Bretaň - dcera oceánu

Bretaň - dcera oceánu https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94300/bmid_bretan-dcera-oceanu-MNJ-94300.jpg 5 29 5

Moře, země, lidé . . . to je hlavní motto Kožíkovy půvabné, svěží knížky o Bretani. Bretaň je jeho velká láska, poznal ji již v roce 1936 a od té doby se tam neustále vracel, je okouzlen její přírodou, historií, lidmi. Své citové zaujetí chce sdělit českému čtenáři, chce být jeho společníkem na pouti touhle zajímavou zemičkou, společníkem velmi kultivovaným a zasvěceným. Není města, které by dokonale neznal, a i když se nejraději vrací k tématům jemu samému nejbližším - literatuře, architektuře, umění, historii - přináší opravdu všestranný obraz, který upoutá svým sugestivním líčením. Nespoléhá jen při tom na vlastní pohled, ale cituje i svědectví jiných: spisovatelů, básníků, malířů, historiků různých dob i různých národností, čímž obraz ještě získává na hloubce a šíři. Je skutečným mistrem slova, dovede střídat tóny a nálady, od lyrického popisu přírody přejde přes barvité líčení pohnuté bretaňské minulosti, literární reminiscence, legendy, mýty až po současnost. Sympatická je právě ta lehkost, nenucenost jeho vyprávění, v němž se minulost mísí s přítomností, vzpomínky se skutečností. Volí formu krátkých kapitolek, volně na sebe navazujících, jen poslední je jakýmsi přehledným turistickým průvodcem po Bretani - pro ty, kdo by ji chtěli navštívit - a i ta je psána lehkým perem, a přestože je doslova nabita jmény a fakty, čtenáře určitě neunaví.... celý text

Přidat komentář

Devorah
19.02.2024 5 z 5

Tuto knížku skvěle vystihuje jedno slovo, a to poetičnost.
Kožíkovi, který Bretaň miloval, se povedlo vystihnout onoho ducha té úžasné a na pohled drsně vyhlížející země. Přímořská letoviska, rušné pláže, klidné zátoky, rybářské vesnice, lodě kolébající se v přístavech. Když slunce zmizí hluboko v Atlantiku, vynoří se barevná světla majáků blikající do tmy a náš sluch vnímá jen šumění vody a nárazy příbojových vln. Ano, i to je Bretaň. Člověk má prostě chuť dát si skleničku Cideru - nebo rovnou dvě, k tomu pojídat galettes - bretaňské palačinky a vlasy si nechat čechrat větrem od Atlantiku.

kilometr
31.07.2015 4 z 5

Kniha vám Bretaň a bretonce přiblíží téměř dokonale,ale dokud ji neochutnáte a neprocestujete sami,tak je to takové neosobní a prostě jen dobře napsaná jednohubka.85%.


jindulka
27.06.2014

Při čtení této knihy jsem měla pocit, že prostě v Bretaňi jsem.Že právě stojím na břehu moře, nebo se procházím půvabným lázeňským městečem.... plným jeho milých obyvatel.Opravdu brilantní kniha, patří k pokladům mé knihovny.

Elisa.Day
14.06.2014 5 z 5

Četla jsem ji několikrát, poprvé krátce po tom, co jsem Bretaň osobně navštívila. Kožíkovo vyprávění je tak sugestivní, až jsem měla pocit, že se na navštívená místa znovu vracím, cítím vůni vřesovců a hlodáše, slyším mořské vlny rozbíjející se o strmé útesy a křik věčně hladových racků... Bretaň je prostě krajina mého srdce, málokde na mě tak silně zapůsobilo genius loci - to asi máme s panem Kožíkem společné. A dozvědět se něco víc o historii tohoto zádumčivého kraje a místních lidech? To už je prostě jen více než příjemný bonus.

shenandoah
18.01.2012 5 z 5

Krásná cesta po Bretani plná mytologie, historie a lidských příběhů. Jen poslední kapitola se četla těžko, byl to takový průlet, ale na celkovém zážitku to nijak neubírá.