Brigáda

Brigáda https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99782/bmid_brigada-s95-99782.jpg 5 11 5

Kniha zachycuje nepříliš známou kapitolu 2. světové války - nasazení židovské vojenské jednotky Britské armády v bojových operacích v Evropě. Již od počátku války usilovala Židovská agentura v Palestině o zařazení samostatné židovské jednotky do Britské armády. Vznik židovské brigády byl ale Brity neustále oddalován. Velká Británie sledovala v Palestině vlastní politické cíle, které byly ve značném rozporu se snahami místní židovské komunity jišuv zřídit židovský stát. Teprve v srpnu 1944 byla vytvořena Židovská bojová brigáda z dobrovolníků z Palestiny, vojáci s Davidovou hvězdou byli nasazeni do bojů v Itálii od března do května 1945. Židovští vojáci toužili po pomstě, po skončení války vyhledávají a vraždí ukrývající se důstojníky SS, příslušníky gestapa, dozorce z koncentračních táborů. Po návratu v červnu 1946 je čeká další boj, válka o Palestinu, o vlastní stát.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Vojenství
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Brigade , 2001


více info...

Přidat komentář

jan.para
14.09.2022 3 z 5

Trochu jsem se v tom ztrácel.

AlenaF
18.03.2020 5 z 5

Výjimečná kniha. Doporučuji k přečtení.


Killingjoke
11.08.2019 5 z 5

Listopad 1944, plavba z egyptské Alexandrie ke břehům válkou zmítané Itálie. Na palubě lodi se setkávají tři příslušníci britského Palestinského pěšího pluku, jenž do Evropy vyslala tajná židovská armáda Hagana, aby se zde stali součástí nově formované Židovské brigády Jeho Veličenstva. Těmi muži jsou seržant Israel Carmi, kapitán Johanan Peltz a poručík Arie Pinčuk, kterým se před lety podařilo utéct před nacisty z Evropy a v britské Palestině našli svůj nový domov, za který jsou nyní ochotni položit svůj život.

„Ke každému člověku zde na zemi přichází smrt, dříve nebo později, a jaká lepší smrt může potkat člověka než zemřít v boji proti hrozivé přesile, ve jménu popela svých předků a chrámu svých bohů“ … Thomas Babington Macaulay

Tři přátelé jsou vrženi do víru 2. světové války a postupně z nich opadají počáteční zábrany před zabíjením nepřátel. Celý zbytek války však prožijí v Itálii a do Německa a Rakouska je jim umožněn vstup až po jejím konci. To co viděli v koncentračním táboře Mauthausen navždy změní jejich životy. Zatímco Pinčuk se vydává na strastiplnou cestu do Polska, aby našel jedinou přeživší ze své rodiny, sestru Leu, Carmi a Peltz nastupují nesmiřitelnou cestu pomsty a stávají se lovci uprchlých nacistů, jímž jsou zároveň soudci i katy.

„Ve jménu židovského národa, vás odsuzuji k trestu smrti.“

Jenže nejen pomstou může být člověk živ. Evropou se potuluji desítky tisíc zbídačených židů, jenž přežili holokaust v úkrytech, nebo měli to štěstí a přežili věznění v koncentračních, potažmo likvidačních nacistických táborech. Daleko za vodami Středozemního moře se schyluje k založení státu Izrael a nastává předvečer války za nezávislost. I muži Židovské brigády se musí rozhodnout, zda je pro ně důležitější pomsta, nebo záchrana nově se rodícího národa…

Uff, tohle byla neskutečná kniha! Kniha faktů napsána jako velmi čtivý válečný román, který jsem nemohl přestat číst, dokud jsem se nedostal k poslední větě. Kniha plná protichůdných emocí, zamýšlející se nad kontrastem pomsty a naděje. Howard Blum ji sestavil na základě poznámek a rozhovorů se třemi hlavními aktéry, je tedy mnohem osobnější, než kdyby se zaobírala ze široka stovkami příslušníků Židovské brigády. Některé pasáže působí až neuvěřitelně, a když jsem si uvědomoval, že všechno to zlo se opravdu stalo, že k opakování válek je lidstvo stále odsouzeno, bylo mi opravdu těžko u srdce. Naštěstí je v knize také onen prvek naděje a její konec vyznívá pozitivně. Dlouho jsem nečetl knihu, která by mne tak emočně zasáhla a to jsem válečných knih přečetl spousty. Byly chvíle, kdy jsem byl opravdu naměkko. Tahle kniha je odpovědí všem těm kteří tvrdí, že Židé jsou jen slabé ovce, poslušně jdoucí na smrt. Neskutečná kniha!

Opatov
22.04.2019 5 z 5

Touha po pomste, politika a hlavne ne uplne bezne tema. Zajimava kniha o mene znamych udalostech souvisejicich s 2. svetovou valkou. Nevim do jake miry se jedna o skutecnost nebo fikci, ale rozhodne stoji za precteni.

honza66
28.03.2013 5 z 5

Unikátní téma, výborně napsáno. Čte se to jako akční dobrodružný román s velkým mravním apelem. Možná lze v knize vycítit trošku více propagandy na úkor realističnosti, ale v tomto případě mě to tak nějak nevadí.

Štítky knihy

Židé druhá světová válka (1939–1945) Izrael pomsta Palestina

Autorovy další knížky

Howard Blum
americká, 1948
1993  84%Odtamtud
2003  95%Brigáda
2023  90%Teheránská operace

Kniha Brigáda je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce6x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x