Bledomodré ženské písmo

Bledomodré ženské písmo https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297672/bmid_bledomodre-zenske-pismo-Exy-297672.jpg 4 62 9

List napísaný bledomodrým ženským písmom postaví svojho adresáta pred ťažkú životnú dilemu. Minulosť a prítomnosť sa pretnú v jednom dni, počas ktorého sa odohráva Werfelova majstrovská novela, vychádzajúca po prvýkrát v slovenčine. Je to dráma muža, ktorému frak po mŕtvom spolužiakovi navždy zmení život. Hoci pochádza z chudobných pomerov, svadba so zámožnou Améliou ho dostane medzi viedenskú elitu. V honbe za majetkom sa dopustí zrady, no život bez osudovej lásky ho dovedie k samote a večnému smútku. V psychologickom príbehu z predvojnového Rakúska už prebleskujú prvé náznaky katastrofy, ktorá má čoskoro pohltiť celú Európu.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Premedia
Originální název:

Eine blassblaue Frauenschrift , 1941


více info...

Přidat komentář

V_M
31.01.2024 5 z 5

Mistrně napsaná novela pražského rodáka Franze Werfla je v tom nejlepším slova smyslu psychologickou drobnokresbou s hluboce symbolickým vyzněním. To vše v kulisách a podmínkách stále ještě poněkud C.K. byrokratické a ospalé Vídně (ta pomalost a liknavost se odráží i v tempu vyprávění, které rozhodně nikam nespěchá) v druhé půli třicátých let. Nacismus v Německu už v té době nadobro zvítězil a Rakousko se s tím musí vyrovnat. Tato velká politika nakonec nečekaně proniká i do nitra a života hlavního hrdiny, jehož dožene jedno dávné provinění a zachvěje jeho důvěrou v sebe sama i ve všespásnost úřední mašinérie i rutinních životních regulí.

lynxir
16.02.2023 5 z 5

Zase jedna z pozapomenutých a nedoceněných knih. Krásný jazyk a výborný psychologický nástin hlavních postav spolu s jemnou poetikou, atmosféra předválečné doby ve vídeňské úřednické a vyšší společnosti, liknavé a nerozhodné, a jen tak v pozadí naznačený problém antisemitismu, to vše posouvá příběh do vyšších sfér.
-----
„Leonidasovi je až nevyslovitelně zřejmé, že mu dnes byla poskytnuta nabídka na záchranu, temná, polohlasná, neurčitá, tak jako všechny takové nabídky. Je mu zřejmé, že ztroskotal. Je mu zřejmé, že žádné další nabídky už nebudou.“


meluzena
13.02.2022 5 z 5

Leonidas si žije na vysoké noze, má skvělé postavení a dokonalý život. Jenže mezi blahopřáními k narozeninám je obálka nadepsaná známým bleděmodrým ženským písmem a oživí 8 let starou historii setkání s jeho nositelkou. Leoidas znejistí a ocitá se na zásadní životní křižovatce, zda zničit všechno, co má, nebo nechat věci při starém.
Naprosto dokonalá psychologická novelka. Zápletka může znít plytce (nechci spojlerovat), leč jazyk, který Werfel používá, je tak vycizelovaný a popisy tak strhující, že o nějaké plytkosti nemůže být ani řeč. Stylem a psychologičností bych to přirovnala třeba k Havlíčkově Neviditelnému nebo Řezáčově Rozhraní.
---
„V té chvíli se spustil liják. Šrafovaná vodní stěna zakryla všechno kolem.“

petrarka72
22.01.2021 4 z 5

V tomto příběhu se umírá - i když všichni zůstávají naživu...

adorjas
20.11.2020 3 z 5

Kniha mi štýlom veľmi pripomínala Máraiho a jeho Spoveď. Nakoniec ale dávam 3* pretože, práve keď som si ho porovnala s Máraim, tak ten išiel viac do hĺbky a viac vykreslil charakter postáv.

Inak, príjemné, poetické dielo. Páčilo sa mi zobrazenie Leonidasa, ktorý nebol nejaký hrdina, ale bol zobrazený aj vo svojich slabších vlastnostiach.

booklovertina
27.03.2020 5 z 5

Vynikajúca kniha. Do jej čítania som sa pustila náhodou a vôbec som netušila, do čoho idem, no príjemne ma prekvapila. Hoci je to novela, a teda rozsahovo pomerne krátka, Werfel aj na takom malom priestore dokázal zachytiť a majstrovský prepojiť rôzne aspekty života vyššej triedy v predvojnovom Rakúsku. Morálna zodpovednosť a úpadok, vnútorný boj, nevera, spoločenské/mocenské hry a byrokracia, ale aj židovská otázka. To všetko autor spracoval krásne poetickým spôsobom, s množstvom zápletok. Určite odporúčam

Palivo
27.10.2017 3 z 5

(SPOILER) POROD!

Jedna z těch knížek, kdy je hrdina takovej valoun, že přemýšlí nad údělem každého pohybu, takže než se tam něco Lešek Semele, tak uteče padesát stran. V tomto případě maníkovi došla poštou obálka s bledě modrým ženským písmem a jemu začne klepat na palici, páč to znamená jen jedno - nějaké ex roštěnka se snaží vymámit alimenty, nebo na něj prostě chce seslat nějakej beef, jak říkaj hip hopeři v tom českým hip hopovým pondu.

Tahle pasáž má asi 50 stran a kdybych měl takhle dumat nad vším, co denně dělám, tak jsem pokaděnej, hladovej a neuspokojenej. To si lidi prosím vás uvědomte, až budete zase sdílet nějaký citáty, že knižní svět je daleko lepší než reálnej.

Pak se knížka dá trochu do richtiku, ale to už bylo i na mě pozdě, aby se z toho vysekalo víc než 6/10. Takto mohu doporučit pouze těm, kterým akorát přišlo roční vyúčtování od plynárny a mají strach to otevřít.

Bonnet
06.07.2017 5 z 5

Rozsah plně dostačující pro zevrubný popis mentality rakouských vyšších vrstev před válkou. Jazyk na jedničku s hvězdičkou - vystihnuté pocity, myšlenkové pochody aj.

Silmarien
27.04.2017 4 z 5

Počas jediného dňa sa Leonidas, 50-ročný vysoký úradník rozhodne o svojom živote. Na základe listu, ktorý prišiel medzi gratuláciami. List písaný bledomodrým ženským písmom vracia Leonidasa do minulosti, keď bol ešte mladoženáčom a spomína na svoje mladé roky, počas ktorých sa vďaka niekoľkým šťastným náhodám vyšvihol z nižších vrstiev spoločnosti do najvyšších kruhov.

Nádherný jazyk, pekné prirovnania, strašne nesympatická hlavná postava a na pozadí dobre vystihnutý stav rakúskej spoločnosti pred druhou svetovou vojnou. Rozsah bol akurát, keby to bolo dlhšie, bola by to už nuda. Takto to bolo krásne.