Nevyzpytatelné jsou cesty osudu

Nevyzpytatelné jsou cesty osudu https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440064/nevyzpytatelne-jsou-cesty-osudujell-lbP-.jpg 4 38 25

Božská tragikomedie série

1. díl >

Rozmarní bohové usedli opět ke stolu, aby rozehráli další ze svých tragikomických her. Osudy tří smrtelníků se nečekaně protnou na území Danrijského království. Jedné z největších říší v západní části Estellského kontinentu, kde vedle sebe po dlouhá staletí žijí lidé, nelidé i bytosti, pro něž v dnešním jazyce již nemáme jmen. Pipin, prostoduchý elfí kouzelník, odchází s důležitým posláním do drsného světa, rozprostírajícího se za hranicemi rodné vesnice. Cestou potkává Eiri, zlodějku toužící zažít opravdové dobrodružství a Sebase, hraničáře ženoucího se pouze za pomstou a penězi. Nesourodá trojice dostává nabídku, která se prostě neodmítá. Blyštivé zlaťáky jsou koneckonců nejenom potěchou oka všech hrabivců, ale je jich zapotřebí i pro každodenní přežití. Získat je, už tak snadné ovšem není a čím více po nich srdce jednoho prahne, tím vyšší cenu za to musí zaplatit. Nevyzpytatelné jsou cesty osudu… A stejně tak neexistují hranice zlomyslnosti bohů.... celý text

Přidat komentář

giraffe
05.04.2023 4 z 5

První cca polovina slouží hlavně k seznámení s hlavními hrdiny a k jejich svedení dohromady, což není vyloženě špatně, ale příběh je pomalejší a svádí k přeskakování úseků. Kolem půlky se ale začne rozjíždět a nabírá na hloubce i životu. Celkově dá dohromady příjemě oddechové čtení a závěr vhodně navnadí na další díly.

miloslava3256
12.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Celou dobu jsem se bavila, do knihy jsem se zakouska a nechtěla pustit . Ze začátku mi přišel Pipin jako čistá duše, naivní neznalý reality, ale nakonec jsem si říkala raději ať mlčí. Barvitě popsané postavy, že mi dokonce bratři Malletove přirostli k srdci, ikdyz jako padouši měli svůj osud spečeťen, tak mi jich bylo líto a s nadšením bych si o nich četla dál. Těším se na druhý díl jak dopadne Sebas s Airi.


Adele02
28.04.2021 3 z 5

Je z toho cítit, že jde o prvotinu, je to dosti krkolomné a mohlo to být klidně o půlku kratší. Ale jako oddechové fantasy to slouží dobře.

petuzla5591
04.03.2021 4 z 5

Osud spojí dohromady tři smrtelníky, kteří se vydávají na nebezpečnou výpravu s vidinou blyštivých zlaťáků. A je to opravdu nesourodá trojice.
Pipin, prostoduchý "elfí" kouzelník, se vydává do drsného světa za hranicemi jeho rodné vesnice. Cestou potkává Eiri, která věří, že být zlodějem je dobrodružství a Sebase, nepříjemného hraničáře, který se žene za penězi.

Kniha mi byla nabídnuta autory za upřímnou recenzi. Autoři si ji vydali samonákladem. Když jsem si přečetla anotaci, hned jsem si vzpomněla na Pána Prstenů, o to více jsem se na knihu těšila. Moc mi sepisování recenzí nejde, ale budu se snažit.

Začnu tím, co se mi nelíbilo:
* chvíli mi trvalo, než jsem se do příběhu začetla a než se začala dít nějaká akce
* občas mi to přišlo trochu zdlouhavé

Klady:
* bohatý jazyk, autoři mají skvělou slovní zásobu
* originální ilustrace, pěkně zpracované názvy kapitol
* zajímavě napsané postavy, které mě bavily
* Pipova naivita byla někdy dost zábavná
* hodně akční závěr, který mě ve výsledku dost překvapil

