Alchymistovo tajemství

Alchymistovo tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23679/bmid_alchymistovo-tajemstvi-Uf2-23679.jpg 4 92 24

Ben Hope série

1. díl >

Po tragické události ukončil Ben Hope svou úspěšnou kariéru v SAS a rozhodl se zasvětit zbytek svého života záchraně unesených dětí. Některým lidem ovšem není souzeno vést klidný život – a Ben Hope mezi ně patří. Když dostane za úkol nalézt starý rukopis, který by mohl zachránit život umírajícímu dítěti, ocitne se Ben na nejnebezpečnější výpravě svého života. Zmíněný dokument totiž obsahuje tajnou formuli pro výrobu elixíru života, jejíž autorem je údajně proslulý alchymista Fulcanelli. Není divu, že o alchymistovo tajemství jeví zájem celá řada osob – a zdaleka ne všichni jsou vedeni ušlechtilými pohnutkami. Odhalit tajemství nesmrtelnosti chtěli už nacisté během druhé světové války, nyní o něj projevují obrovský zájem členové katolického uskupení s názvem Gladius Domini… Ben proto spojí své síly s americkou odbornicí Robertou Ryderovou. Dvojice odhodlaně postupuje z pařížských archivů do katarských pevností v Languedoku, kde se už celá staletí skrývá jeden z největších výplodů geniální mysli… Z anglického originálu THE ALCHEMIST'S SECRET, vydaného nakladatelstvím Avon, Londýn 2008 přeložila Klára Míčková. Vydání první.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Alchemist , 2007


více info...

Přidat komentář

JaniMa
20.11.2022 3 z 5

Jako akční pohádka (ve stylu Dana Browna) proč ne. Čtivé krátké kapitoly plné akce, reálné kulisy z různých koutů Evropy, odkazy na skutečné historické události a postavy i osobní zápisky, symboly, šifry a kódy, obrazce tvořené spojením bodů v mapě,... to všechno se do knihy vešlo. Jak už to v takových příbězích bývá, nechybí ani tragickými událostmi poznamenaný neúplatný hrdina, tajné organizace, sadističtí záporáci, pronásledovaní pokrokový vědci chystající se odhalit velká tajemství a eidetická paměť. Možná, že před 5 lety by mě takový bohatý mix nadchl. Množství nelogických operací, náhod a neohroženost hlavního hrdiny, který je sice dobrák od kosti, ale když na to přijde nemá morální problém střílet do živého, by mi tenkrát asi mnoho nevadili. Nyní jsem na podobné čtení buď stará nebo knižní kvalitou zhýčkaná.
Řekla bych, že kniha sama sebe vystihla v této pasáži:
„Všechno to jsou jenom výplody fantazie, výmysly, hádanky a potrava pro naivní snílky.“

janina66
23.05.2022 3 z 5

Audiokniha.
Nebylo to špatné. Trochu zdlouhavé pasáže. Jinak akční scény mám ráda, honičky střelba. To vše Benovi jde na jedničku. Ovšem to, že si nezjistil základní informace o klientovi (jeho vnučka), to pokládám za velké mínus.


VladIV
14.04.2022

Klasická britská protikřesťanská (protikatolická) slátanina , kterých se v posledních letech vyrojil pytel !
Začínám chápat , kde se ta zášť v lidech bere , koneckonců už takový sir Walter Scott se v tomto vyznamenal.....

ludek.n
14.03.2022 4 z 5

Bývalý člen speciálních jednotek Ben Hope pátrá ve Francii po starém rukopisu proslulého alchymisty Fulcanelliho, jenž by měl obsahovat formuli elixíru života. A aby to neměl tak jednoduché, na záda mu dýchají zabijáci katolického společenství Gladius Domini, kteří mají s formulí své vlastní záměry a neštítí se doslova ničeho, aby ji získali. Scott Mariani namíchal pozoruhodný koktejl dobrodružného krimi příběhu, akční story a historických pobídek. Ben Hope je klasický hrdina bez bázně a hany, který zvládne vše, na co si vzpomenete. Je zásadový, čestný a vysoce výkonný. Sympatické je, že občas přes jeho ocelové sebeovládání a nelidskou masku sebekázně vykoukne i člověk s normálními pocity a touhami. Miluju tajemné příběhy, tajné vchody, potemnělé chodby, zaprášené knihovny, prastaré svitky, hádanky a šifry, skryté sály s poklady. Alchymistovo tajemství mi tohle všechno nabídlo a světe div se, uspokojilo mě i finále. Proč tedy kniha nemá plné hodnocení? Na vině je nejspíš okatost zápletky, a jak to všechno do sebe krásně zapadá, aniž by se jedinkrát sešlo z cesty. Cítíte v tom postřik proti škůdcům už dlouho předtím, než nějakého uvidíte. Dobře se to čte, ale rychle zapomíná.

