Bahnitá pole

Bahnitá pole https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404570/bmid_bahnita-pole-QA0-404570.jpg 5 184 54

Autorka se řadí po bok klasika jižanské literatury Williama Faulknera. Předloha úspěšného filmu Dee Reesové. Román Hillary Jordanové je osobitým, čtivým příspěvkem do žánru jižanské literatury, jenž se díky své nezaměnitelné, dusné atmosféře a mnohdy krutému, leč barvitému prostředí může směle zařadit po bok takových velikánů americké jižanské literatury, jakými jsou William Faulkner či Erskine Caldwell. Románový debut Hillary Jordanové je zasazen do osobitého prostředí mississippské delty, plné bavlníkových plantáží a všudypřítomné rasové segregace.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Vyšehrad
Originální název:

Mudbound , 2008


více info...

Přidat komentář

bernadeta9876
16.10.2023 3 z 5

Neviem dať viac, než priemer. Príbeh to bol zaujímavý a naozaj sa dobre čítal, len zo začiatku mi to prišlo lepšie rozohraté než to potom pokračovalo.
Autorka má nadhľad vo veci a nič neprikrášľuje, ale v podstate ma kniha nechala dosť chladnou napriek téme o ktorej pojednáva.
A celou knihou sa aj tiahne naozaj veľká depresia.
Postavy dostatočne pokrivené a reálne a všetko to bahno bola zrejme alegória aj na ich charaktery, len...
Viac ako na priemer to nebolo v porovnaní s inou literatúrou na túto tému a ani v porovnaní celkovo s inou dramatickou literatúrou.
Bolo by to treba za mňa viac dotiahnuť.
Ale ako prvotina skvelá a autorke držím palce.

petr_
27.11.2022 4 z 5

Ten lidský příběh mi přijde stále stejný, lidé kteří se angažují pro to, aby byl svět lepší dokokočí svou práci, vrátí se domů, kde je vše při starém. Prďolové, kteří zůstanou za pecí, když vše skončí, najednou vědí jak by měl svět fungovat a dají to těm, kteří něco udělali pěkně sežrat.
Na této knížce mi přijde geniální spojení poválečných událostí, kdy se vojáci vrací ze světa a prostředí bavlníkových plantáží, kde stále vládne KKK. To jsou naprosto přesné protiklady, na kterých jsou zřetelně vidět ubohé stránky civilizace.
Pokud si někdo myslí, že současný svět je lepší, tak to je pouze iluze, protože lidé se tak snadno nemění.


Lena78537
25.04.2022 5 z 5

Skvěle vykreslený příběh o rasismu, lásce a přátelství.

kramver
21.04.2022 4 z 5

Neměla jsem zatím možnost vidět filmové zpracování, ale jako bych ho viděla. Bahnitá pole popisují příběh, který tak trochu známe, tak trochu už jsme ho viděli nebo četli a nepřichází s ničím novým. Snad jen možnost vhledu do myslí všech zásadních postav díky střídání kapitol podle vypravěče. Přesto mě zas a znovu překvapí lidská nenávist. Jako bílá žena ze střední Evropy to pochopit nedokážu a vždycky mě to rozlobí. A není na škodu si tuhle část historie připomínat i pro lepší pochopení současných problémů nejen v Americe.

haki34
05.04.2022 4 z 5

nějak se poslední dobou motám na Jihu...bahnitém, tvrdém a prohnilém, Jihu s jeho absurdnimi pravidly. Další kapitola dějin, na kterou Američani nevzpomínají rádi..po Indiánech dali zabrat i černochům...Zlo číhá všude. I mezi bělavými chomáčky bavlny. Jednotlivé postavy byly vykreslené pěkně, živě, člověk je až viděl před seboou. Autorka si vybrala pestrou spleť povah a typů osobností. i když se věnovala celkem oblíbeným tématům, povedlo se í tam vnést kus sebe, kus něčeho svého. Psáno z pohledu jednotlivých postav, velmi nerušivým stylem. Dobře se četla, obsah a poselství k zamyšlení.. A snad jen dodám, že trávit život v dřevěné zbořce na zablacené farmě bych nechtěla ;) ani s Bradem Pittem, natož s Henrym či Jamiem - sorry hoši...a "taťku" bych pravděpodobně vyřešila dřív..
doporučuji !

