Balzamovač

Balzamovač https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45631/balzamovac-45631.jpg 4 67 10

Balzamovač série

1. díl >

"Balzamovač" je příběh o smrti, či spíše o tom, co lidé cítí, když odchází jejich blízká osoba. Smutek, žal, rozhořčení. Bolestně prožité skutečnosti lze jen těžce popsat. Balzamování tělesných pozůstatků poskytuje žijícím možnost se s nimi rozloučit a pomáhá jim zachovat co možná nejlepší vzpomínky na zemřelé. Být balzamovačem znamená pro Mamiya Shinjuro víc než jen práci. Vděčnost rodinných příslušníků zemřelých a pocit vykonávání něčeho důležitého a pozitivního jsou kladnou stranou tohoto povolání. Je zde však i negativní aspekt, který vyplývá z každodenního přebývání se smrtí... V roce 2007 vznikl na základě komiksu "Balzamovač" televizní seriál, který odvysílala televizní stanice TV Tokyo.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Hanami
Originální název:

Shigeshoushi 1 , 2003


více info...

Přidat komentář

Skodinka89
09.01.2024 4 z 5

Velmi netypická manga díky vybranému tématu, ale nic není proti ničemu.

5 příběhů, které se řeší na pár stránkách. Takže není nic pořádně vysvětleno proč, jak...

Atlantis
24.07.2022 2 z 5

Tyjo, tohle se ale hodně nepovedlo. Vůbec nevím, že podobná manga série u nás vycházela, což je škoda, protože na toto téma jsem psal diplomovou práci. Na pozici balzamovače se lidé v Japonsku dívají přes prsty. Podle šintoistického pohledu na svět jsou takoví lidé nečistí a ostatní by se s nimi neměli stýkat. Tahle situace je zde několikrát naťuknutá, ale nikdy pořádně do hloubky. Přidejte ohavnou kresbu, kterou nejspíš dělal nějaký student ve volném čase, nijaký děj (ano, umírají postavy, které jsem znal pět stran, fňuk!) a zprasený překlad, který má potřebu vysvětlovati Beyblade, a dostanete mangu, se kterou asi nemusíte ztrácet svůj čas.


jarynek
27.05.2021 2 z 5

První díl mne moc nebavil, téma není špatné, ale nějak tomu chybí příběh, cíl, kam tím autor směřuje. Oni to jsou spíše propojené povídky, ale pořád jim schází dostatečná pointa. Působí to tak jako střípky ze života, které vám neukáží, co bylo před ani po. Knihu pak o stupínek níž sráží lettering - je vidět, že už se jedná o vydáním starší mangu. Občas jsem se ztrácel v tom, kdo právě hovoří.

ComicGuy899
17.12.2020 4 z 5

Balzamovač je aj na pomery japonska a vekového odporúčania 18+ veľmi atypická manga.

Pojednáva o mužovi, ktorý sa rozhodol zopár jedincom, ktorí si o to požiadajú vykonať balzamovanie ich nebožtíkov i za cenu toho, že v inoverníckom Japonsku je balzamovanie považované vďaka kremácii a inej kultúre za nečisté a tým pádom je hlavný hrdina Shinjuro dobrovoľne postavený na kraj spoločnosti a považovaný za najväčšieho vyvrheľa.

Komiks ako taký je zručne napísaný, celkom rýchly, miestami až tak moc až som nestíhal reagovať, čo sa deje. Miesto klasicky zjednoteného príbehu sa tu stretávame s menej klasickým poviedkovým podaním. Alias bežné rutiny zo sveta balzamovača. Kniha rozhodne nie je prechádzka ružovým sadom a čítanie môže byť dosť emotívny zážitok.

V závere môžem povedať, že i keď manga nepriniesla na svetlo sveta nič nové, nedokáže ani uraziť. Preto mi nesympatický bordelár Shinjuro rýchlo prirástol k srdcu a vypracoval si u mňa štvorité hodnotenie.

V jednoduchosti je krása a to si pani Mitsukazu Mihara (,ktorá je mimochodom primárne len ilustrátorka) dobre uvedomila. Prvý diel nesklamal a som rád, že to môžem napísať aj o pokračovaniach.

Tlieskam pani autorke.
Vždy som rád za takéto prekvapenia....

Lenka.Vílka
23.07.2019 4 z 5

Hodně zvláštní kniha u které jsem ráda, že mám po ruce druhý díl. Protože po prvním díle jsem zmatená. Dozvíme se, že náš Balzamovač to nemá snadné. A taky proč. Jenom stále nevíme, proč tohle dělá, když jeho kultura tohle moc nebere.

K příběhu. Tedy, pardon. Asi tam nějaký byl, ale jeho červená niť byla tak slabá, že jsem ji přes svit sluníčka neviděla. Celé je to tvořené několika příběhy. Osudy lidí a práce Balzamovače. Ty byly sami o sobě dobré. A hlavně jiné. Každý z nich.

Kresba se mi moc líbila. Rozvláté a rozverné. A hlavně jasný a zřetelný rozdíl mezi babou a chlapem. Nesnáším, když to někde nepoznanám.

Jinak kniha byla nejspíš překládaná z polštiny narozdíl od druhého a třetího dílu. A kromě klasiky "tohle je konec, čtěte z druhé strany" ještě okénko s přepisem a výslovnosti. Dobrej bonus.

Jsem zvědavá na druhý díl. Snad náš Balzamovač najde někoho s teplou kůží na víc než jedno použití.

A jelikož v knize není nic explicitního, nechápu, proč je na knize "komiks pro dospělé". Kvůli tématu smrti?

A může mi někdo vysvětlit, proč jsem po přečtení anotace čekala, že mrtvoly po nabalzámování obživnou? Tak trochu jinej Tru Calling. Ale to v knize, ale pst, vážně není. Zatím silně civilní příběh...

Pitbullka
22.04.2019 2 z 5

Kresba pěkná ale příběh celkem o ničem, asi další díly série ani nepotřebují číst.

katallinka
13.04.2017 2 z 5

Přestože mám komiksy velmi ráda tento mi připadal hodně slabý. Chyběla tam zápletka a měla jsem z něj pouze nepříjemný pocit. Musím samozřejmĕ ocenit moc pěkné kresby.

Aki12
08.01.2017 2 z 5

Jestli se vám bude Balzamovač líbit, je těžké odhadnout. Nenajdete v něm téměř žádnou akci, žádnou ulepenou romantiku, ani příliš humoru. Navíc některé příběhy mi způsobili menší depresy.
Za první díl *,*,* hvězdy.

Norea
27.12.2016 5 z 5

Ja ako vždy serie komentujem až potom čo si celú seriu prečítam a túto seriu som dnes prečítala a musím uznať, že som vďačná, že som si ju zakúpila. To čo som od tejto mangy očakávala, tak som to získala. V mange je pekná kresba, dobré charaktery, myšlienky, zaujímavé úmrtia a dozvedela som sa čo-to o balzamovaní, takže fakt super seria a dalšia v mojej súkromnej zbierke.

evickakyticka
24.01.2013 4 z 5

Jako první díl série na úvod nebyl špatný. Chce si trochu zvyknout na nezvyklé uspořádání komiksu. Ale něco tomu chybělo..

Štítky knihy

manga

Autorovy další knížky

2010  74%Balzamovač
2011  86%Balzamovač 3
2010  84%Balzamovač 2

Kniha Balzamovač je v

Přečtených112x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených7x
Knihotéce23x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x
dalších seznamech4x