Arev122
23.01.2021 3 z 5

Pro mě oddychové, ale akční a napínavé čtení. "Neprůstřelný" hrdina s traumatem z dětství se snaží získat alchimistův rukopis. Děj má spád a zajímavou zápletku.

malýčtenář
21.01.2021 5 z 5

Moje první kniha od tohoto autora. Od počátku napínavá, děj se stále více stává záhadnější a napinavější. Člověka knížka nuti stále číst. Určitě si přečtu i další knížky.

petulik330
18.01.2021 5 z 5

Ben Hope bývalý příslušník speciální jednotky SAS, který se specializuje na hledání a záchranu unesených dětí je požádán, jestli by nenašel dávno strávený alchymistický rukopis který může zachránit život vážně nemocné holčičce Ruth.
Za honbou za rukopisem se setkává s mladou vědkyní, která mu zachrání život. Ta je také vtažena do hry na, při které jim jde oběma o život.
Kniha je plná napětí, detektivní zápletky a také trochu romantiky. Ben je prostě kladný hrdina každým coulem. Musíte ho mít rádi od samého začátku. To samé i mladá vědkyně.

Kerberos
11.08.2020 4 z 5

Dobrodružné,akční čtení,prostoupené řešením záhad.Trochu alchymie a taky trochu romance,sympatický hlavní hrdina.Určitě si přečtu další díl.

Luca235
01.05.2019 4 z 5

Ani si nepamatuji, kdy jsem naposledy četla knihu s podobnou tématikou. Každopádně, po několika dílech z období 2. světové války byl pro mě příběh skvělým zpestřením. I když krví se zrovna také moc nešetřilo... Děj se rozvíjel pozvolna, ke konci jsem již četla jedním dechem. Jelikož autor uvádí, že mnohé vychází ze skutečnosti, člověku to nedá, aby alespoň na moment nezapřemýšlel "co by kdyby" :-)

misaC
07.04.2019 3 z 5

Já jsem se pobavila. Oddychové čtení, které někdo srovnává s Danem Brownem. Hlavní postava byla sympatická. Proč ale musí mít ti hrdinové nějaké trauma z dětství či mládí? Určitě plánuji i další knihu s Benem Hopem.

jaroiva
06.04.2019 4 z 5

Moje první setkání s tímto autorem jistě nezůstane posledním. Minimálně tento díl podle mě v klidu zvládne srovnání s Danem Brownem.
Zezačátku se to sice rozbíhalo možná trochu pomaleji, postupně ale nabralo grády a co mě osobně dostalo, když MALÝ SPOILER: autor zmínil jméno Rudolfa Hesse. To mi myšlení nasměrovalo úplně jiným, mnohem reálnějším a tedy uvěřitelnějším směrem.

Celkově doporučuji milovníkům Browna. Určitě mi to připadá lepší než jeho poslední Počátek :)

čef
06.01.2019 4 z 5

Netvrdím, že jde o špičkovou literaturu, ani v oboru dobrodružství není v první desítce, ale číst se to dá pokud autorovi odpustíte takové chybičky, jako že nastoupit do auta, nastartovat, ujet 100m a srazit střelce, který po tuto dobu jenom obešel auto, je naprosto v pořádku. Jinak kniha operuje se všemi známými atrakcemi žánru - nekonečné honičky, husté přestřelky, nerozluštitelné šifry, dívka v nesnázích(a láska páska), tajemní kataři, zvrácení církevní hodnostáři, úchylní vrahové a samozřejmě vědecká alchymie. Jó, kdyby byla pravda ta pohádka o věčném mládí, to by bylo na Zemi peklíčko!

lampernaqui
05.06.2018 3 z 5

Máte rádi Cusslera? Rollinse? Berryho? Browna? Pokud je odpověď ano, tak se s klidem můžete ponořit do další akčně dobrodružné série s historickou záhadou. Tentokrát se vše točí kolem slavného Fulcanelliho a jaké štěstí, že hlavní hrdina je takový ostřílený (doslova) profík. Oddychovka, od které nečekejte žádné filosofické úvahy, ale určitě Vás na nějakou chvíli zabaví.

