Historky z psíšeří

Historky z psíšeří https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432377/bmid_historky-z-psiseri-Vxg-432377.jpeg 5 48 17

Bestie Burdenské série

1. díl >

ČERNÁ MAGIE, ŽABÍ DÉMONI A ZOMBIE Z PŘEJETÝCH PSŮ – to je jen pár příkladů útrap, které sužují toto zdánlivě ospalé předměstí. A protože jeho lidští obyvatelé nemají o skrytém nebezpečí ponětí, musí město chránit smečka odhodlaných psů (o kocourovi nemluvě). Na stránkách Bestií burdenských se můžete těšit na směsici hororu, dobrodružství, záhad a humoru, kterou si zamilujete i přesto (nebo právě proto), že vás bude děsit i ve spánku. Oceňovaní komiksoví tvůrci Evan Dorkin a Jill Thompsonová spojili své síly, aby nabídli čtenářům sbírku příběhů o nezvyklých psích hrdinech. První čtyři kapitoly byly původně publikovány jako povídky v antolo­giích nakladatelství Dark Horse a Dorkin s Thompsonovou za ně získali prestižní cenu Willa Eisnera za nejlepší povídku a nejlepší kresbu. Kniha Bestie burdenské: Historky z psíšeří obsahuje kromě těchto čtyř navazujících minipovídek také první čtyři sešity oficiální série.... celý text

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Animal Rites , 2010


více info...

Přidat komentář

Atlantis
12.02.2024 4 z 5

Nikdy jsem neviděl seriál Supernatural, ale nějak takhle si jej představuju ve své hlavě. Skupina poloprofíků lovící duchy a démony. No a teď z nich ze všech udělejte pejsky, přidejte fenomenální kresbu s detailní anatomií zvířat a máte suprový komiks. Bestie v sobě mají řadu silných momentů (finále s jezírkem bylo intenzivní), které ale lehce podrývá epizodičnost prvního dílu. Zhruba od poloviny je ale vidět, že autoři pochopili, že se tady může ukrývat víc než jen pár psích skopičin a začali dělat ucelenější příběh.

KorovaLtd.
20.03.2023 4 z 5

Komiks z prostředí tajemného psího života plného magie, čar a kouzel, opravdu není pro dětičky, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nechybí zde ani kočky - potvory. Má další tři pokračování, tak uvidím, jestli se do nich také pustím. Na to, že jsem knihu dostala v podstatě zadarmo na Comic-Conu v Praze a nic jsem od ní neočekávala, tak mě velmi mile překvapila.


puml
14.09.2022 5 z 5

Skvělý nápad i zpracování. Temné ale přitom komické hororové příběhy. V hlavní roli rozverná psí smečka a pár koček. Doporučuji.

Zmiu
28.07.2022 5 z 5

Tlapková patrola pro dospělé. :-) příběhy jsou místy dost drsné, ale taky je zde prima humor, což je dobrá kombinace.

Rawen616
27.01.2022 4 z 5

Parádně nakreslené příběhy bandy hafanů bojujících s nadpřirozenými silami. Krásná čistě ruční akvarelová kresba přesně podle mého gusta:-) A i příběhy samotné jsou fajn a člověk si hlavní hrdiny snadno oblíbí. Nejvíc samozřejmě vyčnívá Mops který má ke všemu tisíc řečí. Jediné co se mi tu trochu hádá je určitá pocitová nevyváženost. Příběhy jsou totiž velmi hravé a vtipné a zároveň extrémně krvavé a temné a pro vyhřezlé vnitřností, mrtvé štěně nebo i dítě se tu nejde daleko. A tyhle dvě polohy se částo střídají z panelu na panel. Pokud to ale člověk přijme, dá se tomu jen těžko něco vytknout.

katerina5544
16.12.2021 5 z 5

Skvely komiks, úžasné kresby ALE to utrpeni v nekterych povidkach to bylo hodne smutný ;(

