dobu na Karlstejne purkrabim, ovsem jeho rodovym sidlem byla tvrz Picin, kde prave proto ze vetsinu sveho casu travil na Karlstejne, jeho pani mohla roky radit jak cerna ruka aniz by on neco tusil.
Pokud jde o historickou spolehlivost, kniha se da prirovnat k Cachticke pani od J. Niznanskeho. Ovsem ta aspon opravdu zila v Cachticich.

Kamila59
16.05.2017 5 z 5

Podobnou knihou, která popisuje paní Kateřinu z Komárova je kniha Krvavý Karštejn, autorem je Františk Lev a kniha byla vydaná v roce 2005. Popisuje příběh české čachtické paní z roku 1535, což mi dost nesedí časově. Snažila jsem se najít dostupné informace o paní Kateřině, která měla ovšem zemřít v roce 1534.
I tak se kniha četla dobře, i když je částečně fikcí, fakt je ten, že poddaní byli majetkem svých pánů a na rozdíl od svobodných občanů neměli žádnou šanci bránit svá práva.
Podle mě je Čachtická paní z Karlštejna napínavější a drsnější.

Damato
07.05.2017 5 z 5

Tak dnešní noc jsem pojala jako tzv.Bobříka odvahy ( kdo zažil letni dětské tábory v 70 letech,ví o čem mluvím) a hezky jsem se probála až do samotněho rána,dokonce i župan ,pověšený na věšáku u skříně v ložnici mi byl k ránu nadmiru podezřelý. Ráno u snidaně se mě můj partner naprosto oprávněně ptal,jestli jsem se trochu nepomátla,když jsem v půl čtvrté ráno svítila baterkou po ložnici...tak jsem mu vysvětlila,že jsem se bála...Chyba, pak na mě nedůvéřivě koukl s větou..."...bála v paneláku,kde žije teoriticky 300 lidí,já vedle tebe spím a ty se bojíš? Jsi si jistá,že už se nejedná o schízu? ...Ale kniha supr,na Karlštejně jsme byli nesčíslněkrát,vždycky jsem na něj koukala očima z pohádky Noc na Karlštejně,ale letos v létě už budu koukat trochu jinýma očima. Ale rozhodně přečteno na jeden nádech. Sice občas masakr,ale rozhodně vás to nepustí,dokud nepřečtete poslední stránku.

Mandrejka
29.06.2015 4 z 5

Přečetla jsem ji jedním dechem. To vám musela být strašná svi*ě..

Malinali
28.11.2014

V KNIHOVNĚ NAJDETE POD KARLŠTEJNSKÁ BESTIE :)

Kamila59
27.01.2014 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem. Opravdu poutavé vyprávění o událostech, o kterých se málo ví. Není špatné, když nám někdo připomene historii v takovém podání, jak je napsaná Čachtická paní z Karlštejna. Knihu jsem měla půjčenou a docela bych uvítala, kdyby obohatila mou knihovnu. Líbilo by se mi i filmové zpracování románu.
Současně mě podnítila k tomu, že si přečtu i další knihy z řady zločiny a intriky středověku od Richarda Dostála.

bookemma
16.12.2013 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila, dokonce jsem se k ní i několikrát vrátila. Ano, některé scény byly morbidní, ale celý příběh je velmi hezky vyprávěn.

Antena
31.08.2012 3 z 5

Kniha není špatná, ale víckrát se k ní vracet nejspíš nebudu :D..

Misule95
29.01.2012

jestli jste si už přečetli klasickou čachtickou paní od Joža Nižnánského, máte rádi příběhy o čachtické paní a nevadí vám sem tam nějaká nechutná scéna tak je to knížka přesně pro vás.