Merynkaw
28.03.2022 5 z 5

Moc pěkně napsaná kniha bez zbytečných postranních příběhů. Rasismus, postoj k ženám.. to vše bylo relativně nedavno. Knihu doporučuji!

karolina0511
17.03.2022 5 z 5

Nechala jsem si pár dní na přemýšlení a na "usazení" dojmů, ale ani tak nemohu říct víc než jedno velké "ANO!"
Kniha je velmi čtivá. Příběh zasazený do jižanského prostředí po skončení druhé světové války Vás nenuceně vtáhne do příběhu točícího se kolem rasové segregace a zprostředkuje Vám pohled na věc z pohledu všech zúčastněných postav.
Vřele doporučuji!

soukroma
09.03.2022 3 z 5

Po velmi slibném románovém začátku sklouznutí do klišé: první část byla výborná, pěkný styl, jazyk, námět, jenže druhá část už zaváněla přílišným tlačením na pilu a jistou předvídatelností, a poslední část tomu nasadila korunu včetně výrazně zhoršeného vypravěčského stylu.
Škoda, začátek se autorce opravdu povedl, ale pak prostě vší silou chtěla rodinná a existenční dramata, včetně dozvuků války, provázat s tématem rasismu a to protlačit do první řady, a to se jí vskutku moc nepovedlo. Ze slibně vylíčených postav se staly loutky se schematickým jednáním a najednou vše zabila jedna rasistická akce (z ničeho nic na daném místě). A samotný závěr byl víc než divný.
Takže nejvíc si budu pamatovat skvělé vylíčení farmářského života ve vší syrovosti, bez špetky romantiky. 65%

Kortez
18.02.2022 5 z 5

Výborná kombinace, druhá světová, rasová segregace v USA, Ku-klux-klan, nevěra, nenaplněné vztahy, bavlna a všude dusno. Nejen v povětří Mississippi ale i v duších bílých farmářů.
Kniha velmi dobře přebývá, dá se říct že jsem ji nedokázal pustit z rukou pokud jsem nebyl na poslední straně.
Těžké téma ze kterého vám bude po přečtení smutno. A já si tak přál happy end. Ten se ale na jižanských bahnitých polích tehdá nenosil. A dnes?

Stepanka897
10.02.2022 5 z 5

Úžasně čtivá knížka. Rasismus, postoj k ženám v Americe po 2. světové válce, americký jih. Člověk má chvílemi pocit, že se ocitl minimálně o století dřív.

nemer
28.12.2021 5 z 5

Knihu lze jen doporučit, text je čtivý, navzdory vícero vypravěčům se v ději neztrácíte, protože jde spíše o klasicky vystavěný příběh než v současnosti oblíbené "skákání od čerta k ďáblu". Ale že ďábla je i zde požehnaně, oceňuji zejména vhled Florence a autorčin mistrný laický popis psychopatické povahy:
"Třebaže to byl naleštěný cent, s tím svým pohledným obličejem a úsměvem malého chlapečka. Lidi to k němu táhne přirozeně, nemůžou si pomoct, je to, jako když dítě touží po bobulce cesmíny. Neví, že je to jed, prostě vidí něco pěkného a červeného a chce to do pusy. A když mu to seberete, brečí, jako byste mu brali srdce. Spousta zlýho na světě vypadá zvenčí hezky." (str. 199)
"...má v kapse hada a nosí ho všude s sebou. Ale až se ten had přichystá uštknout, neuštkne jeho, to ne. Zasekne zuby do toho, kdo zrovna bude s ním. Tak radši koukej, ať to nejseš ty." (str. 200)