Ve výsledku mě kniha bavila. Styl vyprávění a bohatý jazyk skvěle popisuje prostředí světa a zároveň dodává život zajímavým postavám. Pipin je hodně naivní a situace, do kterých se dostává jsou opravdu k smíchu. Nedá mi to ho nepřirovnat k pandě Po z filmu Kung Fu Panda, kde Po taky netušil, že jeho kachní otec není jeho skutečný otec. Protože Pipin není elfům vůbec podobný, je malý a na bradě mi raší vousy, které si holí. On se však za elfa považuje. Eiri jsem si hned oblíbila. Dívka, toužící po dobrodružství a proto se přidá k cechu zlodějů, kde plní jednodušší úkoly. Drobné krádeže, shání vybavení a podobně. Sebas mi k srdíčku ale moc nepřirostl. Je to tak trochu narcis, bych řekla. ???? Ale zajímavé byly i další postavy. Hlavně bratři Malletové, jsou skvěle napsané postavy. Ač příběh vypadá na milou fantasy, nachází se zde spousta akce a nechybí ani drsné scény a zabíjení. Takže to máme elfy, trpaslíky, cechy, zloděje, kouzla, dobrodružné výpravy, propracovaný příběh....No prostě fantasy se vším všudy. Myslím, že autoři rozjeli super sérii a přeju jim mnoho úspěchů na poli literatury.
Hodnotím 4/5 *
Moc děkuji za možnost si knihu přečíst.

Dragell
06.02.2021 3 z 5

Když bohové hráli šachy s lidskými osudy, museli se na Pipinovi notně vyřádit. Ačkoliv se narodil uprostřed elfského lesa, elfským rodičům, vychováván jako elf, jeho vzezření, chování i nadání odkazuje na úplně jinou rasu. Předně je tak odlišný svou tělesnou konstitucí a nemluvě ani o vousu, který mu každé ráno raší na bradě, ačkoliv jeho vrstevníci takové věci neznají. Naštěstí bere život takový, jaký je, snaží se dosáhnout toho nejlepšího a hlavně má velké srdce.

No prostě jednoduše a stručně jde tenhle spíše trpaslík než elf do světa učit ostatní magii, kterou ani sám moc dobře neovládá. Tento naivní hrdina dokáže způsobit nevědomky spoustu trablí všem lidem kolem sebe a přesto po jeho boku stanou dva další dobrodruhové, ačkoliv z lásky k bližnímu to rozhodně nebude. Komedii střídá akce a kromě ostrých vtípků zde lítá i rudá krev. Netradiční kombinace, kterou si doslova zamilujete a knihu slupnete na jedno posezení.

Co vám tohle čtení trochu naruší, je zákeřný šotek, který si pohrál s překlepy, hrubkami, čárkami, takže vás občas od čteného slova vytrhne. Ráda bych se vyjádřila i k závěru, který se mi zdá nějak neukončený, je zde nutnost pokračovat na další díl a dynamika se vytrácí popisováním jedné scény z různých pohledů, ačkoliv závěrečný zamýšlený zmatek pobaví.

Cavernicola
18.12.2020 5 z 5

Boží čtení, lék na nudu!

Lenhod
18.12.2020 5 z 5

Kniha je naprosto perfektní, zhltla jsem ji za pár hodin. Určitě ji doporučuji i těm pro které tenhle žánr není šálek kávy.

Evi070
18.12.2020

Docela pěkně fantasy, a hodně dobře se čte.

lydie3693
04.12.2020 5 z 5

Pro tuhle sérii mám zvláštní místo v srdci už jen pro to, že jsem si ji sama prožila. Byl to vzrušující rok strávený v tomto drsném světě kde se našlo i místo pro smích, a Nathaniel dokázal to vše skvěle vystihnout svým autorským uměním. Nemůžu se dočkat dalších dílů, které mi ty chvíle znovu připomenou...a že nás čekají opravdu napjaté chvíle :).

