Apoštol a čarodějnice

Apoštol a čarodějnice https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400675/bmid_apostol-a-carodejnice-R4q-400675.jpg 4 63 11

Baltimore série

< 5. díl >

Lord Baltimore se pouští po stopách Rudého krále, který má na svědomí upírskou nákazu. Poté, co Baltimore zachrání mladou ženu před jejím nemrtvým manželem, vydává se spolu s dalšími upírobijci pronásledovat démonického zplozence jisté čarodějnice. Druhý příběh pak vypráví o děsivém konci soudce Duviće.

Horory Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

The Apostle and the Witch of Harju , 2015


více info...

Přidat komentář

Atlantis
11.01.2023 3 z 5

Přečteno 14 dní zpátky a marně přemýšlím, o čem to vlastně celé bylo. To asi není znakem kvalitní tvorby, že? Obecně jsem měl pocit, že jsem něco vynechal. Baltimore má kolem sebe bandu jakýchsi individuí, o kterých prakticky nic nevíme. Boj s inkvizitorem byl slušný, ale takový neučesaný. Celkově pouze obyčejný průměr.

Ronnie68
15.07.2022 4 z 5

Další skvěle pokračování skládající se ze 2 povídek, které skvěle doplňují ústřední příběh...


Terva
11.05.2022 5 z 5

„Nezavírat oči před zlem,
neotáčet se k němu zády
a smířit se s tím,
že za to budeme muset zaplatit.“
(Čarodějnice z Harju)

Dvě povídky ke kterým napsal scénář Mike Mignola a Christopher Golden, a i kresbu obstarají dva autoři. Tím prvním je Peter Berting a druhou povídku nakreslil Ben Stenbeck. Barvy jim obstaral Dave Stewart, tak alespoň tady jsem věděl, do čeho jdu. Obě povídky se odehrávají v roce 1920. Jedna v Estonsku a druhá na Krymu.

Citát: Žijeme v temné době a ta je čím dál temnější. (Čarodějnice z Harju)

Když se na to podívám rozumně, oba příběhy jsou velmi dobrý. Oba mají temnotu, spousty krve a hororový nádech. Kresby jsou si v celku velmi podobné a tak vás při čtení neruší nějaké velké rozdíly. Barvu má na starosti jeden a ten samý umělec (Dave Stewart) a tak jsem si oba příběhy doslova užil. Komentáře k oboum příběhům najdete v sekci „část díla“ a nebo na mém profilu.

Citát: I když nás zabiješ, přijdou další. (Vlk v rouše apoštolském)

PS: Pro Jipe01 : poslouchal jsem u toho Kreator.

MartyManCZ
05.03.2021 5 z 5

Další svělé pokračování s naprosto božím příběhem Čarodějnice a za mě o trochu slabším Apoštolem, který mě oproti prvnímu nebavil tolik, ale budiž odpuštěno. Balťas sbírá armádu na velký boj a mezitím nepropásne ani jednu příležitost někoho rozsekat. Opět smekám jak nad inteligencí scénáře, tak na hutnou atmosférou, která se dá krájet stejně jako vnitřnosti inkvizitorů na plese upírů. Střet s čarodějnicí je naprosto epický, nádherná kresba a napětí stříká z každého panelu, tuhle pasáž jsem si obzvláště užil.

het2
03.11.2019 5 z 5

Mám slabost pro příběhy s čarodějnicemi. A že je Mignola umí, dokázal už v Paskřivcovi. Tady proti čarodějnici nestojí Hellboy, ale Baltimore a pár jeho souputníků. A možná právě proto, že jsou to jen lidé, je příběh vpravdě mrazivý a čarodějnice děsivá. Některé obrázky jsou fantastické - Baltimore sedící na židli a hlídající "spící" Sofii, první zjevení čarodějnice nad městem a řada dalších. Užil jsem si to.
Druhý příběh o osudu soudce Ďuviče je taky fajn, ale možná by tomu stačil jeden sešit namísto dvou. Vlastně je to natahované hlavně likvidací jednotlivých postav a ukazuje se, že méně je někdy více. První obrázky znázorňující vlkovo řádění jsou drsné a znepokojující, jenže s každou další utrženou končetinou či vytrženým srdcem se dostavuje spíš nuda. Zvlášť, když je vlastně od začátku jasné, jak to skončí. Překvapením je pak vlastně až poslední stránka. Ta je skvělá.
Čarodějnice z Harju 5*, Vlk v rouše apoštolském 4*

