Bojoval jsem u Varšavy

Bojoval jsem u Varšavy https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19661/bojoval-jsem-u-varsavy-19661.jpg 4 26 2

Kapitán Nowak série

< 4. díl >

Další část vzpomínek německého důstojníka na krvavé boje 2. světové války. Východní fronta 1944. Výsledek války je už zřejmý, jde jen o to, kdy nastane a kolik bude ještě obětí. Autor vypráví o hrdinských bojích se zákeřnými Rusy, statečných činech německých hochů, zranění, vyznamenání, to vše příležitostně okoření vůní milované ženy a její dcerky, které oddaně čekají v ohrožené vlasti. Přispívá k tradičnímu obrázku wehrmachtu jako elitní armády, svedené na scestí ďábelským vůdcem. Sebe představuje jako člověka, jehož cílem bylo zachránit pro budoucí německou společnost co nejvíce mladých životů. Čtivá, dobře napsaná kniha. Ale ve srovnání s minulými díly jakoby s pokračujícím ústupem a zoufalstvím německé armády docházelo i k vypravěčskému posunu od objektivity a sebereflexe k tvrdohlavému a sebeomlouvavému tónu. ... celý text

Přidat komentář

francouz
16.09.2018 4 z 5

No je to taková klasika v podání autora. Co je na tom tak zajímavé, je to líčení té doby, kdy hrdinství, ano v podání autora, je to trochu přibarvené, tak aby to bylo více čtivé, a hlavně kamarádství.
Bez těchto věcí by z Vás již byla ohrizaný kus masa někde v Ruské stepy. Co bylo velmi zvláštní, to bylo chování Rusů, kteří nechali prakticky vyhladit Polskou inteligenci, tak aby jejich poválečné plány, mohli být proveditelné s lidmi, kteří budou snáze manipulovatelní.

jprst
29.12.2011 4 z 5

Další válečný román, který pod pseudonymem Helmuth Nowak napsal český spisovatel Josef Frais. Pseudonymu zřejmě použil proto, že by pro českého čtenáře byl " německý pohled" vytvořený českým spisovatelem hůře "stravitelný", ale asi i hůře prodejný.