Batman R.I.P.

Batman R.I.P. https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156865/bmid_batman-r-i-p-cVI-156865.jpg 3 61 10

Odpočívej v pokoji „Tak dobrý, jak jen superhrdinský komiks může být.“ - IGN V Gothamu vládne klid a zdá se, že by Bruce Wayne mohl svého boje se zločinem v masce Batmana zanechat a oddávat se radostem života v náručí Jezebel Jet. Setkání s Jokerem v Arkhamově léčebně mu však naznačí, že se ve městě objevil nový zloduch, který mu hodlá usilovat o život. Batman netuší, zda se pod názvem Černá rukavice skrývá jednotlivec či skupina, vše ale nasvědčuje tomu, že půjde o mimořádně silného protivníka. Boj s Černou rukavicí zavede Batmana do míst natolik odlehlých, že je dosud neměl možnost prozkoumat - do hlubin vlastního já. Nejtemnější hodina Temného rytíře Tréninkem ducha, těla i duše dosáhl Batman vrcholu lidských schopností. Ale i největší detektiv světa má své meze - a nyní proti němu stojí nepřítel, který přesně ví, kde jsou. O tomto záhadném a smrtelně nebezpečném protivníkovi je známo jen to, že si říká Černá rukavice a že Temného rytíře zamýšlí naprosto zničit. Hodlá Batmana nenávratně zlomit a použít k tomu jedinou zbraň, proti které je bezmocný: jeho vlastní mysl. Po napadení Černou rukavicí se Batman usilovně snaží zachovat si zdravý rozum, mezitím však nesourodá skupina groteskních zločineckých bossů podnikne útok na Gotham City a jeho ochránce. A aby byl obraz zkázy a vražedného šílenství dokonán, vypustí z Arkhamovy léčebny i Jokera. Má-li Temný rytíř přežít a zachránit všechno, co je mu drahé, musí se ponořit do svého nitra hlouběji, než se kdy vydal. Až ale odhalí pravdu o Černé rukavici, dokáže ještě najít cestu zpět? BATMAN R.I.P. přináší v jednom svazku úspěšný příběh scénáristy Granta Morrisona a výtvarníků Tonyho S. Daniela, Lee Garbetta, Sandu Florey a Trevora Scotta. Tato šokující sága, která zásadně mění pohled na Batmana i na Jokera, je povinnou četbou pro všechny příznivce Temného rytíře.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Batman R.I.P. , 2009


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
25.12.2021 3 z 5

Strašne vyčerpávajúce čítanie, do ktorého som sa musel nútiť. Na Batman: R.I.P. som sa tešil, začítal som sa doňho a mal som rozporuplné dojmy. Až následne som zistil, že najlepšie je predtým mať načítaného Batmana a syna a (to najmä) Černú rukavici. Tak som si Batmana a syna zopakoval + som si doplnil vzdelanie Černou rukavicí a... stále slabota. Závidím každému, kto má „čiernu“ etapu od Granta Morrisona rád. Ja som sa vôbec nechytil, ale uznávam, že R.I.P. bol predsa len o chlp zrozumiteľnejší, než Černá rukavice, ktorú je pre mňa jedna obrovská záhada. V Batman: R.I.P. je situácia predsa len o netopierie ucho zrozumiteľnejšia, menej chaotická. Veľa tomu dáva masívna kresba Tonyho S. Daniela (Legenda o Batmanovi 4: Tváře smrti), ktorá (v mojich očiach určite) nekompromisne víťazí nad scenárom. Ako to už v amerických mainstreamových komiksoch chodí, slávna postava málokedy zomrie. Ak aj zomrie, spravidla sa po pár rokoch vráti. Takže ak sa tešíte (vzhľadom na názov) na ultimátnu, mrazivú batmanovku, nechajte si zájsť chuť. „Poriadne“ nezomrel ani Robin, takže je fakt naivné očakávať to od jeho majstra. Morrisona som mal doteraz rád (Batman znovuzrozený, X-Men: G jako genocida, Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě), ale po spoznaní jeho „čiernych“ batmanoviek začínam byť značne obozretný. Pri čítaní R.I.P. som sa cítil ako keby som šiel večer do večierky kúpiť chleba, stretol som bývalého spolužiaka, ten by ma prehovoril, aby som s ním šiel o dve ulice ďalej na párty, cestou by do mňa kopol šiestich frťanov bošáckej slivovice, hneď pri vstupe by do mňa nalial tri pivá a následne by ma zoznámil s dvadsiatimi hosťami, medzi ktorými by nechýbal Rumburak, Liam Neeson, Mickey Mouse, Mickey Rourke, Dario Argento, Donald Sutherland z filmu Teraz sa nepozeraj, Lassie, nejaká supermodelka, astronaut a Václav Havel, nad hlavami by na hrazdách skákali nadrogované orangutany a dole by na kolieskových korčuliach jazdili Gordon Ramsay, Zdeněk Pohlreich a Fantomas a ponúkali by hostí tuniakovo-lentilkovými jednohubkami. Inými slovami: totálny psychedelický náhul! Morrison sa s tým fakt nepapre. Pri jeho čítaní musíte mať oči na stopkách. Nie je ako bežný scenárista. Nepokladá za dôležité venovať sa niektorým veciam. Jeden príklad za všetky: Batman sa v batcave rozpráva s Jezebel v kostýme a na najbližšom paneli nemá masku, hoci predtým ju mal. Podľa Morrisona to zrejme proste nie je dôležité. Sú to detaily, ale vo výsledku strašne komplikujú situáciu.

