Batman: Evropa

Batman: Evropa https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417131/bmid_batman-evropa-j6u-417131.jpg 4 62 19

GOTHAM. BERLÍN. PRAHA. PAŘÍŽ. ŘÍM. Poté, co neznámý nepřítel nakazí Batmana smrtícím virem, musí se Temný rytíř vydat do Evropy, aby našel lék. Není však jedinou obětí viru. Jeho největší nepřítel, Joker, se nakazil stejnou ničivou nemocí. Jak Batman, tak Joker dostali různé kousky skládačky, a ani jeden z nich nemůže záhadu vyřešit bez toho druhého...... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Batman: Europa , 2016


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
29.01.2023 4 z 5

To, čo tu predvádzajú ilustrátori, je tak neskutočné, že o Batman: Evropa nemám problém vravieť ako o jednom z najlepšie nakreslených Batmanov zo všetkých jeho stoviek príbehov, aké mi kedy prešli rukami. Prirovnal by som ho ku klasickému Arkhamu od nezabudnuteľného Davea McKeana a to už je fakt megapoklona. Žiaľ, po stránke scenára je to horšie. Scenáristi Matteo Casali a najmä Brian Azzarello (Joker, Lex Luthor: Muž z oceli) neodviedli zlú prácu, lež čakal som viac. Zápletka je nalejme si čistého vína skôr len zámienka pre to, aby Batman a Joker putovali po európskych metropolách... a asi aby sa teda Batman lepšie predával nielen v USA, ale aj na starom kontinente? Niektorí považujú za geniálne spojiť Batmana a Jokera, no toto sa samozrejme v minulosti stalo už viackrát. Ale áno, tentoraz je to úprimnejšie a silnejšie, lebo vieme, že to nie je rafinovaná hra, keďže ako Temný rytier, tak klaun gothamského zločinu sú reálne infikovaní smrteľným jedom a tak musia spolupracovať a nie hádzať jeden druhému polená pod nohy. Takže sa síce slovne doberajú, ale sme ušetrení únavných klišé, kedy Joker Batmana v najnevhodnejšej chvíli zradí, spustiac tým samoúčelnú 7-stranovú akčnú scénu. Vôbec, Batman: Evropa je značne neakčný, psychologický a temný komiks. To je ostatne poloha, ktorá nášmu netopierovi odjakživa sekla najlepšie. Obaja páni vytvorili výborne fungujúci tandem, keďže nezabúdajme, že áno, Joker je síce šialenec, ale geniálny šialenec. Takže toto spojenie určite nie je z rangu Einstein/Hloupý Honza. Naopak, niekedy dokonca Batman pôsobí ako ten pomalší, určený len na hrubú silu, kým Joker si všíma detaily. Jednotlivé mestá nevyzerajú ako keby šlo o americkú produkciu, ale ako keby DC oslovilo najtalentovanejších tvorcov z tých-ktorých krajín, ktorí rozumeli dušiam svojich miest. Ono je to vlastne sčasti pravda, keďže jeden ilustrátor je Francúz, druhý Španiel, tretí Talian... Scenár nie je zázrak, ale zas priepasť medzi slabým scenárom a úchvatnou kresbou nie je tentoraz až taká hlboká, ako pri Batman: Můj temný princ, od Mariniho. A keď som jemu dal 4*, tak tomuto ich musím dať tiež.

mirec88
25.12.2022 5 z 5

Ach, tá kresba. Trochu mi pripomenula Arkham, tiež bila taká psychedelická a ťažšie stráviteľná. A príbeh o tom ako sa Batman a Joker musia spojiť, pretože obaja majú rovnaký vírus a majú týždeň na to, aby to vyriešili, inak zomrú a cestujú po krásnych európskych mestách, je tiež výborný. Hlavne ma potešila Praha :-) Krásne vyobrazená s pokecom k tomu (a každému mestu). Plus finále, ktoré ma prekvapilo, kto za tým všetkým stojí bolo fakt uspokojivé. Odporúčam všetkým milovníkom Batmana.