GoodGames
06.12.2021 4 z 5

Bestie burdenské 1 sú veľmi príjemným dobrodružným fantasy. Často je to až hororové, čo mne osobne veľmi sedelo a páčilo sa mi, že to nebolo stále len zábavné a plné farieb, ale dokázalo to aj pritvrdiť. Tri poviedky z ôsmich mi však prišli trochu slabšie, inak však perfektná zábava s partičkou sympatických zvieracích hrdinov.

jarynek
24.11.2021 5 z 5

Tuto knihu jsem doma v knihovně dlouho přehlížel a nějak do ní neměl chuť. O to větší bylo mé překvapení při jejím čtení, při němž jsem se hodně bvail. Jednotlivé příběhy jsou zpočátku spíše samostatnými kusky, ale postupně je vše čím dál více propojené a kompaktnější. V ději lze nalézt hodně vtipných hlášek a slovních hříček využívajících psí (a kočičí) svět, přesto celkové vyznění příběhů má atmosféru tajemna až lehce hororovou, kdy se pro vyhřezlé vnitřnosti, části těl, ale ani pro různé démony nejde daleko . Hodně se mi také líbilo vystihnutí charakterů jedotlivých zvíčecích postav, člověk si je nemůže neoblíbit. K tomu ještě vyzdvihnu povedenou kresbu a máme z toho hodně povedené komiksové dílo.

rarášek
25.10.2021 5 z 5

Naprosto úžasný komiks, užila jsem si naplno všechna dobrodružství skupiny psích a kočičích kamarádů. Určitě se pustím i do dalších dílů. :D

mikika
06.05.2021 5 z 5

Super temný komiks, co na první pohled vypadá jako roztomilá bajka o psích kamarádech, a najednou bác, vyhřezlé vnitřnosti!

Hadati
04.05.2021 5 z 5

Tenhle komiks mě velmi příjemně překvapil. Jedná se o svět, ve kterém zvířata mluví a mají i inteligenci, a kde bojují s temným nadpřirozenem. Běžný člověk pak o něčem takovém neví. Lidé se zde většinou ani neobjeví, a když, tak jen velmi okrajově. To však vůbec nevadí, protože zvířata, která jsou hlavními protagonisty, mají své vlastní zajímavé charaktery. Hlavními postavami příběhu tu je smečka psů ze sousedství, která začne společně řešit záhady, které se v Burdenu a jeho okolí začínají dít. Těmto psům pak v řešení úspěšně vypomáhá kocour. Postupně se pak do příběhu začnou přidávat i další zvířecí postavy a rozšíří se tak postupně i zvířecí druhy.

Komiks je rozdělen do menších příběhů, které na sebe čím dál více navazují, ale dají se snadno brát i jako jednotlivé příběhy, což mi velmi vyhovovalo. Příběhy sice nejsou vždy originální, ale jejich provedení a vyprávění je na jedničku. Zvířecí hrdinové mají pak každý vlastní charakter, kterým se odlišují. Kreslíř navíc dokázal do výrazů zvířat dostat lidské emoce, aniž by z nich vytvořil karikatury, což je dalším významným kladem celé této série.

Stejně důležitou složkou je i to, že vám velmi brzy začne záležet na osudech hlavních postav, a že se o ně budete bát. Temnou stránku komiksu pak vyvažuje smysl pro humor některých zvířat. Zejména neustále nabručený Mops je vtipnou postavou, která je tak dobře vyvážená, že i přes své průpovídky se nestane jen nějakým tuctovým šaškem smečky.

het2
30.01.2021 5 z 5

Historky jsem měl nějaký ten týden u postele jako čtení před spaním. A když jsem měl náladu na obrázky, dal si z nich příběh nebo dva. Z toho pohledu mi vyhovovala ona počáteční povídkovost, která se s příchodem "většího" příběhu koncem lehce vytrácí.
I přes občasné povedené psí fórky je to překvapivě temné a dospělé čtení. Obzvlášť příběhy "Pes a jeho chlapec" a "Ztraceni" jsou drsné a emocionálně celkem vyčerpávající. Ten konec "Ztracených" mne fakt rozsekal a to hned několikrát. Zkrátka tenhle komiks klame tělem a tou krásnou barevnou kresbou. 4,5*

Angiee88
14.01.2021 5 z 5

Juuuuu, to bylo boží. Moc se těším na další díl.

