Budoucí královna

Budoucí královna https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468006/bmid_budouci-kralovna-or6-468006.jpg 4 46 11

Příběh princezny Alžběty a Philipa Mountbattena začíná ve Windsoru ve válečném roce 1943, kdy se princezna opět setkává s šarmantním poručíkem, kterého poprvé viděla před několika lety. Philip představuje všechno, před čím ji vždy varovali: nebezpečí, dobrodružství, nejistotu. Přesto, nebo právě proto, se Alžběta nedá odradit a rozhodne se riskovat i nelibost královského dvora. Podmanivý příběh pootvírá bránu do tajných komnat královského paláce a na pozadí událostí druhé světové války přibližuje historii vztahu britské královny Alžběty a prince Philipa.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Before the Crown , 2020


více info...

Přidat komentář

Aghatte
11.02.2024 2 z 5

Takové nijaké obyčejné vyprávění.
Kdyby nešlo o královský pár, tak to nikdo nečte. Ale jelikož o něj jde, tak jsem si knihu půjčila.
Phillip vyzněl jako nezodpovědný floutek, co sám nedokáže nic, takže mu bylo jedno, koho si vezme, hlavně, ať ho to vytáhne z bídy. Armáda mu svědčila, protože udávala řád a pravidla.
A Alžběta vykreslena jako zamindrákovaná husa, která se omylem narodila do královské rodiny.
Ale všichni víme, jak oba vedle sebe vyrostli, co dokázali, a jaký život prožili, takže to zas tak špatné nebylo.
Ona byla ten generál, co Philip tolik potřeboval, aby fungoval.
A láska? Je možné, že to byla i velká láska, ale hodně prosycena politikou, protokoly a obecným zájmem.
I královna je taky jen člověk.

Vivetkav
14.08.2023 3 z 5

Kniha mě zaujala obálkou a potom jsem jí odsouvala jinými knihami a dnes si říkám..šmankote proč už jsem po ní dávno nesáhla.. vtáhla mě hned do děje a musím říct, že jsem se i hezky zasmála.. četlo se to velmi lehce poutavy příběh jak k sobě ty dva došli.. překvapilo mě jak si Alžbeta vydobyla svého "prince" a byla potom proti sňatku Diany a Megane.


Parwana
15.02.2023 odpad!

Na knížku jsem se moc těšila, protože se mi moc líbila obálka a chtěla jsem prožít královskou romanci Alžběty a Phillipa. Kniha mě ale dost zklamala. Nejen tím, že se ani na straně 50 nic pořádného nedělo, ale i plytkými a trochu primitivními dialogy mezi hlavními postavami. Snažila jsem se ji neodložit, nakonec to bohužel nešlo. Holt nebudu patřit mezi její fanoušky, to je život.

LenkaKa
02.02.2023 5 z 5

Mě se kniha moc líbila. Jsem velký fanoušek seriálu Koruna a tahle kniha je dějově před prvním dílem. Příběhy o královské rodině mě vždycky zaujmou.

Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Krásná, vřelá kniha, která ve mě zanechala po přečtení příjemné pocity. Začala jsem ji číst v den smrti královny Alžběty, jinak bych se k ní asi tak brzy nedostala a musím říct, že je opravdu hezky, čtivě napsaná.

Yanny
12.11.2022 5 z 5

Tuhle knížku jsem si nemohla přečíst v lepší době. Samozřejmě jsem hodně prožívala celé dění, když zemřela královna Alžběta. Dívala jsem se zpětně na nějaké díly seriálu Koruna, na dokumenty na Netflixu a projížděla si všechny její známé proslovy. Nejednou jsem u toho uronila slzy dojetí, a tak jsem si řekla, že je ideální čas přečíst si konečně tuto knížku o Alžbětě a Philipovi. Umocněné to bylo také tím, že jsem nedočkavě čekala na nové díly Koruny a taky… o zásnubách Lilibet a Philipa jsem četla v době, kdy jsem se sama zasnoubila, tak si asi dovedete představit, jak jsem z toho byla naměkko. :))
Ta knížka je napsaná tak krásně a uvěřitelně, že máte opravdu dojem, že to takhle muselo být. Dokonale to ještě podtrhuje zážitek ze seriálu Koruna, protože tady je všechno to, co nebylo v první sérii a v podstatě naprosto ladně přechází na dění prvního dílu.
Alžběta je do Philipa od začátku naprosto zakoukaná a žádného jiného nápadníka nechce. Philip ji od začátku bere jako malou holku a v podstatě o ní moc nestojí. Hlavně nestojí o to se vůbec vázat. Přesto je ale jako řecký princ po válce úplně na mizině a nemá pomalu ani co na sebe a co nosí, tak je několikrát zpravované a ponožky zašívané.
Bylo pro mě velkým překvapením, jak chudý vlastně Philip byl a jak mu sňatek s budoucí královnou vytrhl trn z paty.
Přesto je tu opravdu krásně a citlivě popsané, co se jim oběma honilo hlavou, jaké měli pocity ohledně budoucího sňatku, jak se sbližovali, postupně se zamilovali… a nejvíce věrohodně tady vypadá Philipova počáteční zdrženlivost ohledně závazku. Protože to, co se jim honilo hlavou nikdo nevíme, ale autorka to opravdu pěkně vystihla, že se vám tomu všemu chce věřit.
Také mě velmi překvapilo, že když je někdo budoucí královna, tak musí svého milého požádat o ruku jako první…
Byla jsem z knížky naprosto uchvácená a doufám, že si ji někdy přečtu znovu. Všem milovníkům královské rodiny vřele doporučuju a dávám pět nadšených hvězdiček! Autorka napsala knihu i o princezně Dianě a tu bych si rozhodně moc přála také někdy přečetla. :))