Amapolaroja
01.12.2020 5 z 5

Fantazie není zrovna můj žánr , ale tahle kniha mě dost mile překvapila, začíná trochu pohádkově, ale pak se rozjíždí v napínavý příběh plný dobrodružství a nechybí ani humor. Malý Pipin je úplně nemožný a Eiri se ho přirozeně snaží chránit od nástrah okolního světa i když ji občas zamrzí jeho nevděk a hamižnost, kterou by u tak prostoduchého tvora nečekala. To Sebas, který je sice odvážný, ale jinak zhrzený svým dosavadním životem a vedený jen touhou po pomstě, se jí vůbec nelíbí....
Kniha se dobře čte, dokáže vtáhnout do děje a donutí člověka k zamyšlení. Obálka mi připadá výstižná, přesně o tom to je, touha po penězích, láká každého z hrdinů a nakonec je lapí do svých chapadel... Tak nějak je to i v životě.... Doufám, že brzy přijde pokračování....

Ereandil
26.10.2020 5 z 5

Pokud jste tak jako já strávili několik desítek večerů ve společnosti bláznů vašeho druhu a dvacetistěnné kostky, můžu vám tuhle knížku jen doporučit. Od okamžiku, kdy se v knížce objevil hrdinný elf Pipin z Lexxaurinu, mi bylo jasné, že tenhle příběh se prostě musel odehrát takhle.

Na knížce se mi líbila propracovanost postav včetně vedlejších a poetické okamžiky, které se v ní vyskytují hojně. I když se knížka tváří jako něco, u čeho se budete smát od začátku až do konce, v mém případě to tak nebylo, protože se směju většinou na místech, kde to autoři nezamýšleli, a míst, která mě měla položit, velmi často projdou kolem mě bez vážnějších následků, ale to mi zážitek z četby rozhodně nezkazilo.

A pokud se vám tenhle díl líbil, druhý bude ještě lepší! (A možná budete autory proklínat, protože vám dojde, že se vaše dračáková parta rozpadla a další v nejbližsích letech asi nesložíte.)

Symphie
25.10.2020 5 z 5

K této knize jsem se dostala díky nabídce spolupráce za její recenzi. V první řadě bych chtěla poděkovat za jeden ze 100 výtisků. Můj má číslo 36.

Je to tak trochu jiná fantasy, než na kterou jsem zvyklá, ale nakonec mě kniha velice překvapila. Hodně mi připomínala Zeměplochu od T. Pratchetta nebo Pána prstenů. Ale jedním slovem, WAU, překvapivě dobrý a čtivý!

Obálka tak trochu nic neříkajíc, vzhledem k názvu knihy "Nevyzpytatelné jsou cesty osudu". Čtenář tedy ze začátku netuší oč půjde. Ilustrace od Adama Windsora báječné! Kniha je rozdělená do 9 kapitol, které vás jen tak nepustí od čtení.

Na začátku knihy se postupně seznámíme s hlavními postavami, které vás budou bavit od začátku až do konce. Pipin - elfí trpaslík, tak trochu nemehlo, co pokazí, to pokazí, nicméně každý Pipina bude zbožňovat. Dále se setkáme se zlodějkou Eiri, která chce zažít pořádné dobrodružství a hraničářem Sebasem, který dychtí pouze po pomstě a penězích. Tito tři smrtelníci se vydávají zachránit dceru Alexandru. Díky úžasnému popisu děje a prostředí se cítíte, jako byste tam zrovna byli.

Jestli hledáte tak trochu jinou fantasy, která kromě spoustu akce, bitev nabízí i velké množství humoru, tak to bude kniha jako stvořená pro vás. Rozhodně si ji přečtete. Těším se na další díl..