ArkAngel
01.08.2022 2 z 5

Batman byl vytržen z typického prostředí Gothamu a autoři jej vyslali do Berlína, Paříže, Říma a naší Prahy. To člověka samozřejmě zaujme, ale kresba autorů mi příliš nesedla a příběh je sám o sobě velmi slabý. Batman i Joker jsou nakaženi smrtícím virem a snaží se najít protijed. Původce viru je odhalen v závěru a i to je samo o sobě zklamání. Evropa je zde navíc v podstatě nevyužitá a autoři s ní pracují vlastně jen proto, aby mohli nahodit pár obrázků památek nebo hlášek, ale jinak zde figuruje vlastně úplně beze smyslu.

DennisMoore
23.03.2022 4 z 5

Zklamalo mě rozuzlení, čekal jsem něco/někoho lepšího než to, čeho jsem se dočkal. Jinak je ale Evropa vynikající road trip s Batmanem a Jokerem, kteří musí spolupracovat, je-li jim život milý. A protože jsou jako oheň a voda, pořádně to syčí. Obzvlášť Joker je extrémně zábavný a sype z rukávů jednu skvělou hlášku za druhou od Ich bin ein Berliner přes Casablancu po Kafkovu Proměnu (která je tedy zrovna mizerně přeložená, neboť Řehoř zůstal Gregorem), ale přitom není o nic méně nebezpečný maniak. Kresba je v každé kapitole jiná, ovšem vždycky přímo úchvatná. Díky za ten výlet.

Disease
08.03.2021 4 z 5

Je to sice lehce křečovitý pokus vyjet ze zaběhaných kolejí, ale pár hlášek mě fakt pobavilo a celkové vyznění podtrhuje parádní kresba.

Felipé
06.03.2021 4 z 5

Vyústění příběhu pro mě bylo poněkud zklamáním a zasazení do evropských měst je pro příběh vlastně celkem zbytečné. I tak se mi ale komiks líbil a musím říct, že vyobrazení známých evropských míst včetně Prahy mě jako Evropana velmi potěšilo. Příjemným bonusem je i stručné nastínění historie jednotlivých míst.
Zpočátku mi dělala poněkud problém kresba, na kterou jsem si ale postupně zvykl a která k dílu přesně seděla a skvěle vystihovala zhoršující se stav hlavních hrdinů.
Každému Čechovi, který miluje komiksy, musí zaplesat srdce nad pohledem na Jokera a Batmana na Karlově mostě.

Kverulant
08.09.2020 3 z 5

Kresba je kvalitní a její psychedeličnost umožňuje představit si stavy dvou ústředních postav. Skoro je mi kvůli ní líto říct, že příběh je navzdory skvělé zápletce a nečekanému parťáckému duu průměrný. Cestování po Evropě je dobré zpestření, a vlastenci zaplesají nad Prahou, ale cestopis obsahuje pár chybek/úletů typu "planetárium" na berlínském Teufelsbergu. Jako jednohubka OK.

fvalek
30.08.2020 5 z 5

Abych pravdu řekl, chápu, že někteří lidé mají problém s nevyužitím potenciálu některých lokací, s kresbou nebo i příběhem, ale já problém překvapivě neměl. Kresba byla... přinejmenším abstraktnější a divočejší než klasická, ale postupně jsem si zvykl a moc se mi líbila. U sešitu Paříž jsem si dokonce myslel, že kresba nějak odráží psychický stav hrdinů, ale když se v Římě zase zklidnila, tak jsem byl trošku na pochybách (protože ta Paříž, to je vážně tak trošku "griffonage"). Barvy, atmosféra a postupně i zápletka by mi možná sedělo i do Black Label, hlavně ten skvělý závěr.