fvalek
24.10.2021 3 z 5

R.I.P. je skvělé zpracování zatím ne tolik okoukaného batmanovského tématu, navíc s úžasnou kresbou a moc hezkou obálkou. Mám rád tyhle kvalitně zpracované kusovky, co nepatří do nějaké série nebo kompletu a je na nich vidět, že jsou něco extra. A to je tahle kniha i po stránce příběhu. Uskupení Černé ruky je originální a má zajímavé členy. Celá ta hra na "Je to vůbec skutečné?" je sice po Sovím tribunálu trošku otravná, ale velmi rychle přecházíme na akci. Víc se mi ale líbilo zpracování Batmanovy psychiky a celé pozadí ohledně jeho rodičů. Představa Marthy Wayneové s jehlou v ruce a taťky ve vedení Černé ruky, to je takové správně temné a jde proti celé té nekonečné glorifikaci mrtvých rodičů.

Jenže pak tam jsou najednou mouchy, co mě docela otravovaly... Příběh je docela nekonzistentní a některé skoky mezi panely jsou dost nelogické. Někdy jako by na další stránce mluvili o něčem, co na předchozí vůbec neřešili. Asi jde o nějakou narativní "ekonomii", aby se jedna věc neřešila půl knihy, ale tady je to dost nepromyšlené a někdy mi na sebe dialogy vážně nenavazovaly, jako by mezi nimi ještě něco chybělo. Samotný Batman ze Zur-En-Arrh je pak taková figurka, která je zajímaví jen chvilku, než se docela omrzí. Možná ale lepší než stereotypní klasický Batman. Potom jedna maličkost, co je samozřejmá pro to, aby děj vůbec mohl fungovat, ale opravdu si Bruce neověřuje své milenky a neví tak, že něco tají, ještě tak velkého? Zvláštní...

Celkově je to zajímavé, asi to není úplně top příběh, bez kterého bych nemohl žít, ale určitě universum zajímavě obohacuje a dobře navazuje na předchozí příběhy, i když některé postavy jsou kde se vzaly, tu se vzaly a nevím úplně, kde v českém vydávání hledat doplňující příběhy. Dojem z docela dobrého příběhu mi trošku zkazil dovětek s využitím Batmanových vzpomínek, protože tam to bylo pro mě osobně šíleně zmatené a ani už se mi to po finále R.I.P. nechtělo číst... Jinak ale slušné čtení. :)


Arkagas
17.07.2020 3 z 5

Za mě není hlavním tahounem téhle knihy příběh, ale především skvělá kresba a postavy. Protože kdo mě zná, ví že Joker je moje závislost a tady je v celé své kráse. Nádherná kresba, ze které Jokerovo šílenství úplně sálá a Batman, který musí rozluštit hádanku a tudíž tak poznat jeho mysl. Nádhera.
Jako celek je kniha vyvážená a skvělá.

