Banka

Banka https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517598/bmid_banka-647e00818f127.jpg 4 13 4

Přepadení banky roztočí kolotoč bezpečnostních opatření. Na místo přijíždí policejní jednotka, velitel zásahu očekává složité vyjednávání s pachatelem. Místo toho se ozve střelba. Když se konečně policisté dostanou dovnitř, objeví několik těl, mezi nimi i mrtvého útočníka. Kdo má na svědomí všechny zabité a proč přepadení naplánoval, když se na první pohled nic neztratilo? Vyšetřovatelé Camilla se Simonem brzy zjistí, že na nového kolegu, s nímž sdílejí kancelář, se nejen nemůžou spolehnout, ale musí si dávat pozor na každé slovo. Navíc se situace komplikuje, přicházejí další vraždy i nové přepadení.... celý text

Přidat komentář

libuse6749
17.02.2024

Dnes vám představím další českou detektivku, která klame tělem.

S autorkou je to moje první setkání, přestože má na svědomí už několik knížek. Dokonce tato je třetí kniha ze série s policisty Camillou a Simonem. Příběh je však ucelený, takže nic nebrání přečíst si knihu samostatně. Přesto ráda sáhnu i po předchozích dílech, tj. knize Tvář a Asistent, protože české série mě prostě ba.
Největším překvapením této české detektivky bylo, že se odehrává v cizině, konkrétně jde o partu Bernských kriminalistů.
Příběh je čtivý, má svižné tempo a zajímavou zápletku. Část anotace prozradí více:
Ve městě došlo k přepadení banky. Na místo přijíždí policejní jednotka, velitel zásahu očekává složité vyjednávání s pachatelem, ale místo toho se ozve střelba. Když se policisté konečně dostanou dovnitř, objeví několik mrtvých těl a jedno z nich patří i lupiči. Kdo má na svědomí všechny zabité a proč vlastně přepadení naplánoval, když se na první pohled nic neztratilo?
Od prvního přepadení mě autorka nenechala vydechnout, bylo to i tím, že se současně začne vyšetřovat další zločin. Kniha potěší čtenáře, které nemají rádi velký počet postav, v detektivce se relativně snadno orientujete. Každá další osoba je představena a v příběhu jich není mnoho.
Co mi přišlo trošku nezvyklé? V několika kapitolách autorka záměrně čtenářovi prozradila či spíše nastínila, že hlavní protagonisty čeká nějaké překvapení nebo zvrat.
Přestože v příběhu netekla krev proudem a chyběly drsné popisy násilí, knížce by za mě více slušela nálepka thriller. A to díky prostředí a stálému napětí, které se autorce podařilo udržovat až do konce knihy.

mnohoknih
18.01.2024 3 z 5

Za knihu k recenzi děkuji @nakladatelstvimoba.
Jedná se o další počin z řady Původní česká detektivka.
Velmi nevšední námět detektivního příběhu. Přepadení bank se spoustou smrtí a zdánlivě bez jakéholiv zisku. Je to moje první setkání s autorčinou tvorbou a ačkoliv je v knize pár odkazů na předchozí díl, nevadilo, že jsem ho nečetla.
Vlastně se ani nedá říct, že by příběh měl nějakého hlavního hrdinu. Děj se přelévá z jednoho vyšetřovatele na druhého a velmi brzo jsem zjistila, že můj oblíbený nebude žádný. Jen méně či více protivný. Camilla a Simon jsou parťáci na pracovišti i partneři v životě a patří k té kladnější části. I když Camilla je pěkný vztekloň. Naštěstí Simon ji dokáže uklidnit i ukočírovat. Další dvojice Annie a Michel je logicky ta horší dvojice. Tedy více ambiciozní, co o empatii nikdy neslyšela. Technik Marcel má trefné hlášky a všem jim šéfuje komisař Dubois. Toho času velmi naštvaný a roztěkaný šéf.
A není se čemu divit. Jeho kamarád a boháč Alexander byl zavražděn obzvláště brutálním způsobem. Rozhodl se, že jeho vraždu vyšetří sám. Ale ať se snaží, jak chce, motiv nemůže najít žádný. Mezitím se naši vyšetřovatelé snaží přijít na to, proč dochází v bankách k masakrům lidí, ačkoliv zdánlivě se z banky nic neztratilo? Výkupné ani požadavky nejsou ze strany pachatele žádné. A tak s nimi pobíháme od řádného svědka k informátorovi, sbíráme informace, tedy spíše střípky informací.
Taky zde vystupuje Camillina sestra a její přítel Stefan. Nejprve to vypadalo, že budou jen omáčka k příběhu, ale i jim, tedy Stefanovi, se něco vážného přihodilo. A to je už třetí zločin, kterým se v příběhu zabýváme.
Příběh je to čtivý, postav pár, takže snadno zapamatovatelných, násilí jen v náznacích, rozhodně se autorka nevyžívá v krvavých popiscích. Za to se vyžívá v názvech kapitol a to já ráda.
Jediné, co mi vadilo, je vyřešení, případně vysvětlení, všech dějových linek. Nemohu zabíhat do detailu, abych vás neochudila o závěr. Jen se připravte na to, že je to krátké, stručné, useknuté a pokud mi něco neuniklo, tak i náhodné. Pachatele jsem neodhadla ani náhodou. Za to mě nadchla závěrečná situace kolem Annie a Michela. Dubois má dobré nápady. Možná tomu pomohlo i lehké prozření v jeho rodinných vztazích. Budu si muset přečíst i předchozí díl, abych to mohla lépe posoudit.
Pokud hledáte detektivní oddechovku, tak směle do tohoto příběhu.


babystar
12.11.2023 4 z 5

Třetí kniha série s policisty Camillou a Simonem na téma "tvá minulost tě dožene, jen nevíš kdy". Tentokrát bernská kriminálka vyšetřuje vraždu politika, přepadení bank, v nichž se na první pohled nic neztratilo a sadistickou vraždu mladé ženy. Vše se samozřejmě vyřeší, jen mrtvol je požehnaně. Kniha se čte dobře, jen mne štvali šíleně nepříjemná Annie a Michel. S tak nesympatickými policisty jsem se snad ještě nesetkala.

Henadi
09.11.2023 4 z 5

Od autorky jsem přečetla všechny tři detektivky. Líbí se mi - postavy jsou přehledné, děj logický, mají spád. Takže doufám, že budou následovat další. Malá rada pro ty, co se na čtení teprve chystají: i když to není uváděno, je to série, kde mají postavy vývoj a konkrétně v Bance je dost připomínek a návazností z knihy předchozí. Její neznalost nebrání pochopení děje (jde o uzavřený příběh), ale při znalosti předchozích knih budete víc v obraze. Pořadí je: 1. Tvář, 2. Asistent, 3. Banka

Autorovy další knížky

Johana Kral (p)
česká, 1966
2020  84%Tvář
2022  81%Probudit se jako delfín
2022  77%Asistent
2024  90%Skandální plán
2023  82%Banka

Kniha Banka je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce40x
Chystám se číst8x
Chci si koupit4x