Budoucnost měst

Budoucnost měst https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204587/bmid_budoucnost-mest-204587.jpg 2 2 1

Výstavba měst zajímá v posledních desítiletích nejen architekty a urbanisty, ale i geografy, hygieniky, dopravní inženýry, sociology apod. Tato kniha sleduje vznik a vývoj měst, teorii stavby měst, teorii socialistického osídlení, celkovou strukturu osídlení, estetiku města aj. Závěrem uvažuje, jaká města se budou stavět v socialistické a komunistické společnosti.... celý text

Přidat komentář

Dejf_ano
21.06.2023 2 z 5

1962 je rok vydání knihy. Bohužel je publikace poplatná své době. Celý text je prostoupen politickou agitací a citace z Marxe, Engelse a Lenina opravdu nejsou texty, kterými bychom se měli inspirovat, vzhledem k tomu, že komunismus je nefunkční ideologie.
Kniha je postavena hlavně na tom, že města v SSSR jsou dobré příklady urbanismu a kapitalistická města jsou nekoordinovaně rostoucí.

Abych pouze nekritizoval v knize jsou několikrát zmíněny myšlenky, že do budoucna se bude zkracovat pracovní doba a lidé budou více času trávit zábavou, nutnost řešit zněčištění prostředí automobilovou dopravou nebo bytová krize, což jsou věci aktuální i v dnešní době.
Naneštěstí ani "všemocný socialismus" byť je dle autora dokonalý tyto problémy nedokázal vyřešit.

Určitě bych od pana Hrůzy doporučil spíše knihu Města utopistů, která je očištěna od ideologie nebo Svět měst, který se zabývá objektivně urbanismem a vývojem měst.