iveta3689
29.09.2022 4 z 5

Moc hezky napsané. Ráda bych věřila, že to přesně takhle bylo. Autorka popsala detailně myšlenky a chování, je to, jako bychom tam byli s nimi.

Romča11
16.01.2022 4 z 5

Tohle je nejvíc romantická kniha, kterou jsem za poslední sobu četla. A byla opravdu skvělá.
Moc se mi líbil ten vykreslený a velmi dobře popsaný vývoj vztahu mezi Phillipem a Alžbětou. Vývoj byl velmi pozvolný, ale měl přesně to správné tempo, které je pro tu dobu, ve které se příběh odehrává, a královskou rodinu typické.
Velmi se mi také líbila historická věrnost. Na knize je velmi vidět, že autorka má královskou rodinu a dané období velmi nastudované a dokázala tím vystihnout chování všech postav, hlavně Alžběty a Phillipa.
Také se mi líbilo, že ani ve vztahu mezi těmi dvěma nešlo všechno po másle jako v pohádce, ale že měli i své neshody a povinnosti.
Děj knihy krásné plyne a postupně graduje až dojde ke kýžené katarzi a pak už si čtenář může užívat jen štěstí toho páru.
Styl psaní je velmi čtivý, jemný a poutavý.
Postavy jsou krásně popsané a vykreslené a působí velmi autenticky.
Jediná nevýhoda je, že děj se místy trochu táhne, ale je to jen výjimečně.
Celkově kniha působí velmi věrohodně a autenticky. Navíc obsahuje krásný romantický příběh. Tahle kniha je prostě výborná oddechovka. Přesně to pravé pro ty, kteří mají rádi královské prostředí a romantiku. Za mě naprosto skvělý příběh. Doporučuji!

alnahu
02.01.2022 3 z 5

Kniha ,která nás zavede do královského paláce a přiblíží nám počátky seznámení princezny Alžběty -budoucí anglické královny a poručíka Philipa.Kniha sice zajímavá,ale dějově dost rozvláčná.

kalinkacz
04.12.2021 3 z 5

Budoucí královna je ženský román mapující vztah královny Alžběty a prince Philipa před nástupem Alžběty na trůn...
Jelikož miluju seriál Koruna, tak byla kniha prakticky must have! Příběh je čtivý a dostala jsem přesně, co jsem očekávala - fajn oddechovku...
Nejedná se o nic přelomového a místy je kniha dost pomalá, ale pokud máte rádi královskou rodinu a chcete si o ní něco přečíst v románové podobě, tak bude Budoucí královna super volba!

eva3992
31.10.2021 3 z 5

Příběh Alžběty a Philipa, který sledujeme v rozmezí čtyř let (1943-1947). Od prvotních plachých setkání, až po domluvení svatby. Vše navíc komplikuje válečná doba a to, že Philip je vším, před čím Alžbětu varovali. Kniha nám navíc dává nahlédnout do soukromí královské rodiny.

U této knihy jsem trochu v rozpacích, jak bych ji měla zhodnotit. Na jednu stranu zajímavá část historie královské rodiny, na druhou stranu to bylo pomalé vyprávění bez jakýchkoliv zvratů a stále se opakující myšlenky a pocity Alžběty a Philipa.

Je zajímavé číst, jakou cestou si prošli, než se mohli vzít. Autorka se dlouhodobě věnuje britským dějinám, tak se i v této knize snažila vše vylíčit co nejpřesněji, jak to mohlo být. Pro nezasvěceného člověka si myslím, že je tam příliš mnoho jmen, o kterých vůbec nebude vědět, kam je zařadit. V tomto případě mi pomohl seriál The Crown, kdy si po jeho shlédnutí mohu jednotlivé postavy lépe zařadit a více chápu některé souvislosti.

Kniha byla skvělá v tom, že mi přiblížila některé historické, a hlavně lidské okamžiky co se Alžběty a Philipa týká. Na druhou stranu byla tak pomalá, že mě to nebavilo číst a musela jsem se do čtení až nutit.

Tolik tedy k mým rozporům a jsem zvědavá na další názory na tuto knihu.

Autorovy knížky

Flora Harding
americká
2021  77%Budoucí královna

Kniha Budoucí královna je v

Přečtených58x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce106x
Chystám se číst70x
Chci si koupit15x
dalších seznamech4x