yard
10.09.2020 4 z 5

Hned jak jsem vzal knihu do ruky, jsem tušil, že to bude pro mne velký oříšek. Což se potvrdilo na první stránce.Pomalu se rozjíždějící příběh o malém Pipinovi a hned pecka, pochází z městečka Lexuarrin. Prakticky stejné jméno jako pro lék proti úzkosti. A už mi bylo jasné, že mě celou knihou budou doprovázet samé jinotaje a skryté smysly. Každou stránkou mi vyskakovali nové a nové otazníky, Zpočátku jsem si to psal, pak na to rezignoval. Kniha podle mne není vůbec laciným příběhem třech postaviček, z nich každá je prolezlá špatností a sobectvím. Snad na pár chvilek kdy Eiri zachraňovala Pipina. Jinak je celý příběh provázen temnotou a špatností, která má "snad" nastavit společenské zrcadlo ve kterém se můžeme vidět. Už jen mnohonásobné oslovení hrdinů Pipin, kouzelník, trpaslík, elf, podivín z Lexaurinu atd.. mě nutila k přemýšlení co tím autoři chtěli říct a že jistě chtěli..Přesto celá kniha ve mně vyvolala zmatek a spoustu nezodpovězených otázek.. znamená to, že jsme je úplnými loutkami v knize osudu??? Je snad příběh postaviček hrou vyšších mocností?? V knize jsem na to nenalezl odpověď.. i to může být cílem autorů... Jen doufám, že ve druhém díle budu nacházet víc odpovědi než otazníků. Přesto se mi kniha četla velmi dobře, jen ty občasné vulgarismy mi vadily, v příběhu je sám nepovažuji za vhodné...ale i to k sakru může být úmyslem autorů!!!!

Samicze
22.08.2020 5 z 5

K této knize jsem se dostal úplnou náhodou a to předtím než vyšla. Patřil jsem do skupiny pokusných králíků, nebo jsem možná byl jediný, to netuším. A i pro to jsem byl požádán jestli bych nenapsal recenzi. Bude trochu kostrbatá neboť jsem nikdy žádnou nepsal.
Na začátku proběhne postupné seznámeni s hlavníma postavama které baví pak po celou dobu. Elfotrpaslíkem :-) Pipinem (jak jsem si ho přejmenoval) důvěřivým a nešikovným. Zlodějkou Eri, která je čilá a veselá. A posledním z trojice chodcem Sebasem kterého nahání jeho vlastní démoni a moc s nimi neumí bojovat.
Kniha se mi četla velmi dobře. Příjemně popsáno prostředí a děj též pěkně utíkal. Přiznávám se že v části kde se Pipin teleportoval k dámě a jak se to dál vyvíjelo, jsem musel na chvíli přestat číst, neboť to opravdu nešlo jak jsem se smál. Jenom konec mi připadnul trochu urychlený a na to jak postavy ze začátku detailně popisovali, tak najednou málo informací o nových postavách. Možná to bylo úmyslně jako příprava pro další knihu. To vědí jen autoři.
Když jsem pak dostal tištěný výtisk, trochu mě zarazila obálka kterou jem si nějak neuměl srovnat s tím co jsem četl. ale později jsem si řekl, že má zřejmě upozornit nato, že postavy jsou jen hříčkou a hračkou v cizích rukách.
Doporučuji určitě přečíst. času stráveného s touto knihou nebudete litovat.

SoujiShima
04.08.2020 5 z 5

Nikdy jsem nevlastnila knihu, kterou by někdo vydal samonákladem. A moc se mi líbilo, že mi Nathaniel napsal o své knížce, kterou s přítelkyní připravuje a dal mi ještě před vydáním knihy ochutnat první kapitolu. A světe div se, zalíbilo se mi to! Nikdy jsem tento styl knih moc nečetla, jelikož ne každá mě nějak zaujala. Ale tahle? Tahle za to stojí. Najdete tam snad všechno, co ve fantazi světě můžete najít. Dost mě bavil i humor, kterým je kniha protkána. Takže si tam každý najde určitě to, co má rád. Knihu můžu vřele doporučit, pokud by se vám někdy dostala do rukou, i když to bude nejspíše hodně těžké, když bylo vydáno pouze 100 kusů, které si našly už své majitele.
Hodnotím 5 z 5 ^^

Ctenar1202
18.07.2020 5 z 5

Opravdu je tahle knížka, která mě dokázala vtáhnout do děje, prvotina? Tak to klobouk dolů!!

Tři bytosti putující Danrijským královstvím. Pipin-elfí trpaslík dychtící po bohatství. Jde si tvrdě za tím, aby získal třpytivé zlaťáky. Avšak jeho počínání bývají i velice humorná. Člověk Pipina od začátku zbožňuje a fandí mu, na konci příběhu z něj má však respekt a říká si, sakra, malej ale nebezpečnej.....přesto prostě skvělý trpaslík Pipin. Mimochodem název vesnice odkud pochází mě pobavil.

