Batole

Batole https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447340/bmid_batole-fda-447340.jpg 5 60 16

Praktický průvodce spánkem a usínáním dětí od 1 - 3 let. Nejdramatičtějším ve vývoji člověka je prý přechod od miminka k dítěti. Právě batolecí období mezi 1-3 rokem je proto plný nových výzev také ve spánku a usínání. Už to nejsou úplně malá miminka, ale přesto ještě nejsou samostatnými dětmi. Čeká je spousta změn. Někdy mám pocit, jakoby v celém tom laskavém přístupu k miminkům chybělo další pokračování. Je nám jasné, že miminko nepláče bez příčiny, že potřebuje naši péči, i naši reakci na jeho pláč. Víme, jak důležité je dotýkat se ho, mazlit, nosit, mít ho u sebe na blízku. Jenže jak je to se staršími dětmi? Proč se tak brání usínání, když na něm je zjevně vidět únava? Dá se vůbec posunout velmi pozdní usínání? Jak ukončit - změnit styl usínání, kojením či nošením, citlivě nebo to přijde samo? Jak změnit styl usínání, které sice dítěti vyhovuje, ale nás už ničí a potřebujeme akutní změnu? Kdy už dítě nepotřebuje přes den spát? Proč se vlastně ještě některé děti mezi 1-3 rokem budí nebo se právě v tomto období budit začnou? Jak uspávat dvě děti najednou – jde to vůbec? Dá se sladit spánek sourozenců? Takové dotazy dostávám denně. Proto teď čtete tyto řádky. Odpovědi se nevejdou do jednoho článku. Sepsala jsem vám vše do knihy, propletla příběhy z praxe a doplnila praktickými tipy, terapeutickými pohádkami, večerním uvolňujícím cvičením nebo také třeba akčním plánem pro maminky.... celý text

Přidat komentář

Teclaireddy
10.12.2023 5 z 5

Pohlazení pro duši rodičů. Nečekejte návody, rady, ani nijak závratně nové informace. Je to spíše k zamyšlení a uklidnění, že je vaše dítě normální a není potřeba nic lámat přes koleno. Laskavý přístup.

Anya636
10.10.2022 2 z 5

Bohužel, stejně jako kniha 'S láskou o dětském spánku' mi čtení nepřineslo mnoho užitečných a aplikovatelných myšlenek. Jedná se spíše o úvahu a popis různých zkušenosti se spánkem. Nejedná se o praktický návod. Samozřejmě, každé dítě i matka jsou jiné. Ale je to takové čtení pro duši, pro mě osobně nic víc.


adorjas
30.08.2022 5 z 5

Citácie:
1. Môžeme sa sústrediť na poznanie toho, prečo to má dieťa inak, ako to môže súvisieť s jeho vývojom, vekom, povahou a prostredím a ako by sme mu mohli pomôcť prekonať výzvy, ktorými aktuálne jeho spánok či zaspávanie sprevádzajú.
2. Niekedy mám pocit, že na nich hľadáme len to, čo ešte nevedia a nezvládnu.
3. Vývoj neurýchlime, niektorým deťom trvá cesta k celnonočnému spánku dlhšie ako ostatným.
4. Často si berieme negatívne emócie svojich detí osobne, Niektorí rodičia to berú ako vlastné zlyhanie, iní ako bezmocnosť, ďalší sú vystrašní alebo naopak to v nich spúšťa vnútornú agresiu. Mnoho z nás vyrastalo v domnienke, že len keď budeme prejavovať pozitívne emócie a správať sa podľa očakávania iných, len vtedy budeme milovanými.
5. Rozčuľujúce sa dieťa nie je dôkazom neschopnosti rodičov, je to proste len rozčuľujúce dieťa.
6. Situácie sú rôzne. Nie je lepšie či horšie, sú len rôzne.
7. Za 10,15,20 rokov si samozavní radci ani nespomenú, do čoho vás tlačili alebo odsudzovali.
8. Nielen deti potrebujú svoju "obec", akými sú ďalšie deti či dospelí, s ktorými sa učia, delia sa o povinnosti a myšlienky. Takisto matky to veľmi potrebujú. Byť v kruhu iných žien, ktoré majú podobné rodičovské ciele a hodnoty.

