Batoh, medvěd a osm kartonů vodky

Batoh, medvěd a osm kartonů vodky https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356788/bmid_batoh-medved-a-osm-kartonu-vodky-Lwi-356788.jpg 4 92 32

Jaké to je být malým židovským klukem v Sovětském svazu osmdesátých let? A jak to probíhá, když se rozhodnete emigrovat za oceán do vysněné země? To vše a ještě mnohem více naleznete v autobiografickém románu Lva Golinkina – skvělého vypravěče i pozorovatele, mistra břitkého humoru i nadsázky. Autorova výpověď je neotřelým popisem kulis rozpadajícího se impéria i strastiplné cesty za lepší budoucností a hledání vlastní identity.... celý text

Přidat komentář

lulucinax
01.04.2024 3 z 5

Jaké to je být malým židovským klukem v Sovětském svazu osmdesátých let?
Žádná procházka růžovým sadem.
Autor ve svém autobiografickém románu popisuje, jak se žilo jemu, jeho rodině a jak se rozhodli emigrovat do Ameriky.
Jejich cesta je popsána místy černým humorem, ale některé momenty byly dost děsivé.
Četlo se to docela dobře, ale někde jsem se ztrácela v myšlenkách, když například více zabředl do politiky.
Postupem času mi přišlo, že děj upadal a skákal dost mezi roky. Chybělo mi pár vět o tom, jak nakonec dopadli jeho rodiče a sestra.

Bedrich84
24.02.2024 5 z 5

Kniha popisuje, odchod jedné židovské rodiny na konci 80. let ze Sovětského svazu. Dala by se rozdělit do tří částí. První popisuje, co rodina prožívá v SSSR a při zařizování povolení k vycestování, antisemitismus, násilí, šikana, úplatky. Další část, je o životě a přežívání v uprchlickém táboře v Rakousku a potkávání se se západní kulturou a způsobem života. Šok z toho, že někdo dělá něco nezištně a nic za to nečeká. A poslední část vypráví o životě v USA a hledání sebe sama a vlastní identity. Kniha se dobře čte a je v ní dost zajímavých ne úplně známých faktů o SSSR, o uprchlickém řízení a dalších věcech, o jejichž existenci bez osobního prožití člověk nemá vůbec tušení.


SladkaK
19.02.2024 4 z 5

Ohodnotím první tři čtvrtiny knihy, protože na poslední etapě děj trošku ztratil šmrnc. Jelikož ale ta většina byla skvělá, přimhouřím oči a jako po lahvi vodky shovívavě zapomenu na to, na co zapomenout chci.


Jen těžko si představuji zážitky, které popisuje z dětství. Musela to být opravdu těžká doba. Je fascinující, že o ní dokáže vyprávět tak, že se během čtení načapáte u úsměvu. Kniha přináší spoustu historických informací i pobavení.

Petass
19.01.2024 5 z 5

Tohle bylo silné. Dočetla jsem s mrazením v zádech. Když vidím kolem sebe stížnosti, jak se dnes všichni máme špatně, přála bych fňukalům aspoň 10 minut v kůži autora. Kniha mi otevřela netušenou část historie, mechanismus emigrace, pochopení k emigrantům, ale i autorovu duši. Poslední část knihy mě zcela pohltila. Až mám ze sebe samé výčitky svědomí, že nedělám dost, abych si zasloužila své pohodlí. Doporučuji!!!

PaníLenka
26.12.2023 4 z 5

I já jsem jednou z těch, koho ke knize přivedla čtenářská výzva. A rozhodně nelituji. Dostala jsem silný velmi autentický příběh, který se odehrává v době, kterou si dobře pamatuji, přesto jako by to byl nějaký alternativní vesmír. Vůbec jsem netušila, že v Rusku (pardon - v Sovětském Svazu) existoval nějaký antisemitismus a jak moc celá bolševická éra svým lidem ublížila. Z pohledu malého chlapce je vše ještě obludnější, a o to víc smekám před autorem, jak dokázal přiblížit to, co prožil, navíc s lehkou nadsázkou.

