Bez svedomia

Bez svedomia https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516191/bmid_bez-svedomia-Zij-516191.JPG 4 45 9

Filmy, televízne relácie a novinové články čím ďalej, tým častejšie zobrazujú chladnokrvných vrahov bez svedomia, ktorí väčšinu ľudí fascinujú a odpudzujú zároveň. Medzi najpôsobivejšie príklady psychopatov patria sérioví vrahovia ako Ted Bundy a John Wayne Gacy. Jedinci s touto poruchou osobnosti si plne uvedomujú následky svojich činov a dokážu rozlíšiť rozdiel medzi dobrom a zlom, ale sú mimoriadne sebeckí, nepoznajú súcit a zľutovanie a nezáleží im na citoch ostatných ľudí. Najdesivejšie je zrejme to, že svojim nič netušiacim obetiam sa zdajú úplne normálni. Autor zobrazuje týchto nebezpečných mužov a ženy veľmi pôsobivo. Na základe dvadsaťpäťročného výskumu živo opisuje svet podvodníkov, klamárov, sexuálnych násilníkov a iných spoločenských predátorov, ktorí si razia cestu životom vďaka svoju šarmu, lžiam a manipuláciám. Sú psychopati šialení alebo len zlí? Ako ich rozpoznáme? A ako sa pred nimi môžeme ochrániť? Tí, ktorí sa o tejto poruche chcú dozvedieť viac, nájdu v tejto knihe množstvo dôveryhodných informácií a prekvapivých faktov. Kapitoly: Stretnutie s psychopatom, Čo to znamená, Profil: pocity a vzťahy, Profil: životný štýl, Vnútorná kontrola: chýbajúci článok, Zločin: logická voľba, Psychopati v oblekoch, Slová z vrecka kabáta, Muchy v pavučine, Korene problému, Etické problémy diagnózy, Čo môžeme urobiť, Návod na prežitie.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Citadella (SK)
Originální název:

Without Conscience , 1999


více info...

Přidat komentář

Termina
23.01.2019 2 z 5

Trocha té teorie o psychopatech mezi námi nikdy neuškodí :)

harena
12.12.2018 4 z 5

Dr. Robert Hare shrnul 25-leté studium o psychopatii v této útlé knížce tak, aby vše bylo srozumitelné i laikům. Mnozí psychopati opakovaně končí ve vězení nebo v jiných nápravných zařízeních, ale opravdu těžko poznáme psychopata, který je úspěšný právník, lékař a politik. Tito psychopati s kravatou se nemusejí bát, že by kolem sebe neměli dost příležitostí.
"Dovolujeme snad nevědomky společnosti vyvíjet se tak, že se z ní stává dokonalý inkubátor a možná i loviště pro psychopaty?

A ještě vtip, který se mě pobavil:
Dva podnikatelé s kufříky jdou po ulici:"Zkrachovali jsme, ale jenom morálně," říká jeden. "Zaplaťpánbůh," odpovídá druhý."

Trochu mi vadilo, že se některé informace neustále opakují, mnohem víc se mi líbila kniha od našeho neuropatologa a spisovatele Františka Koukolíka "Vzpoura deprivantů", ale i tato knížka určitě stojí za přečtení.


Clamera
01.12.2018 5 z 5

Velmi zajímavé čtení od renomovaného odborníka, jenž sestavil oficiální škálu psychopatie, která se používá pro diagnostiku této poruchy osobnosti. Problematika je poutavě a srozumitelně představena i laikům (pro ně je kniha primárně určena).

hu_87
06.09.2018 5 z 5

Super knížka. O psychopatech je zde napsáno mnohem víc zajímavostí, než čekáte. Bohužel často se autor opakuje.

iceVS
24.05.2018 5 z 5

Že je kniha skvěle napsaná, o tom není pochyb. Že je to úžasné odborné pojednání, to také nelze zpochybnit. A kdo to zažil v reálu, má husí kůži z toho, jak moc to sedí. To se prostě musí zažít.

Motak666
14.02.2018 5 z 5

Trochu depresívny konec o bezmocnosti zmeny psychopata v člověka.

Otto von Pluto
22.12.2017 5 z 5

Vědecko-popularizační kniha poutavě předkládající dosud známé informace (©1999) o lidských predátorech a parazitech společnosti, o psychopatech. Pokud jste někdy seděli v zaplněném kinosále pro více než sto lidí, je poměrně jisté, že tam minimálně jeden takový člověk seděl s vámi… Nejen proto knihu doporučuji přečíst.

Jacck
02.08.2017 5 z 5

Kniha o psychopatech mezi námi. Psychopata si lze představit jako sociálního predátora, který druhé lidi využívá jako svou kořist a nebere si žádné servítky ani ohledy na tom, zda jim ublíží. O psychopatech se říká, že nemají svědomí. Hloupí psychopati končí za mřížemi s diagnozou disociální porucha osobnosti, inteligentní psychopati se naučí kamuflovat jako chameleoni a díky svému "drajvu" a touze po moci to často dotáhnou do mocenských pozic - mezi manažery, právníky, lékaře či do politiky. Robert Hare je jedním ze světových expertů na psychopaty a napsal už několik knih, je autor PCL (psychopathy checklist) - diagnostického nástroje, který se používá ve vězení k diagnostice psychopatie

micha-ella
27.05.2017

Téma, které mě od mých studií velmi zajímá. Vždycky jsem si myslela, že když člověk vědomě koná zlo, dělá to pro nějaký svůj prospěch. Jak se s tím ale srovnává ve svém vlastním svědomí?

Štítky knihy

psychopatologie

Autorovy další knížky

Robert D. Hare
kanadská, 1934
2014  74%Hadi v oblecích aneb Psychopat jde do práce
2015  84%Bez svědomí

Kniha Bez svedomia je v

Právě čtených4x
Přečtených63x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce17x
Chystám se číst119x
Chci si koupit47x