Nevimm
19.12.2020 5 z 5

Parádní komiks s pejsky, kočičkami, černou magií, krví a temnou atmoškou, že by se dala krájet.

ViDRa
27.08.2020 4 z 5

Poměrně zajímavá a originální věc, kdy jsou hlavními hrdiny psi a jedna kočka, a spolu tvoří takovou partu. Je to malinko krvavé, ale stále je to jakoby trochu dětské.
Co se týče příběhu, je poznat, že ze začátku jsou osamocené povídky, kde se to trochu hledá, a ke konci se objevuje obsáhlejší příběh, kterého se snad dočkáme v příští knize.
Je to takové nenáročné čtení.

Lenka.Vílka
15.07.2020 5 z 5

"Možná to děláme špatně."..."Ale kdepak! Už jako štěně mě dědeček učíval, že se má přesně o půlnoci třikrát hlasitě zavýt...pravda, den nato ho nechali uspat."

Jsou chlupatí a nebezpeční. Nejsou sice Kobra 11, ale blíží se tomu! Naši hafíci totiž za pomoci čaropsa řeší problémy ve své ulici. A že se nemůže v jejích rajonu dít nic zvláštního, dešivého nebo prapodivného? O tom si nechte zdát. A nebo raději ne. Mohla by to být nepříjemná noční můra.

♧♧♧

Jednotlivé příběhy byly úplně boží!:

1) Zakopaný pes 5☆
(Stejně jako strašidelné domy, jsou i strašidelné psí boudy. A je potřeba pomoct Jonášovi, aby se vyspal. Protože jeho majitelé si myslí, že má málo lásky. Když on by se prostě jenom rád vyspal..)

If there's something strange
In your neighborhood
Who you gonna call?
MOPSbusters!

To bylo vtipný, krutý, dojemný, (strašidelný) až jsem na konci nestačila s dechem. Jedna strašidelná bouda, banda psů, co to řeší. Vlastně úplně mimo. To se mi tedy muselo líbit už z principu!

2) Podržchvost 5☆
(Do města se scházejí černé kočky, aby za pomoci magického rituálu jejich majitelek vyvolaly bohyni Sachmetu a získaly její sílu.)

Jak může tuhle prekérku vyřešit banda psů? Vždyť mají kočičího kamaráda! Jeho změna na černou kočku, aby jako špión zapadl do davu při tajné misi byla skoro jako z M:I. A vyřešení a poučení bylo za všechny body hodnocení, možná i víc ;)

3) Neradno budit spícího psa 5☆
(Nenaštvěte kočku čarodějnice. Třeba se bude chtít pomstít. Tím, že vrátí na tenhle svět mrtvé psy, aby se vám pomstila. Ale trochu se to zvrhne.)

Pomsta se nejlépe podává za studena, ale...krev je přece vařící. Možná ne, když patří zombie psu! Začátek byl dojemný. Jak se pejsci umí postarat o další ze svého druhu. A potom toho zneužije jedna magická míca! Konec byl vážně krvavý. Jako fakt hodně. Nečíst po půlnoci!

4) Pes a jeho chlapec 5☆
(Parta najde špinavého chlapce v Kápově boudě. Co je zač? Kde se tady vzal? Je nebezpečný? Počáteční idyla se změní v boj o holý život.)

