Buddhovi sirotci

Buddhovi sirotci https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42424/bmid_buddhovi-sirotci-XAk-42424.jpg 4 43 10

Jak silné dokáže být pouto milostné lásky? Dokáže překonat lásku mateřskou? Buddhovi sirotci líčí osudy osiřelého Radži a dívky Nilu z bohaté rodiny. Jejich cesty se na krátký okamžik protnou již v dětství, ale necitelným odtržením Radži od opatrovnice Kaki se na řadu dlouhých let opět rozejdou. Přesto se dívce v přelidněném Káthmándú podaří Radžu najít. Silný vztah, které se mezi dvojicí vytvoří, jim pomůže překonat překážky na cestě životem. Do osudů milenců se promítají rodinné vztahy, ať už jde o Niluinu věčně opilou matku Muwu či Radžovu vyšinutou adoptivní matku Jamunu. Svou roli v jejich životech sehrává také minulost, která je chtě nechtě poznamenala. Nesmírně poutavý příběh zpestřují nepálské výrazy, jež dodávají knize punc originality, svěžest a vtahují čtenáře do exotického prostředí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Buddha's Orphans , 2008


více info...

Přidat komentář

Pablo70
08.04.2024 3 z 5

Inu, tvrzení recenzentů, že autor je "nepálský Čechov", se mi zdá poněkud přehnané. Ale bylo to zajímavé a nakoukl jsem pod pokličku nepálských vztahů. I když - na konci jsem udělal rychločetbu...

evrdli
11.07.2017 4 z 5

Zabrousila jsem do neznámých vod a sáhla po tomto románu. Má intuice nezklamala, získala jsem nezapomenutelný zážitek. Děj se odehrává v Nepálu, kde sirotek Rádža vyrůstá, probojovává se životem, dokud se nespojí jeho osud v jeden s osudovou láskou Nilu, dívkou z bohaté rodiny. Překážky, které jim život připraví jsou obtížné, neulehčuje jim to ani tradiční přístup obyvatel Nepálu. Na pozadí románu je popsán politický systém i mentalita nepálského národa, ve kterém je tak jednoduché dostat se na okraj společnosti. Chválím Samaráta, kniha je lehce čtivá, děj je plynulý. Nemoha jsem se dočkat, až opět otevřu knihu a vnořím se do příběhu.


Sparkling
08.01.2017 2 z 5

Po přečtení Boha maličkostí jsem byla zmlsaná indickou příchutí a natěšená na další knihu, která by mi mohla poskytnout něco podobného, tedy příběh tentokrát s nepálskou příchutí, ale stále vonící Orientem.
Bohužel Buddhovi sirotci kvalit Boha maličkostí nedosahují ani omylem a čtení knihy mi přineslo jen zklamání. Laciný příběh, laciný styl vyprávění, často nelogické chování postav. Nic, k čemu bych se chtěla vracet.

vandalka
06.08.2016 2 z 5

Román zajímavý nejvíc tím, že se odehrává v Nepálu, respektive v jeho hlavním městě. Zde se ke konci 20. století spolu bijí tradice a modernita – přijíždějí hippies ze Západu, mladí lidé poslouchají Led Zeppelin a Rolling Stones, sledují hollywoodské i bollywoodské filmy a samozřejmě se zamilovávají a prožívají běžná životní dramata. A právě ta bohužel nezněla v autorově podání příliš poutavě, na celých 450 se mu nepodařilo mě přimět, aby mi na jeho postavách záleželo, a to i když prožívaly hluboké osobní krize. Nejzajímavější byl začátek celé knihy, kdy se seznamujeme s osiřelým Rádžem, o kterého se stará cizí z ruky do úst živořící žena, a dočteme se, jak to v Káthmándú tehdy vypadalo a jak se tam žilo. Dospívající Rádž a jeho další osudy pro mě ale byly čím dál tím míň zajímavé a nepříjemně mě zaskočilo, jak malý prostor byl věnovaný celkovému vývoji tehdy hodně bouřlivé země. Různé revoluce a protesty se tu vyskytnou spíš jako kolemjdoucí deus ex machina, která v zápětí bez zájmu mizí za obzorem a už o ní téměř neuslyšíme. Není to špatně napsané, kniha se čte lehce a skutečně je tu mnoho zajímavých reálií, ale nebýt toho exotična, bylo by to celé poněkud banální.

KMiriam
02.06.2016 5 z 5

Krásná kniha s milým a čtivým příběhem. Mám ráda setkávání s jinou kulturou, postavy s jimým smýšlením, odlišnosti kultur, kde přese vše zaznívá určitý společný podtón všeho.

Damato
14.04.2015 5 z 5

myslím, že stojí za přečtení, člověk si uvědomí, lidé myslí a vnímají a žijí stejně, ať jsou z Čech, nebo z Nepálu.

kofee
11.01.2015 5 z 5

Osudová láska na pozadí politických proměn Nepálu 20.století. Sárí, čapátí, božstva, prašný vzduch velkoměsta pod Himalájí. Parádně vykreslená atmosféra moderního Orientu.

Heralt
28.07.2014 odpad!

Kniha popisující celé období, kterým procházel Nepál až do poloviny devadesátých let. Osudový příběh dvou lidí, hledání smyslu jejich vztahu, který musí čelit strnulé struktuře v podobě kastovní společnosti. Buddhův sirotek (snad Radža) musí pochopit sám sebe, aby si mohl udržet Nilu..,,Mittini". Samrát Upadhjáj jako autor zvolil formu románu, která je čtenářovi blízká - (jiný druh kastovní společnosti dnes nalezneme i v Evropě) Jak v románu říká Nilu:,,Vnější svět nezměníme. Ale tenhle malý svět, ten bude náš a bude naším malým útočištěm...". Lépe to napsat nešlo...

Heralt. 28.7. 2014.

Lost Soul
18.05.2014 4 z 5

Román odehrávající se v současném Nepálu popisující osud Rádžy a Nilu, kteří se do sebe zamilovali již jako děti. Příběh jejich lásky popisuje i politické změny v Nepálu, boj o demokracii, příklon země k západní tržní ekonomice, ale také zklamání starší generace nad chováním mladých lidí, nezájem dětí starat se o své rodiče dle starých zvyků. Poměrně hodně liberální hlavní hrdinové žijí v protikladu proti většině tamních zvyklostí. Zklamal mě konec - pro mě nepochopitelné chování jejich dcery zkazilo skvělý dojem z knihy.Přesto se mi to líbilo, mohu jedině doporučit. Pochvalu zasluhuje i překlad.

vlcka
16.02.2013 5 z 5

Mám ráda příběhy z prostředí tolik odlišného od našeho. Postavy jsem si zamilovala a atmosféra Káthmandú je popisována krásně barvitě, živě. Romantický příběh osudových setkání obklopují historické i společenské události, které ale nejsou pouze kulisami. Velmi čtivá, krásná kniha, okno do Nepálu.

Štítky knihy

Nepál

Autorovy knížky

Samrát Upádhjáj (p)
nepálská, 1963
2010  83%Buddhovi sirotci