Co se týče postav, nedá se moc svítit, Batman a Joker jsou prakticky vlastní archetypy, kde se moc věcí nemění. Přesto bylo zajímavé sledovat dvě hlavní specifika - zoufalost z viru a spolupráci. Možná je škoda, že hlavním vypravěčem byl jen Batman, protože i Joker by možná zasloužil vyprávět alespoň částečně některé úseky. Finální šiřitel viru mě překvapil, ale potěšil.

Ony lokace... je potřeba si uvědomit, že někteří Američané sotva vědí, že existujeme, takže vzhledem k této skutečnosti byla Praha a další města úžasně představena, a to nejen kresbou a reáliemi, ale i velice vřelým a důstojným popiskem s velkým důrazem na historii. Asi bych se vyhnul komplexu "píše se o mně" a nebudu říkat, že nás odbyli jen proto, že jsem Čech a chci tam víc Česka, protože na rozsah komiksu o 4 kapitolách jsme tam toho měli až až a popravdě mě potěšilo, co o nás psali a jak nás pojali. Rozhodně lepší krásná Praha, světlo v socialismu, než Řím, město k*rev a zlodějů, jak bylo popsáno. :D

Takže vcelku hezká klasická jednohubka, která hraje na působivou kresbu a prostor než nutně na rozvětvený příběh a psychologii postav. Já jsem byl spokojený, přestože Batman není můj nej a nic od něj nečekám. :)

KubaHanzelin
16.06.2020 1 z 5

Těžké zklamání, mělo to obrovský potenciál, který zůstal nevyužit. O kresbě radši nemluvě, ta se tentokrát opravdu nepovedla

dexterman
06.06.2020 4 z 5

Jak to jen popsat? Kresba dobrá . Děj taky . Potenciál měst a lokalit kde se toto dílo odehrává je ale naprosto nevyužit . Což je škoda

D.L.S.
28.05.2020 4 z 5

Teda ta kresba byla určitě jedna z nejlepších, trochu inspirovaná ,,Pochmurným domem v pochmurném světě", což je jen dobře. Každé město má svou nádhernou atmosféru, obzvlášť se mi líbila romantická, zdrogovaná Paříž a taky zasněžená Praha (tak krásně zasněžená, že je to fakt možný jen v komiksu). A docela mě to i nutí se zamyslet... Nápad to byl super, příběh trochu slabší, obzvlášť ten konec působil dost odflákle, jak už tu někteří zmiňovali, ale víte co, mě to až tak nevadí, čas od času trocha tý romantiky bez pointy a smyslu neuškodí. Alespoň že teď všichni víme, jak chutná Batman a jak to celé s tím koronavirem začalo... (lidi, nejezte netopýry XD)

Storm.b
15.05.2020 5 z 5

"Evropa" zřejmě nepřekvapí žádnou strhující detektivní zápletkou či šokujícím koncem, a přesto... Pokud vás fascinuje nejednoznačný vztah mezi Batmanem a Jokerem, pokud se vám zamlouvá představa komiksu postaveného především na jejich rozhovorech, a pokud toužíte vidět Jokera, jak v přátelském špičkování drží Batmana kolem ramen na Karlově mostě... pak zajisté chápete mé nejvyšší hodnocení, protože přesně o tom to je :) Jak moc nemusím Azzarella v jiných batmanovských komiksech, v tomhle překvapivě téměř neakčním kousku zaujal.

RaptoR
07.02.2020 3 z 5

Batman: Evropa je scénáristicky trochu překvapivě průměrný počin jinak velmi nadaného autora. Přesto je to právě vizuální stránka celé knihy, která vás donutí listovat stránkami i po dočtení. Dohled nad celkovým rozvržením panelů si navíc podržel jeden člověk (Giuseppe Camuncoli), díky čemuž jsme ušetřeni stylistických eskapád a kniha působí příjemně konzistentním dojmem. Kresebně jde ze tří čtvrtin o krásu, které vévodí psychedelický Diego LaTorre. Muž, o kterém zcela jistě ještě uslyšíme. Více v recenzi.