Ze začátku to bylo vážně dojemné. Jak se chlapec sžíval se smečkou. Ale každá sranda musí jednou skončit a když pejskové přijdou na to, kdo je chlapec ve skutečnosti ... doják na konci jako prase!

5) Nemusí pršet, jen když žáby 5☆
(Z nebe padají žáby. A jedna jí druhou. Ale začnou mizet i psi. A to není žádná sranda.)

Záporák byl v tomhle příběhu vskutku nechutný. Ne že bych někdy předtím měla žabí stehýnka a teď mě proto přešla chuť. (Tu jsem neměla ani předtím. Děkuji, prosím.) A na konci čeká pro hlídku velké překvapení! :)

6) Ztraceni 5☆
(Ztratila se štěňata. A jejich stopa vede do míst víc než děsivých.)

Tohle byl strašně děsivý příběh s použitím magie, na jehož konci to byl doják. Ano, někdy je vážně lepší, když se lidé nedozví, jak to bylo doopravdy...

7) Pár správných chlupů 5☆
(Když máte tušení, že je dávný nepřítel v nebezpečí, musíte pomoct. Je to vaše práce.)

Moc hezký! Tulák se vydá hledat Damiánu. (Tu číču, co na partu poslala zombie pejsky.) A je to cesta nebezpečná a napínavá. A že by měl někdo na konci možná rande? :O
Tohle bylo fakt dobrý!

8) Vykopaný muž 5☆
(Banda narazí na psa, který je na vodítku. Zmatený a jeho pán nikde, kromě kousku ruky na onom vodítku. A co jsou zač ty hlasy ze stoky, odkud zachránili Damiánu, které se nechtějí stále utišit?)

Hodně děsivý příběh, který je dost otevřený (budete se těšit na další knihu) v konci, a který vám vážně nedá oddechnout.

♧♧♧

Zaujala mě i celá vizuální stránka knihy, kdy části úvod s obsahem a tyráží jsou na jinak zpracovaném papíru než příběhy samotné.

A kresba byla taky hodně zajímavá. Celou knihu dělala Jill Thompson, takže vzhledově kniha drží pohromadě. A je to vážně dobrá kresba. Hlavně svým provedením. To zaujme na první pohled. Navíc mě vyloženě bavilo, jak se střídá krajina kolem, protože je děj rozložený na delší časové ose. A hlavně! Když to mělo být děsivé, vážně jsem se bála. Když to mělo být dojemné, kresba mě dojala.

(Skicář a obálky jsou povinností a zde udělaly taky radost.)

Tímto bych chtěla poděkovat vydavatelství Comics Centrum, které udělalo napatrnou chybu v tisku (obávám se, že jiný vydavatel by to v tichu přešel a ani se neomluvil) a posílali opravené kousky.
Ale víc bych chtěla poděkovat jednomu místnímu uživateli, že mi knihu dal, aby doma neměl dvě.

DennisMoore
01.07.2020 5 z 5

Žádné tlapky, drápky a zoubky, ale pořádné tlapy, drápy a zuby! Plus tma, krev, špína a smrt. Comics Centrum už má se zvířecími hrdiny zkušenost, Myší hlídka je drsná fantasy jako řemen, Grandville je steampunkový detektivní thriller. Tedy nic, co bych dal s klidným svědomím číst dětem. A Bestie burdenské jsou na tom zrovna tak. Parta čtyřnohých paranormálních vyšetřovatelů, z nichž každý je jiný a díky tomu se skvěle doplňují, ať zrovna hledají ztracené děti (nejlepší povídka) nebo čelí zombiím. Nevěděl jsem úplně, co od knihy čekat, ale velmi brzy jsem to zjistil. Autoři se toho vážně nebojí a chlupáčům staví do cesty lecjakou démonickou havěť… A snad u žádného příběhu nelze předem říct, jestli dopadne dobře, nebo ne, a zaručit, že se všichni dožijí posledního políčka. Paráda.