Prázdné hroby

Prázdné hroby https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432379/bmid_prazdne-hroby-UH5-432379.jpg 4 52 10

Baltimore série

< 7. díl >

Lord Baltimore a jeho souputníci pohřbívají padlé přátele a přitom se ve vzpomínkách vracejí do své neklidné minulosti. Podaří se jim odhalit původ děsivé Rudé čarodějky dříve, než probudí Rudého krále – jenž je zodpovědný za veškeré zlo světa?

Dobrodružné Horory Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Baltimore Volume 7: Empty Graves , 2016


více info...

Přidat komentář

Ronnie68
16.07.2022 4 z 5

Další skvěle pokračování s pěti kapitolami ... Těším se na poslední díl...

Terva
08.06.2022 3 z 5

„Čeká nás boj.
Tak proč
marníme čas
nad prázdnými hroby?“


„I pro vás, až přijde čas, vykopeme hrob“.

Děj přímo navazuje na šestou knihu „Kult Rudého krále“. Tak že opět jsme v roce 1920 a sledujeme životní cestu Henryho Baltimora a jeho „přátel“ na cestě za zničením Rudého krále. Zajímavé je sledovat proměnu lorda Baltimora. „Už v něm nezůstalo nic lidského“ a jde prostě přes mrtvoly. A ty mrtvé pěkně nakreslil Peter Bergting s pomocí barvičky Michelle Madsenové.

Malá ochutnávka:
Pokud budete jediný lidé, kteří po mé smrti uctí mou památku, pak chci, abyste věděli, proč bojuji. A na oplátku bych rád zjistil, proč bojujete vy. Proto bych si rád vyslechl vaše důvody.

Koukal jsem, že poslední dvě knihy v této sérii nemají zas tak nějak moc vysoké hodnocení. Pro mě osobně je tu až moc návratů do minulosti, které zas tak přímo s tímto putováním nesouvisí. Ano, pravda, jedná se o lidi, kteří lorda Baltimora na jeho cestě doprovází, ale upřímně, jsou to jen lidé. Mě spíš zajímalo, jak to celé dopadne. Ale tvůrci to tak nějak uměle neustále oddalují.

Citát: I mrtvý může zemřít podruhé.

Například první dvě kapitoly tohoto příběhu jsou jen o kopání hrobů a vyprávění minulých událostí. Vlastně jde o jakési opakování, které čtenář už dávno zná. Až teprve třetí kapitola přinese nějaký posun, napětí a krev. Ve čtvrté a páté kapitole je to smícháno vše dohromady. Tady. Teče krev a několik návratů do minulosti. Avšak v páté kapitole jsou dvě nesrovnalosti. Jakési nelogické přechody, které mi hlava moc nebrala. Tak že za 50%. Což je zde za tři hvězdy.

Citát: Snad naleznou ve smrti víc klidu, než jim dopřál život.


jarynek
19.09.2021 3 z 5

Tento díl mi přišel trochu nastavovaný a protahující čekání na závěr. Tak jak první půlka nastavila vysokou laťku, tak se druhé části nedaří k tomuto limitu ani přiblížit. Možná mám zbytečě velká ořekávání, ale za mne asi nejslabší díl jinak hodně kvalitní série.

het2
04.03.2021 3 z 5

Začátek je fajn. Kopání prázdných hrobů a to povídání okolo a vzpomínání má sílu. Možná proto, že je Baltimore většinu času "mimo záběr". Štve mne čím dál víc a štve mne, co s ním Mignola s Goldenem udělali. Kvalitativní sešup započatý v "Rudém králi" bohužel pokračuje a je to znát hlavně po přesunu do Cařihradu. Mignola už vykrádá sám sebe. Nebo ho možná vykrádá Golden. Ať tak či onak, ve výsledku je to jedno, tohle jsme četli už mockrát, jenom místo Rasputina tam máme madam Blavatskou... Trochu to zachraňují vedlejší postavy. Pana Kidda a doktora Rosse jsem si fakt oblíbil. Už se těším, že to "Rudým královstvím" skončí. Ve zlepšení už nedoufám.