3DD!3
06.12.2019 4 z 5

Výlet po evropských metropolích v nezvyklé společnosti Batmana s Jokerem se vyvedl tak nějak napůl. Vizuální stránka je úchvatná, každé město i díky ní dostává specifickou atmosféru a některé obrazy jsou samy o sobě uměleckým dílem. Příběh je ovšem trochu slabší. Idea udělat s dvou úhlavních nepřátel spojence je skvělá, ale to jak s ní příběh pracuje je mírným zklamáním. Kdyby ve finále čekala údernější pointa mohla ledacos zachránit, konec ale působí hodně odflákle. Na Azzarella je to dost nezvyklé.

FireOfFilth
22.11.2019 1 z 5

To byla teda divočina. První část Berlín mě bavil a hlavně nastínil příběh. Bohužel další části už mě tolik nebrali jak příběhově, tak graficky. Na každé ze čtyř částí se podílel jiný kreslíř, některé jsou opravdu pěkná šílenost. Určitý smysl to dává, protože v příběhu jde o vir. Někoho to asi osloví, protože většina těch kreseb/maleb je hodně abstraktních atd, prostě mimo mainstream.
Já osobně tento komiks o Batmanovi nedoporučuji.
Celkové hodnocení 20%

Wiedzmin
21.11.2019 3 z 5

Výborná, působivá a sugestivní kresba. Obzvlášť Paříž byla dost LSD zážitek. Nápad spojit Batmana s Jokerem v jeden tým, kde jeden bez druhého umře, byl perfektní a před čtením knihy mě dost nadchnul. Bohužel právě zmíněná Paříž a závěr knihy mě až tak nevzal, spíš mi dobře zamotal hlavu. Potenciání nejasnost závěru mi až tak nevadí, jen mi příběh celkově přišel sepsaný.. jakoby horkou jehlou. Za úhlavního padoucha v Římě si člověk opravdu může dosadit jakýkoliv charakter z Batmanova světa. A to mě zklamalo asi nejvíc. Co nemůžu ale upozadit jsou výborné nápady (Praha), atmosféru (Berlín), a (znovu) kresbu, která byla dokonalá. Evropa je pro mě dost rozporuplný komiks, kdy bych si ho přečetl znovu asi jen kvůli určitým detailům v rámci kresby, jinak bych asi neměl moc důvod se ke knize vrátit.

Lenka.Vílka
15.11.2019 5 z 5

"Drag You Down - Finger Eleven"

Tákže...

...v první řadě wow!

Batman chytne virus, kterej má i Joker a aby se zachránili (no, pro Jokera je to spíš sranda než záchranná mise), musí spojit síly a společně se vydat do Evropy.

Hmm...

...mají na to týden. Příběh logicky připomíná pointu "slepička šla kohoutkovi pro vodu" a mě se to líbilo. Celou dobu vás příběh napíná. Kdo za tím stojí? Co tím sleduje? Stihnou to za týden? Nestihnou to? Nebo to stihnou a Joker se žvejkne, protože chtěl stejně jenom na výlet?

("My umíráme!"..."Aha, no jo.")

Budu sama k sobě upřímná a vytknu komiksu úplně to stejné, co moji komentařový spolupachatelé. Je to vlastně strašně jednoduchý a ve vysledku je vůdce celé konspiraci fakt...mohl tam být kdokoliv, přesto jsem byla překvapená, že zrovna on(a), no spoileros, ale...

...jo, přesně...ale ta kresba. Chtěla jsem hodit slinu celou knihu. Úvod od Leeho je dokonalej. On si prostě své místo v elitě zaslouží. Ale nic mě nemohlo připravit na moment, kdy přijde na řadu Camuncoli. Jeho zasněžená Praha byla dokonalá a Paříž? Obálka třetího sešitu je luxusní...otočíme...následujou orgie. Ale nic mě nemohlo připravit (znovu, že? Kdo nečetl, nepochopí) na Parela. Hned jsem byla psychicky částečně v Arkhamu. Celá Evropa na mě působí vlastně stejnými vjemi jako Arkham. Stísněná jízda, lehce řízlá psychem a dohromady prostě luxusní.