LordSnape
26.10.2019 2 z 5

Pamatuji si, jak všichni hejtovali díl Tajemný poutník a další příběhy, kde byly jen povídky, co nenavazují na hlavní příběhovou linku. A tady? Hmmmm. Damn it. Mignola je moc fajn scénárista. Není nijak progresivní jako jiní, ale vymyslel Hellboy univerzum a pár dalších fajn bokovek. Baltimore, jakožto série špatná není, jen prostě těžce postrádá originalitu. A v případě Apoštola a čarodějnice je to už znát víceméně na plný kule. Nijak se to nevyvíjí. V minulém díle byl super zvrat, ale vlastně to byla jen berlička proto, aby to nemuseli ukončovat a mohli třískat další peníze. A tady se vše opakuje, točí dokolečka, scény jsou podobné jako vejce vejci z jiných příběhů Lorda Baltimora. Ztratilo to drive a atmosféra vyprchává i když krev pořád teče proudem. Mignola kuje železo a já se začínám nudit. V tomhle díle je více než dříve cítit, jak už tvůrci moc nevědí kudy kam a jak moc je hlavní postava nesmrtelná. je to takový Bladeovský terminátor. Jenže v tom horším slova smyslu. Smutné a politováníhodné.

jarynek
29.09.2019 5 z 5

K této sérii je snad i nadbytečné něco více dodávat. Sice se v této knize hlavní děj moc neposune a někomu to může připadat jen jako nastavovaná kaše, ale pořád jsou to dvě výborné hororové povídky s úžasnou kresbou. Pojetí každé z nich je trochu jiné, ale ani u jedné z nich jsem nebyl zklamán. To zase bude absťák do dalšího pokračování:).

Fuckenbrau
29.09.2019 5 z 5

Tohle prostě sedí. Krásná temná atmosféra, dobré promyšlené charaktery postav, nekompromisní protivníci, znetvořené tváře, vyhřezlé vnitřnosti. Do toho se podíváme třeba do Estonska v roce 1920. Atmošku to má, až si říkám takovou kacířskou myšlenku, jestli tahle série nakonec není ještě lepší než Hellboy...

FireOfFilth
15.09.2019 5 z 5

Nová kniha ze série Baltimore, Apoštol a čarodějnice obsahuje dva příběhy.
První, Čarodějnice z Harju se podíváme do stejnojmenné vesnice, kde řádí jistá čarodějnice. Baltimore a jeho kolegové se při svém putování dostávají právě sem.
A tak začne pátrání, atmosféra by se dala krájet. Výtvarné ztvárnění samotné čarodějnice je úplně boží, fakt mi sedla. Tento příběh dokonce nekreslil osvědčený Stenbeck, ale jistý Bergting. Musím říct, že jeho kresba je velice podobná jako Stenbecka a přitom dokonalá. Za tu podobnost dávám velký palec nahoru, protože to nenarušilo už vžité zpracování Baltimora.
Druhý příběh, Vlk v rouše apoštolském kreslil Stenbeck. V tomto příběhu Baltimore moc nefiguruje, pouze vyslýchá zraněného člověka, který přežil hon na vlkodlaka.
Popisuje výpravu inkvizitorů, kteří se vydávají na hrad zabít toto monstrum. Musím říct, že tento příběh je opravdu brutální. Všude samá krev, končetiny, prostě spoušť po řádění vlkodlaka. Samotný vlkodlak opět dokonale ztvárněný, mohutně a nebezpečně působící.
Obě povídky jsou v podstatě akční horory, hlavně druhá. A tohle mi fakt neskutečně sedlo. Tato Baltimoří série je prostě úžasná a to je co chci číst a co mě nejvíce baví. Jedná se o nejlepší co u CC vychází!
Celkové hodnocení 95%

memphisz
07.09.2019 5 z 5

Příběh o čarodějnici konečně přinesl to, v co jsem u Baltimora pořád doufal. Naprosto úžasný temný příběh se skvělou atmosférou a kresbou. Přál bych si, aby série pokračovala přesně v tomto duchu. 5/5

Druhý příběh, Apoštol, je spíše zajímavá strašidelná historka a slouží jako origin jednoho nového člena týmu. 4/5

DennisMoore
06.09.2019 5 z 5

A je to. Baltimore pokračuje. Výtečně! Dvěma příběhy v této knize dávají Mignola a Golden čtenáři jasně najevo, že zlo se rozhodně nevzdalo, boje teď budou snad ještě ukrutnější a náš oblíbený upíro, vlkodlako, zombie, inkvizitoro a jiný -bijec na to bude potřebovat tým, který si právě sestavuje. Nevím, jestli má vůbec smysl to podotýkat, ale kniha je opět horor jako řemen. Z řady výjevů jde vážně strach, to příjemně nepříjemné mrazení, které vám přejíždí něčím hnusným po zátylku a potměšile se přitom chechtá. Na jedné straně stíny a tma, krev, vnitřnosti, skřeky, bezútěšnost a vypjaté boje o přežití, na druhé straně troška toho světla a zrnka naděje na to, že když ne všechno, tak alespoň něco snad dobře dopadne. Tohle je prostě jedinečná série a nově přizvaný kreslíř Peter Bergting spolu s osvědčeným Benem Stenbeckem potvrzují, že je v těch nejlepších rukách.