DennisMoore
06.02.2021 5 z 5

Mrazivý úvod s kopáním prázdných hrobů vystřídají dvě stopadesátiprocentně hororové vzpomínky, v Cařihradu se setkáme s jedněmi z nejzábavnějších mrtvol vůbec a v podzemní katedrále pak přijde to, na co všichni čekáme. Baltimore si i v sedmé knize zachovává neuvěřitelnou kvalitu poctivého a s láskou psaného příběhu, který skládá poctu mistrům žánru, ale zároveň je pořád svůj. V neposlední řadě je série originální tím, jak moc hlavnímu hrdinově přejete, aby zemřel, respektive aby už konečně mohl zemřít.

bob0795
22.01.2021 2 z 5

Bohužel tak, jak moc se mi líbila první část příběhu (první 3-4 knihy), tak mě zbytek více méně zklamal.
Z ponurého příběhu o putování za pomstou, který mohl být krásně uzavřený po pár knihách, se uvařila tahle nastavovaná kaše, která se už několik booků točí v kruhu a stylem vyprávění začíná připomínat superhrdinský komiks (brr). Původní, takřka neporazitelný hrdina si přizval do party další ostré hochy (a slečnu) a neustále někam cestují, aby tam snad porazili dalšího záporáka, silnějšího, než toho předtím, a tak pořád dál a dál. Sem tam někteří z nich odjedou na druhou stranu země, aby tam získali doplňující informace k dalšímu "bossovi", pak se něco zvrtne... no znáte to.
Pro mě série ztratila už veškeré kouzlo a s každým dalším pokračováním sípe víc a víc po dechu. Vyčpělí hrdinové, kteří se prostě jednoho dne objevili vedle Baltimora mi vůbec nepřirostli k srdci, no bodejť, když jsou v příběhu buďto do počtu, nebo se na ně snaží nalepit nějaká dějová odbočka. A to na můj vkus až příliš uměle a vágně.
Poslední díl koupím už jenom z principu, navíc nesnáším rozdělané a nikdy nedokončené věci. Proto se na finále vlastně těším ze všeho nejvíc... že už to budu mít za sebou.
Rozčarování, dá-li se to tak vůbec říct, pociťuju hlavně proto, že jsem si od Baltimore sliboval fakt hodně a rozjezd série byl po všech směrech perfektní. No, i to se stává.
A abych jen nehanil - kresba je jako vždy skvělá. A dá se to přečíst bez nějaké mentální újmy. Takže je to vlastně pořád lepší, než ten superhrdinskej komiks ;)

FireOfFilth
12.10.2020 4 z 5

Z dalšího díla Baltimora jsem docela rozpačitý. První cca polovina byla taková flashbacková, kde vyprávěli o své minulosti některé postavy. Nebylo to úplně špatné, ale nesedlo mi to úplně.
Druhá polovina však, nabrala na intenzitě. Začal teror ze strany Rudé královny a mohli jsme vidět, že to je opravdu tuhý protivník.
A finále knihy bylo opravdu skvělé a navnadilo na další díl.
Hodnotím 70%

Nevimm
05.10.2020 5 z 5

Myslíte, že snad nevím, že jsem pouhým pěšákem - figurkou, s níž je pohybováno po šachovnici? Bohové světla i temnoty mě dnes chtěli mít zde a já je za to nenávidím a proklínám! K čertu s nimi! Nebojím se Boha ani Ďábla, protože tak mě stvořili! Již nejsem pěšákem - jsem Netvorem a nemám strach ani ze smrti, protože i ji jsem díky nim překonal a sám ji rozsévám.

raidmnoid
22.09.2020 4 z 5

První část - rekapitulace
Druhá část - výborně rozehraná hra před finále

Jen mi trošku neseděla kresba = změna oproti předchozím dílům. Ale je to Mignola, takže si ty hvězdičky zaslouží. Už se těším na další díl.

memphisz
14.09.2020 3 z 5

Díl plný flashbacků, který působí trochu jako prosté natahování před finálem. První polovinu poznáváme originy některých vedlejších postav. Ve druhé se Lord Baltimore utká s čarodějnicí vyvolávající Rudého krále. Právě závěr je v této knize asi nejlepší. Kresba působila na Mignolovo univerzum nezvykle mainstreamově, ale přesto si zachovala své typické atmosferické kouzlo.