Jasně, působí to, jako kdyby si řekli: "Hele, kluci, tentokrát jsem nevymyslel žádnej originální děj, utrhněte se ze řetězu." Dost slov je tady vypravěč. Nu, já bych si taky s Jokerem moc nepokecala. Což nepovažuji za vadu charakteru...
Ale všechny ty moudra jsem sežrala. Jako vždy.

Jenže já to hodnotím jako celek. Nemůžu říct, že to byla nuda, ztráta času a kniha mi nic nedala. To v žádném případě. Hodnocení je tedy jasné ;)

Navíc, jak jdeme Evropou, Bruce vždy něco řekne o místě, kde se nacházíme. Hmm, skoro jako Dan Brown ;)

PS: Ta kresba Baťi a Jokera na Karlově mostě? Hele, sice jim byla vidět jenom záda, ale bylo v tom poznat všechno, všechny emoce v postoji. Jo, kresba lahoda.

PS2: "ach" i "wow", ale dnes upgrade "ach²" i "wow²"

PS3: konec, kdy nevíte jestli %@&@& nebo jestli @%@%@, byl super!!!!!!!!!

Sirius
06.11.2019 3 z 5

Batman, potažmo Joker, jede. A Batman pro mě je nejoblíbenější superhrdina. Tak jsem se rozhodl dát si tenhle trip, z kterýho by se motala hlava i Ladislavu Ziburovi. V Evropě spolu musí Batman a Joker spolupracovat, protože jsou oba nakažený smrtonosným virem. Což je fajn premisa a něco, co tady (asi) ještě nebylo. Celý to začíná naprosto skvostně, Batman je tu v noirovým odstínu, je za detektiva a borce, co chrání svoje město. Prostě super. A pak se to během chvíle přehodí do roviny viru a jeho nutnýho řešení. Co mi tu chybělo byla časová tíseň - autoři v tomhle moc nekladli důraz a místo týdne (což byl klíčovej termín) by se to mohlo odehrávat třeba měsíc a bylo by to asi fuk. Naopak bylo fajn, že měli trochu nastudovanou evropskou historii, ale Jokerův vtip na některý události v Praze mi přišly spíš trapný... ale budiž. Co se musí nechat, je skvělá kresba. Ta je psychedelická a hlavně část v Paříži je teda velkej výmaz na šišku. Houbičky, barvičky. Pak se to přecvakne a je konec. Pointa nic moc. Stejně jako loutkař, který do toho hrdinu a jeho nemesis namočil. Celkově je teda Evropa slabší průměr, kterej neurazí a asi ani nenadchne.

martinstefko
24.10.2019 3 z 5

Na komiksu "Batman: Evropa" je strašně moc vidět, že nešlo vůbec o to, jak to skončí, jak to dopadne. To rozuzlení je divné a mohl tam být v podstatě kdokoli, kdo patří do panteonu Batmanových nepřátel. Ale funguje to, má to nějakou hlavu a patu, jen to dostatečně nevysvětluje, proč bylo nutné se podívat kvůli tomuhle do Evropy. Ale tvůrci se tak rozhodli, viděli jsme známá města trochu jinak, ve velmi speciálním hávu a musí se nechat, že jim Batman slušel. Skvěle, ač stručně byla do příběhu zakomponována i základní historie některých měst. Souzní to a dává to smysl. Až na to samotné vyústění. Ale i jen skutečnost, že se tu Joker a Batman musí spojit, je dost dobrá. K tomu povedená kresba a máte komiks, který rozhodně stojí za pozornost.

Štítky knihy

Joker Batman

Autoři knihy

Brian Azzarello
americká, 1962

Kniha Batman: Evropa je v

Přečtených70x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce29x
Chystám se číst10x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x