Tesset
21.12.2021 5 z 5

Páni, tak tohle bylo něco. Kniha mě zaujala svou anotací, obecně miluju jižanskou kulturu, takže jsem se na příběh těšila. A nezklamal mě. Krásné spojení následků druhé světové války a mého milovaného Jihu. Myslím, že tamní atmosféru autorka dokonale vystihla. A také tu dobu. Až měl evropský člověk 21.století pocit, že se ocitl o mnoho dál v minuloti než jen o nějakých 70 let. Ocenula jsem více vypravěčů, mohli jsme tak sledovat různé úhly a myšlenkové pochody lidí, kteří to všechno prožívali po svém. Můžu vřele doporučit a těším se, až shlédnu film. Za mě má tahle kniha čestné místo v knihovničce.

Nixa
18.10.2021 5 z 5

Tuhle knihu jsem měla doma už několik let a pořád jsem jí odkládala. Vůbec nechápu proč, tohle byl tak krásný příběh! Kniha je čtivá a i když je v ní opravdu hodně postav a každou kapitolu vypráví někdo jiný, vůbec se v ději neztrácíte. Hlavní postavy vypráví o lásce, přátelství, nenávisti, rasismu, životních hodnotách a vše společně spojí v příběh, který vás úplně dostane.

Roubas
07.09.2021 5 z 5

Americký jih je pro mě popkulturně nevyčerpatelná studnice skvělých příběhů, osudů v těžkých podmínkách, kde se nosí rasismus, předsudky a tvrdá práce. Bahnitá pole jsou teskným, pomalým a psychologicky těžkým příběhem, kde ani tak nejde o spád, zvraty, jako o atmosféru a denní chleba tamních obyvatel. Tne do rasismus, obou světových válek, těch směšných pánů, co si na hlavu cpali prostěradla a života na farmě. Velký příběh v malém kabátě.

Ronny
24.08.2021 5 z 5

Vynikající román. Nejdříve jsem viděla film, který byl podle něj natočený, také velmi kvalitní.

ErikaJ
02.08.2021 5 z 5

Velmi čtivý příběh o rasismu a předsudcích z pohledu více osob. Knihu si řadím mezi nejlepší knihy, které jsem letošní rok zatím přečetla.

nicolettkaa
29.05.2021 5 z 5

Tato kniha mě nadchla hned od začátku a drželo mě to až do konce. Skvělý román plný emocí, jak pozitivních tak negativních (ty negativní převažují). Opět jsem se nestačila divit jak na jihu USA přetrvává (i do dnes) rasová nenávist. Líbí se mi, že je příběh vyprávěn z pohledu více postav. Rozhodně doporučuji a těším se, až si pustím film.

"Byli jsme tady a chystali se nasadit své životy za lidi, kteří nás nenáviděli stejně, jako nenáviděli Němce a Japonce, možná dokonce víc než je."

"Obličej měl jako dítě, vyčetla jsem z něho všechno. Jeho strach z nás. Jeho vztek na syna, že se dotkl bílé ženy. Jeho znechucení z toho, co Ronselovi provedli, i jeho sympatie k ničemům, kteří to udělali. Nepatrný stud, že je kryje. Netrpělivost, aby už měl tuhle negerskou záležitost z krku a dostal se domů k manželce a večeři."

boeink
21.04.2021 5 z 5

Tak to byla opravdu krásná kniha. Příběh o rasové nenávisti, o předsudcích, ale taky o lásce a naději. Vyprávění pohledem několika postav do sebe postupně zapadá jako ozubená kolečka; každá kapitola, každé slovo plynule navazuje na předchozí a žádné není zbytečné. Moc se mi to líbilo.

btw-destiny
30.01.2021 5 z 5

Když za vlast nasazujete život ve válce a po návratu domů stejně můžete vejít do obchodu jen zadním vchodem.

adelinka
15.10.2020 5 z 5

Super, pre mňa napínavá kniha. Biela a čierna rasa. To sa snáď ani nedá predstaviť, aké postavenie mala čierna rasa v 50. rokoch. Tie predsudky. No myslím, že stojí za prečítanie.