Susan94
04.07.2022 5 z 5

Moc pěkná kniha, opět a velmi podnětnymi radami. Taková co uklidní, motivuje, dodá odvahu a osvětlí vše kolem spánku dětí.

Turmee
27.06.2022 4 z 5

Ta kniha je super. Nepřináší žádné nové a závratné myšlenky, návody ani univerzální rady. Její tón je ale tak milý a přátelský a celková atmosféra tolik uklidňující, že je fajn si ji přečíst kdykoli, kdy máte jako rodiče nějaké pochyby - a to je skoro pořád :D.
Autorka probírá nejčastější problémy batolat se spánkem, navrhuje možná řešení, uvádí příběhy skutečných dětí a rodičů a neustále zdůrazňuje individualitu každého z nás a jedinečnost každé rodiny a jejich zvyklostí a potřeb.
Občas to prokládá řádně ocitovanými výsledky výzkumů nebo pohádkami, které vytvořila pro snadnější spánek a usínání.
A přestože ke všem jejím radám dojdete i selským rozumem, je fajn si přečíst, že to tak je normální a že podobné trápení mají stovky rodičů na světě.

sheldon8410
20.12.2021 5 z 5

Krásná kniha s krásným obsahem. Autorku sleduju na Instagramu už dlouho, její příspěvky mě vždy pohladí po duši. A stejně tak i tato knížka, napsaná s láskou a respektem k dětem (ale i k rodičům).

Prske
16.12.2021 4 z 5

Po “Prosím, spinkej” jsem sáhla i po pokračování pro věk batolete. A určitě se k průvodci ještě v průběhu dalších dvou let vrátím. Nyní si z toho beru jiné chápání batolecího spánku v porovnání s miminkovským, ale co mi možná trochu chybělo, tak rozhodně víc té praxe, jak se v názvu knihy slibuje. Pár konkrétních tipů tu je, ale spíš je to podle mě příručka o vnímání a filosofii dětského spánku :)

Amy27
23.09.2021 5 z 5

Nejlepší kup letošního roku! Knihu jsem přečetla (spíš zhltla) za tři dny a velmi mile mě překvapila a dodala sebedůvěru. Ale hlavně!

Kromě pohádek, které v knize najdete (stejně jako v Pohádkopsaní či MiniPohádkopsaní) je zde spousta tipů, co a jak dělat jinak, aby ten váš mrňousek lépe spinkal (u nás hlavně usínal) a vy se hodili do klidu. Moc moc doporučuji všem maminkám (tatínkům), které se usínáním a spánkem své ratolesti také trápí. To zvládneme!

veronika9761
24.08.2021 5 z 5

Jako kdyz ctete knizku, kterou napsala vase intuice. Ktera vase dite miluje, ale jeji pohled je pokrivenej studenou vychovou, jake se dostalo vam. Oproti ostatni literature na trhu na tema deti nebo deti a spanek, ktere radi "nechte par noci vyrvat a on se uklidni", nebo "nalijte si vino, bude vam to trhat srdce, ale nechte ho rvat", je tahle knizka pohlazeni po dusi a uklidneni, ze to delate dobre a ze laskou nerozmazlite. Ze vam dite nebude ve trech skakat po hlave, protoze ho odmalicka respektujete stejne jako sve ostatni blizke. Navic je evidence based, narozdil od lidovych vypravecu "takhle se to delalo vzdycky", "nebo nas tak taky vychovavali a je to ok" skoda ze je to jedna z mala knizek o detech s temito atributy, hned by se nam vsem lepe zilo. Taky malinka vytka, pro rocni dite neni zatim stoprocentne upotrebitelna, ale to je jen mala vada na krase.

Zoeinka
12.02.2021 5 z 5

Krásná kniha. Přebalem, stylem i obsahem!

