Bláznův kabát

Bláznův kabát https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140425/blaznuv-kabat-140425.jpg 5 11 4

Reprezentativní výbor z poezie J. Kainara, usilujícího o postižení lidského údělu v syrové všednodenní realitě, v realitě utvářené současnou civilizací a současným sociálním úsilím, a uplatňujícího v tvorbě intelektuálníobraznost, zahrnuje v úvodním eseji básníkův umělecký profil, verše tištěné i rukopisné, Kainarův životopis otištěný mezi básněmi, jeho citáty o poezii, dopisy A. Řeřábka, F. Halase a J. Trägra a fotografické portréty básníka.Výbor doplňuje mikrodeska, na níž ukázky z Kainarovy tvorby recituje J. Abrhám.... celý text

Přidat komentář

000nugatovej
dnes 5 z 5

Kromě známých básní, které najdete v každém výboru z Kainarovy poezie, jsou tu i básně z rukopisné sbírky, nikdy nevydané, básně vydané v časopisech i kouzelné Říkanky pro dospěláky.
Mám rád Rozpočítadlo: "Ležím ležíš na posteli / Už se buňky / Už se dělí / Už se buňky už se množí / Kdo je sčítá? / Voko boží / Jeden doktor Čtyři Šest / Doktor Hrůza Doktor Lest / Chytráček má myšku v bříšku / Kam pojede? / Hryzy hryzy / Do remízy " (str. 94)
Výborný je aparát s úvodním esejem a postupně stupňovaným životopisem. Kongeniální mi připadají i ilustrace Vladimíra Tesaře.

Pablo70
29.11.2023 5 z 5

Co v knize najdete tu už bylo napsáno.
Co v knize nenajdete: vzhledem k roku vydání také hodnocení Kainara jako komunisty, kterým byl od roku 1947. Michal Bystrov trefně napsal v hodnocení básníka: „...byl zkrátka geniální básník, ale už méně geniální člověk“. Komunismem nakazil řadu svých postav (zejména na divadle), ovšem vzhledem k řadě lidských charakterů, které ztvárnil, je to jen malá část jeho díla. Kainar si uměl trefně vybrat podivné lidičky, které můžeme potkat na ulici.
Také jeho působení ve svazu spisovatelů je hodnoceno odlišně: od kolaborace, po útrpnost, s kterou prý bezdomovec Kainar musel snášet pobyt na Dobříši, komunistickém domově spisovatelů. Mišík popisuje své rozpaky, když jeli za spisovatelem na zámek Dobříš, kde jako zasloužilý spisovatel dlel. Vždyť to byl komouš! Jeho texty na albu Kuře v hodinkách obstály.
Bídák nebo hrdina? Jak to bylo ve skutečnosti se už asi nedozvíme. Ale pokud máte Kainara rádi, neváhejte. Tady se vám nabízí Kainar v kostce.


hrdlickova_61
31.03.2019 5 z 5

Moc pěkný výbor, navíc s nádhernou gramodeskou.

marvan00
19.11.2014 5 z 5

Jakési Kainarovo Best of, tady najdete ty nejznámější Kainarovi básně, navíc s jeho malůvkami a v krásné grafické úpravě. Neznám lepší úvod do Kainara, než tento výběr. Možná jsme měli i větší básníky než byl Kainar, ale nikdy jsme neměli básníka s větším srdcem. Mám pocit, že Kainar v české poezii zastává obdobnou roli, jako Hitchcock ve světovém filmu: jeho básně jsou obecně natolik srozumitelné, že si jen málokdo uvědomuje, jak jsou zároveň i hluboké.

Autorovy další knížky

Josef Kainar
česká, 1917 - 1971
2005  85%Nevídáno - neslýcháno
1960  80%Lazar a píseň
1967  67%Nové mythy
2007  83%Básně
1966  75%Moje blues

Kniha Bláznův kabát je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce16x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x