Dále je v příběhu Eiri. Zlodějka, která chce mermomocí zažít dobrodružství a zažije ho opravdu hodně.

Třetí postavou je Sebas. Hraničář, který jde přes mrtvoly po penězích a nedívá se nalevo napravo.

Trojice se vydává zachránit dceru purkrabího, Alexandru. Je vypsána vysoká odměna po které každý prahne...Lapkové, bratři Malletovi, kteří drancují domy a napadají pocestné slečnu Alexandru unesli a trpaslík, zlodějka a hraničář jdou v jejich stopách...

Kniha mě nadchla. Při čtení se cítíte díky bravurnímu líčení prostředí, jako kdybyste byli přímo v dění. Souboje, kouzla, ale i detailní líčení povah a vlastností jednotlivých postav. Jejich strachy, nekalé myšlenky a i vznikající přátelství či nepřátelství...Poslední třetina knihy nabrala obrovské tempo a spád a musela jsem se několikrát vrátit pár stran zpátky, abych zcela pochopila sled událostí. Přesto mi to vůbec nevadilo. V knize je opět skvělá čeština. Člověk se u čtení i zasměje. Například představa vztekajícího se Pipina mě opravdu pobavila. Ono už jen to jméno Pipin.

Pochopila jsem, že kniha bude mít pokračování a já se na něj nesmírně těším.

tereza0059
09.07.2020 5 z 5

Dostalo se mi toho potěšení, že jsem mohla dostat do rukou tuto knížku.
Už jen informace, že se nejedná o běžné fantasy z hlavy jednoho člověka mě velmi přilákala.
Při čtení této knihy musí člověk mít místy na paměti, že se jedná o spolupráci několika lidí, kteří spolu vedou sáhodlouhé rozhovory, tvořící jedinečné a kouzelné příběhy. Tento styl známý pod pojmem Dračí doupě, nebo také jednoduše "Dračák" jsem měla možnost si vyzkoušet i sama se svými přáteli. Proto jsem nemohla odolat a nadšeně se vrhla do čtení této knihy, která je tímto stylem tvořená. Oproti jiným lidem zde, nejsem extra čtenář, knihy si opravdu pečlivě vybírám než je začnu číst už jen z důvodů, že přečíst i jen 300stránkovou knížku mi nějaký čas trvá.

Když se ale podívám na styl a hlavně příběh této knihy byla jsem ohromena. První co mě hodně potěšilo bylo ztvárnění postav. Jednoduché, promyšlené a se skvělým životním příběhem. Nejvíce mě potěšilo, že postavy během příběhu zůstali v podstatě stejné. Ano vidíme postupy, že se kouzelník naučil nová kouzla a každá z postav má svůj vývoj, nesetkáme se tu ale s takovým tím stylem "hyper"vývoje kde kouzelník získá medailon moci a je nepřemožitelný. Nebo že hraničář najde legendární zbraň a je Neporazitelný. Nic takového. Postavy, stejně jako běžní lidé na světě, fungují s tím málem, co se jim pod ruce dostane a to musím nesmírně ocenit. Dále co musím velmi pochválit je styl, který se objevuje opravdu zřídkakdy. Jde o moment z posledních pár kapitol knihy, kde pohled na jednu situaci máte od každé postavy zvlášť a pak teprve se vám z toho ucelí jeden obraz. Velmi chválím skvělé zpracování.
Také velmi chválím barvitost popisů jak postav tak děje kolem. Každičký moment je tak nádherně popsaný, že se člověk ocitne na tom místě a prožívá ta dobrodružství s nimi. Za sebe musím říct, že se mi líbí i volby slov jelikož některé pojmy jsou kolikrát málo známé a nebo naprosto neznámé - u mě to bylo slovo záňadří, prostě jsem knihu musela odložit a hned si najít tento pojem abych měla jistotu, že myšlenka vnitřní kapsy/přehybu v oblečení je správná. s tím se pojí i názvy měst a oblastí, dají se snadno zapamatovat a snadno přečíst oproti jiným dílům kde jméno města je slušný jazykolam.
U děje knihy se člověk nesmírně pobaví a najde si zde toho s kým sympatizuje a pak i někoho koho by rovnou zabil sám.
Musí se ale myslet i na to, že hra Dračí doupě může být jak hodinové tak i několika denní až nekonečné dobrodružství jak pro postavy(časová linie) tak i pro hráče samotné. Kniha má otevřený konec protože i dobrý dračák se jen tak do jedné knihy nevejde. Velmi se těším na další příběhy a další knihy tohoto stylu. Ještě jednou chválím zpracování a hlavně nadšení pro tuto tvorbu.
Zároveň i děkuji za možnost si toto dílo přečíst a mít vlastní výtisk s číslem 000013 doma. Přeji hodně zdaru a hlavně hodně čtenářů pro další knihy!!