beruzzka
15.11.2023 4 z 5

Ke knize jsem se dostala kvůli čtenářské výzvě a jsen za ni opravdu ráda. Dozvěděla jsem se mnoho nových věcí a zamyslela se nad jiným pohledem na svět, emigraci, náboženství. Všem doporučuji.
Nápad autora, psát to slovy a pohledem malého kluka je úžasný, moc mě to bavilo.

tamara1351
14.11.2023 5 z 5

Tak ta byla poslední.Poslední kniha z letošní výzvy.Nejprve jsem chtěla dát tři až čtyři hvězdičky,ale poslední část knihy změnila můj názor.Část o novém životě v Americe dává bez příkras pochopit,co se děje v hlavách a duších jakýchkoliv vyděděnců.Autor si prošel dlouhou cestu popřením, nenávistí,aby se přerodil sám v sebe,v bytost,která vyrůstá ze svých kořenů.

bigben
15.10.2023 4 z 5

Opět kniha do čtenářské výzvy a za mě povedený tip. Netušila jsem, že židé v Rusku byli až tak perzekuováni. Popis jejich rodinné cesty byl napsán poutavě i vtipně. Povedlo se i prolínání do přítomnosti. Jen mi chybělo delší vyprávění o začátcích v USA. Doporučuji:-)

Vlaďkaa4
27.09.2023 3 z 5

Nevím jestli vůbec můžu hodnotit. Knihu jsem nedočetla a humorné scény pro mě měly velkou pachuť. Přeci jen ta doba není dost daleko.

dzejkbeltygros
01.09.2023 3 z 5

Celkem zajímavý osobní příběh o útěku sovětských uprchlíků. Je to dobře napsané, čtivé. Ale přece jen mi tam něco nesedělo. Čas od času jsem se nudila a v jednu chvíli už jsem se modlila, ať to skončí. Číst to znovu asi nebudu, ale jsem ráda, že jsem si to přečetla.

simona g.
01.08.2023 5 z 5

Skvělá kniha. Od začátku do konce zajímavá, ať už tématem, zpracováním osobních zážitků autora, "židáctvím", prostě vším. Pokaždé jsem se těšila, až k ní zase sednu a budu moct pokračovat ve čtení. Rozhodně doporučuji pro rozšíření obzorů historických dat a faktů z doby nikoli tak dávno minulé, ale také pro to, jak skvěle dokázal autor popsat to, co život v SSSR, byť krátký, znamenal pro jeho další žití, resp. jak poznamenal jeho samého. Za mě - skvělá a úžasná kniha, po které bych nesáhla, nebýt výzvy.

Martica
11.07.2023 3 z 5

Malinko zklamání. Velmi poutavé bylo líčení útrap zakoušených v Sovětském svazu a při útěku z něj. Dost mě překvapilo a šokovalo, že ještě v 80. letech byli Židé v Sovětském svazu tak stigmatizovaní a šikanovaní snad ještě víc než nežidovský plebs. Bohužel mám pocit, že z těchto útrap si autor sice odnesl malé traumíčko, to mu ale nezabránilo sklouznout k typicky americkému uvažování a trochu i k jakési nabubřelosti. Z jeho "dospělého" putování zpět do Evropy, aby objevil své kořeny, vyrovnal se s traumaty, setkal se s osobami, které jeho rodině při útěku do USA pomáhaly, a nasbíral materiál pro knihu, jsem už moc příjemné pocity neměla.

lejera
31.05.2023 3 z 5

Po knize jsem sáhla na základě čtenářské výzvy. Jedná se o autobiografickou knihu, kde autor líčí své nelehké dětství, popisuje cestu za svobodou se všemi útrapami. V poslední části knihy se autor příliš utápí v sebenenávisti. Ale klobouk dolů před životní cestou téhle rodiny. Každopádně zajímavá sonda do dob SSSR a jeho "fungování".

malpet
29.05.2023 4 z 5

Na knihu jsem narazil díky výzvě - kniha od Ukrajinského autora. První třetina knihy je hodně zajímavá a čte se dobře, druhá, týkající se exilu v Rakousku taky ještě ujde, ale poslední kapitoly z pobytu v Americe už byly místy spíš utrpením. Ale jsem rád, že jsem knihu přečetl a dozvěděl se tak zase hodně nových informací o sovětském Rusku a o pro mně naprosto nepochopitelné nátuře jejích obyvatel.