L_Into
29.01.2021 4 z 5

Osobně jsem si jako hlavní sdělení odnesla (kromě velice zajímavých tvrdých dat o spánku malých dětí, kterými od té doby s úsměvem odpálkovávám chytráky, jež mají potřebu nám radit) potvrzení, že neexistuje jeden správný postup, jak "naučit" dítě spát. Spánek odráží celkovou pohodu v rodině a každé dítě je jiné, má trochu jiné potřeby. Je to o vzájemném respektu, empatii, lásce a trpělivosti. Moc jsem si přesně tohle potřebovala přečíst. ❤️ Více zde: https://1url.cz/Iz6rj

ikorka
30.12.2020 5 z 5

Již při přečtení první kapitoly jsem pocítila změny hlavně ve svém chování vůči synovi. V hlavě jsem měla poslední dny chaos a o některých mých reakcích vůči němu jsem věděla, že jsou špatně. Jenže jak to změnit? Kde začít? Čeho se chytit? Jak to uchopit? Jak ho uklidnit, když bojuji hlavně sama se sebou? Tato kniha mi byla pomocnou berličkou k uspořádání myšlenek. Narazila jsem na ni náhodou a nedám na ni dopustit. Styl a obsah byl tím, co jsem potřebovala, sedl mi a děkuji za ni. Nabídla jsem ji i jiné mamince, která mi nazrcadlila samu sebe ještě asi před 14ti dny. Unavená, zoufalá a nešťastná z plačícího syna. Přečetla si první stránky a vrátila mi ji s tím, že je to na ni moc odborné. Nevadí, snad si najde jinou cestu/knihu, která jí pomůže tak jako mě. A proto ji doporučuji všem, kteří změnu chtějí a jsou připraveni otevřít oči. Jako průvodce k uvědomění si toho, co máme před sebou, jen to nevidíme je to ideální.

verden
16.10.2020 4 z 5

Počas čítania som si stále vravela, aký láskavý pohľad má autorka na deti a ich spánok, chcela by som to mať tiež tak, hehe. Kúpu určite neľutujem, kniha vo mne zanechala veľmi veľa pozitívnych emócií a informácii, ktoré určite budem mať príležitosť zužitkovať. A tá obálka je krásna!

No bohužiaľ, ako písala už Dashmo predo mnou, je určená pre rodičov detí 2+. Na Batole som sa tešila najmä kvôli kapitole o zmene uspávacích štýlov, no ťažko budem ročnému dieťaťu pomocou rozprávky vysvetľovať, prečo ho už nemôžem uspávať na rukách.

Dashmo
12.10.2020 4 z 5

Knižka skvelá, ale zdá sa mi, že skôr pre deti od druhého roku.mnoho prípadov a rád by som pri mojej ročnej dcérke ešte nemohla odskúšať. V kapitole o denných spánkoch som napríklad nenašla odpoveď na našu momentálnu situáciu.

Romanka89
01.10.2020 5 z 5

Skvělá kniha, stejně jako první díl "S láskou o dětském spánku." Autorka nepodává žádné návody, ale ukazuje, co vše může dětem do spánku vstupovat, dává nám možnosti a tipy jak se spánkem dětí pracovat, jak uspávat a hlavně to vše činit s láskou, pochopením a empatií. I když už batolata chodí, mluví, stále to nejsou "malí dospělí", souhlasí s komentářem pode mnou. Doporučuji všem rodičům, věřte, že je to normální a v pořádku, když dítě uspáváte, když nespí celou noc, ono do "dospělého" spánku dozraje samo.

Čtenářská výzva 2020: Kniha poprvé vydaná v roce 2020 (nová kniha).

Ryšava
05.08.2020 4 z 5

Moc se mi líbí pohádky, které v knížce jsou na ukázku. Zároveň je super, že popisuje, jak z pohádkáma pracovat. Díky téhle knihy si člověk může uvědomit, že batolata nejsou malí dospělí.