Gordonlord
29.05.2020 1 z 5

Totálně zmatečná, demagogická a psychedelická blbost s děravým scénářem, kde si autor stopy a návaznosti vycucává z prstu bez špetky logiky a kde neví co dál, vypomůže si trapnou "deus-ex machinou".

Morrison se snaží o zásadní příběh, o velkou osudovost, ale nemá na to. Pokusy dodat tomu všemu komplikovanou, intelektuální hloubku mění příběh v nečitelný miš maš diaglogů a panelů bez hlavy a paty, bez souvislosti a velmi často bez logiky, které tříští ve své podstatě stokrát omletý a nenápaditý Batmanovský příběh na cucky.

Poslední příběh "Co viděl komorník", nebo jak se to jmenovalo, zase jen těží ze všech zásadních okamžiků Batmanovy minulosti a opět - dělá z nich dadaistický nesmyslný slepenec.

Jedna hvězdička za kresbu, která byla opravdu povedená a patři k tomu lepšímu, co se dá v Batmanovských řadách nalézt.

Tohle byla vážně ztráta peněz.

B-artX
17.05.2019 1 z 5

Jeden z nejvíce nezajímavých a nudných komiksů, co u nás vyšel. Koupil jsem jenom kvůli akci za 100kč a ani to se moc nevyplatilo. Fuj, už nikdy víc!

KubaHanzelin
16.11.2018 4 z 5

Zur-en-arrh! Dosti zajímavý kousek:)

daniil7566
31.01.2017 3 z 5

Beru tohoto Batmana jako takové Pink Floyd.

Lenka.Vílka
16.11.2016 4 z 5

Dílko, které mi svou nádhernou a správnou mírou šílenosti bylo velice sympatické. Ale tím to končí. Škoda.

trudoš
01.03.2015 3 z 5

Přestože Grant Morrison dokázal, že mistrně zvládá superhrdinské týmovky (New X-Men, JLA), u Batmana se kupodivu motá v různých psychedelických monolozích o odpovědnosti či osudovosti a to na úkor děje. I když zápletka nového alba slibuje Netopýrovu smrt, dojde akorát k tomu, že se zas nějaká nová parta padouchů pokusí Batmana dostat pod drn. Naneštěstí na to nejdou příliš originálně a podle toho také skončí.
Batman R.I.P. mimo jiné v mnoha momentech odkazuje na titul Batman a syn, takže jestli se chcete trochu orientovat, máte co načítat. Problém je, že mezi jednou a druhou knihou chybí cca devět u nás dosud nevydaných sešitů, pročež ne všechno dává smysl. No a pak je tu obligátní „pokračování příště...“, což je vůbec nevýhoda - album zamířilo na trh, který se v batmanovském vesmíru orientuje jen matně, a tak se pro neznalce komiks stane spíše barevným portfoliem, než že by měl dotyčný možnost chápat souvislosti a návaznosti. Celkově hezký zářez ve sbírce, ale jinak nic víc, bohužel.

3DD!3
03.09.2013 5 z 5

Klid před bouří, jízda v novém batmobilu, laškování s Jezabel Jet. Zur-en-arrh. Smrt. Batman je mrtev. Bruce Wayne je bezdomovec/schizofrenik potácející se na hranici jakýchkoliv myšlenkových pochodů. Morrison bere Batmana na kraj možností, nechává ho čelit tomu nejhoršímu co se člověku může stát. Zároveň však pokládá otázku; "Je Batman člověk, nebo disciplinovaná dokonale fungující mašina určená k potírání všeho zla?" Jeden z nejlepších příběhů Temného rytíře, kterému je nepřítelem jen přílišná provázanost s událostmi, které v českém překladu prostě zatím nevyšly.