tonysojka
17.05.2023 4 z 5

Při vší úctě k lidem, kteří žili a žijí v totalitních režimech a utíkají z nich za nebezpečných okolností,mě způsob, jakým Golinkin o tom vypráví přišel nezajímavý.
Pár pasáží bylo docela "horrových", občas nějaký ten vtípek, několik zajímavostí ze zákulisí uprchlických organizací a života v uprchlickém táboře v Rakousku.
Komentáře Chesterton a Haki 34 to vystihly i za mne.
Podle New York Times je prý Golinkin báječný spisovatel.
No nevím, nejsem si tím docela jist.

fruitbueno
11.04.2023 5 z 5

Myslím si, že tohle je jedna z mála knih, kde i veškeré komentáře budou málo. Důležité svědectví o vlastní identitě, o hledání místa na zemi, o smíření se sebou samým. Bolestné, ale svým způsobem neskutečně očistné a terapeutické čtení i pro lidi, kteří podobným vykořeněním nikdy neprošli. Celá linka spjatá s maminkou hrdiny, doma váženou lékařkou, venku v jazyce zakletou princeznu, která chtěla jen chránit své děti, by stála za samostatný román. U pasáže s jazykovou bariérou jsem měla celou dobu slzy v očích. Jazyk je darem i zbraní.

Ada0004
09.04.2023 4 z 5

Kniha se mi dostala do ruky díky ČV23- za což jsem velice ráda! Vřele doporučuji přečíst - zajímavé vyprávění o útěku židovské rodiny z Charkova - hmatatelně popsaná příkoří a těžký život jak v Rusku, tak i následně utečenců, díky autorovo podání si čtenář přímo prožije. Velký přínos knihy vidím v přiblížení pojetí židovství samotnými židy, ve vylíčení fungování celosvětové pomoci a v mnoha osobních vypořádání se s hrůznou minulostí formou následné bezejmenné, nezištné pomoci druhým.

maca_t
04.04.2023 4 z 5

Pro mě určitě přínosná kniha. Velmi citlivě, ale místy i dost naturalisticky, líčí příběh emigrace pohledem hlavního hrdiny. Ani jsem netušila, jak velká národnostní skupina tam je, a jak moc jim jejich "původ", v pro ně rodné vlasti, "dávali sežrat". Doporučovala bych tedy přečíst každému.

zdenaR
22.03.2023 4 z 5

Knihu jsem začala číst v rámci čtenářské výzvy a moc se mi do ní nechtělo. Ale výsledně jsem byla velmi mile překvapená. Autor píše velmi čtivě, prokládá přítomnost s minulostí a tím oživuje celý děj a hlavně velmi realisticky popisuje reálie v bývalém Sovětském svazu, Rakousku i USA z pohledu nejdříve malého židovského chlapce, následně mladého muže.

Chesterton
22.03.2023 3 z 5

Téma knihy je z mnoha stran zásadní a stále aktuální. V průběhu děje potkáte nespočet momentů, pro které má smysl číst. Náročnost (i finanční) celého procesu emigrace stejně jako následné srovnávání se s novou životní situací.
Moje srdce si asi nejvíc získala maminka malého Lva svou činností v Charkově. Stejně tak popis reality, co probíhala za našimi "humny" v době ranných devadesátek. Zaujal i moment, kdy Židé využijí nabídku emigrace i přesto, že se necítí být Židy z hlediska náboženství, což jim přinese mnohé další nesnáze
Způsob zpracování ovšem není vůbec ideální. Nečetlo se mi to vůbec dobře a nebýt Výzvy, zahodila bych vše už v polovině. Byla jsem zvědavá na americkou realitu skoro víc než na tu evropskou, ale ani poslední třetina nepřinesla nic bez čeho bych nemohla být. Totální nadbytek textu - stejně jako v týhle recenzi :o)
Zcela souzním s haki34, humoru a nadhledu je pomálu, spíš srovnávání s traumatem, co ještě neskončilo. Pochopitelně.
3/2