milena8281
31.01.2018 5 z 5

Mně se líbila. Možná i díky té romantické lince, protože jsem prostě ta holka ;) . Nemám s čím srovnávat, od tohoto autora to byla první kniha a Browna jsem taky ještě žádného nečetla. Není to žánr, po kterém bych obvykle sahala. To se ale teď změní, určitě si seženu nějaké další díly. Styl mi vyhovoval, příběh měl spád a byl napínavý. I když od začátku víte, kdo je padouch a kdo hrdina, chcete se dozvědět, jak z toho vybruslí. Překvapila mě poznámka na konci - všechny ty informace o tom, co je v příběhu pravdivé.

Evišťátko
28.11.2017 2 z 5

Tak jako fakt nevím co k této knize říct. Možná jsem od ní čekala příliš, neboť mi byla předána se slovy "napínavé od začátku do konce". Napinava místy skutečně byla, ale těch míst bylo zoufale málo, navíc jsem se neubránila pocitu, že čtu Šifru mistra Leonarda na x-tý způsob. Místy se mi zdála zápletka příliš překombinovaná. Ale zase na druhé straně si dokážu představit, že by mnou někdo zfilmoval a byla by to docela zajímavá podívaná.

trudoš
31.10.2017 3 z 5

Tak trochu prvoplánová dobrodružka v duchu Andyho McDermotta či Raymonda Khouryho, ve které si klišé a kýč svorně podávají ruce v příslibu krásného přátelství. Postavám chybí především uvěřitelné motivace, zázemí a schopnosti, což se nejvíce podepisuje na hlavním hrdinovi. Ben Hoope je jako zachránce unesených rozhodně cool, dokud jsem v závěru nezačal pochybovat o jeho kompetenci. Lépe řečeno o jeho rozumu, protože střílet a prát se umí hezky, s logikou je už na štíru. Možná ale jen neměl svůj den, když si neověřil základní informace o klientovi.
Ovšem kouzlo konspiračního thrilleru u Alchymistova tajemství funguje, přestože celek působí jako laciná rychlokvaška z Indiana Jonese a Da Vinciho kódu. Není to však komplikované čtení, gradace je v jádru promyšlená a stylistika neurazí, snad jen tu romantickou linku si Scott Mariani mohl odpustit, jelikož ta už je ve všech ohledech navíc. Ačkoli uznávám, že i holky mají nárok přijít si v tomhle žánru na své, a tak budiž autorovi odpuštěno.

Don-Leo
29.10.2017 5 z 5

Kniha je super. Skvělý příběh, skvělý hlavní hrdina.

JPBelmondo
07.04.2017 5 z 5

Tato kniha byla moje první od tohoto autora. Okamžitě mě vtáhla do děje, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Záživné, napínavé, čtivé od začátku do konce, který byl naprosto nečekaný. Přečteno takřka naráz. Okamžitě jsem si musela sehnat všechny jeho knihy, bohužel u nás vyšly zatím jen čtyři, což mě mrzí, ale budu se těšit na každou další. Sympaťák Ben mě zkrátka dostal a už jsem jeho! Jo a mně se líbily všechny čtyři.

babicka_amalka
26.01.2017 5 z 5

ale jo, dobře se četlo, celkem svižné; pro mě zajímavé reáliemi - většinu míst znám a tak bylo čtení o to živější;

Kamiliana
08.02.2015 4 z 5

Zajímalo by mě, jak dlouho trvá vymyslet tak parádně znějící jméno hlavní postavy...Benedict Hope, Ben Hope, k tomu sympaťák :-) Více se mi líbilo Mozartovské spiknutí, ale zde je méně nesmyslných scén, ve kterých se střílí. Chválím krátké kapitoly dle místa konání, čtenář se lehce orientuje. Zaujala mě symbolika katarských sídel i oficiální a neoficiální motto SAS.

Štítky knihy

alchymie dobrodružství kataři dobrodružné romány

Autorovy další knížky

Scott Mariani
anglická, 1968
2009  81%Alchymistovo tajemství
2010  83%Mozartovské spiknutí
2012  79%Faraonův poklad
2010  81%Proroctví o apokalypse