Byla jedna moucha

Byla jedna moucha https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411097/bmid_byla-jedna-moucha-anH-411097.jpg 5 44 10

Rudolfína je moudrá moucha, která už leccos prožila. Helenka je veselá a podnikavá holčička, zvědavá na celý svět. Ptá se na spoustu věcí, které by dospělému mohly připadat nepodstatné nebo banální – ale mouše naštěstí ne. A taková malá moucha ví o světě ledacos. Vidí totiž i tam, kam lidské oko nedohlédne: ví, kam se ztratil jiskřivý bílý kamínek, kam se zakutálel míč, kde uvízl papírový drak i kudy vede cesta z lesa. Ví, jaké poklady se skrývají v zemi a na cestě, a zná i spoustu malých příběhů dětí a dospělých. A protože je moudrá, ví také, že někdy je lepší si něco přát než to mít, že každý má své malé tajemství, že strach je k ničemu, že na každý smutek existuje lék, že některá přání jsou hloupá a někdy se věci dějí lépe, než bychom si mohli přát. Nové vydání dalšího z nemnoha příběhů malířky, spisovatelky a ilustrátorky Daisy Mrázkové, která je právem považována za jednu z nejzajímavějších českých autorek dětských knih 20. století.... celý text

Přidat komentář

Bonda
27.02.2024 5 z 5

Jak zo ta Daisy Mrázková dělá, že po přečtení jejich textů člověk cítí, jak je svět a život tajemný a zvláštní? Jednou větou máchne jako jedním tahem štětce na miniaturní japonské krajině s rákosem a žábou, a jsme v tom prožitku. A přestože používá fantaskní motiv (mluvící zvíře), tak cítíme, že jde o náš reálný svět: svět, ve kterém se hádají děti, drak se chytí ve větvích a tam pak měsíce visí, svět, v němž můžeme dát věcem CENU a dokážeme nahlédnout svou chybu a napravit ji. Svět s obrovskou minulostí a rozlohou, svět nekonečných dálek. Jaké události to jsou. Jaká dobrodružství.

Kejtiky
08.05.2021 5 z 5

Kniha nádherná, snová, núti premýšľať. Príbehy jednej muchy a jej dievčatka. Úžasné. Toľko múdrosti a lásky v jednej tenkej knižke. Doporučujem čítať kľudne aj bez detí. Len tak pre radosť


palka452
31.12.2020 5 z 5

Roztomilé

Johana
10.06.2020 5 z 5

Nejmilovanější knížka, když jsem začínala číst. Moucha Rudolfína je výborná kamarádka i vychovatelka, celý život si pamatuji některé její rady! Třeba, proč nebudit dědečka, proč ušít panence botičky nebo, o čem se nikomu neříká... Vybrala mi ji babička, kvůli krásným obrázkům - namalovaným také autorkou, které se i mně moc líbily a líbí. No a teď bylo nutné, abych šla knihu sehnat pro malinké lidi zase já!

Petja
30.08.2019 5 z 5

Na knížku o mouše Rudolfině a Helence, která nově vyšla v Baobab, jsme narazily v knihovně a hned jsme se jí ujaly. Začaly jsme číst včera večer, napadaly mne při tom myšlenky o poetice a realismu a chvalozpěv na chytrou mouchu, které pak zmíním v komentáři na Databázi knih.
Pětiletá dcera byla ale daleko přesnější a opravdovější - v 6.20 přišla do kuchyně a když jsem jí ke kakau nabízela pohádku na Déčku jako obvykle, prosebně řekla "Maminko, přečti mi, prosím tě, zase o té mouše Rudolfíně, mně to tak hrozně baví." Teď je večer a máme dočteno. Říkám, že knížku tedy vrátíme do knihovny a holčička jen toužebně povzdechne: "Maminko, nejradši bych to četla celé ještě jednou...". Tak si to, Ježíšku, prosím, zaznamenej! :-)

triatlet
09.06.2019 5 z 5

"Lidi jsou na světě proto, aby odkrývali tajemství." (s. 48)
Helenka se svou bzučící kamarádkou Rudolfínou prožívá obyčejná dobrodružství. Společně objevují svět. Co se dá ale objevit za 45 minut? Dají se najít kamínky, které mají svou historii. Dají se potkat děti, které mají své starosti.
A Rudolfína svým chováním přispívá k vypointovanému moudru.
Jemné ilustrace Daisy Mrázkové vdechují příběhům život.

Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzva kniha

M-arta
09.12.2017 5 z 5

"Mít svoje mouchy" nemusí být vždycky jen diplomatické vyjádření zádrhele. Svoji mouchu - mouchu Rudolfínu má za kamarádku i jedna holčička, hlavní hrdinka knížky Daisy Mrázkové. Je to moucha bystrá, moudrá a holčičce dělá průvodkyni světem. Jejích 100 očí vidí daleko víc, než by jeden čekal.
Nesmírně lidské, křehké a něžné vyprávění, respektující dětský svět, jak už to jen paní Mrázková umí.

Knížku jsme si naprosto zamilovali celá rodina - nádherně hladí po duši.
Jediná její nevýhoda je, že se hůř shání (vyšla jen v sedmdesátých letech) - další z antikvariátních pokladů...

Viky007
09.11.2015 5 z 5

Moc krásná knížka :-). Rudoflína je prostě geniální moucha, která si ví se vším rady a je úžasně moudrá. Skoro mi to přišlo jako bajka. Tentokrát jsem si četbu na referát vyloženě užívala :-).

bibi.r
25.08.2015 4 z 5

Rudolfína je prostě jedna moucha. Žádná otrava. Prostě naprosto jedinečná moucha.

bércoun
17.01.2015 5 z 5

úžasně poetické a milé čtení s ilustracemi autorky