robin9739
27.06.2020 4 z 5

Než se pustíme k hodnocení samotné knihy, chtěly by jsme nejdříve poděkovat za spolupráci a možnost si tuto knihu přečíst. Náš výtisk má číslo 59/100
Navíc bychom chtěli podotknout, že si moc vážíme lidí, co se nebojí jít si za svým cílem.
Vydat knihu a dělat díky ní radost ostatním je strašně super a určitě i naplňujicí.
Sami se už nějakou dobu pokoušíme něco napsat, ale nemáme na to dost odvahy. Takže klobouk dolů @nathanielwonderfull a Theodora Stonewall !
Robin - Teď k samotné knize, nebudu popisovat děj, jen moje pocity z knihy samotné. Kniha je psaná čtivě je tam spousta pěkných slovních obratu.
U autoru je viditělná zkušenost a propojenost s Dračím doupětem (stále ho hrajeme i my sami).
Při čtení máte chuť zasednout k táboráku uprostřed tichého a černého lesa, a poslouchat temné a málo úvěřitélné příběhy.
U třech hlavních postav se mi libí jejich osobitost a krásně popsána historie, hlavně teda Pip je dokonalý, takový prostoduchý blázen.????????
Kniha mně bavila po celou dobu, ale jakmile se tam objevilo trio bratrů Malletů (hlavní záporáci), tak se kniha stala ještě o něco lepší. Jejich život byl přesně takový, aby jim člověk věřil, že jejich motivace k tomu co dělají je dokonalá. Osobní sváry mezi bratry a vnitřní démoni každého z nich mně nutily čist dál, a čekat jak to s nimi a po střetu z hlavní trojicí hrdinu dopadne.
Moc by mně zajímala kniha, která by byla o tom jak se stali bratři Malletovi těmi pověstnými hrdlořezy.
Konec knihy byl přesně takový jaký měl byt, zábavný a překvapivý.
Celkově má za mně kniha hodnocení 8/10, moc se my líbila kombinace temné a komorní atmosféry, s elementem vtipu a neustálé nepředvídatelnosti Pipina

luculi
16.06.2020 4 z 5

Tak trošku jiná fantasy, která kromě akce, bitky a kouzlení nabízí i humor. Alespoň z počátku, než se to přenese k jinému duchu. Jako prvotina opravdu zdařilé a čtivé...

nikolthestrange
13.06.2020 3 z 5

Obávám se, že moje laťka je v žánru fantasy nastavená trochu výš, ale kniha se mi moc líbila. Postavy mi připadaly sympatické, hlavně Pipin, který se postaral o spoustu vtipných situací. Často jsem se při četbě přistihla, že zapomínám na svět kolem sebe a nechávám se pohltit dějem. Jen mě sem tam vyrušila nějaká špatně (ne)umístěná čárka nebo jsem se ztratila v příliš složitém souvětí. Některé informace a popisy se mi zdály nadbytečné, ale myslím si, že autoři píšou velice krásným jazykem - a u některých slovních obratů jsem se zastavila a řekla si ,wow' :) První polovina knihy mě bavila hodně, druhá byla drobátko slabší... Stalo se tam toho nějak málo, potřebuju další díl :D