Ajša

Ajša https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362760/mid_ajsa-lV8-362760.jpg 4 23 8

Axel Steen série

< 4. díl

V luxusním bytě na prestižní kodaňské adrese je nalezeno brutálně umučené tělo bývalého člena dánské tajné služby. Vyšetřování vraždy se ujímá Axel Steen, který se po téměř dvouleté přestávce vrací do služby. Ke svému překvapení zjistí, že vražda může souviset se starým teroristickým případem a bohužel není jediná. Stojí za vším druhá generace arabských přistěhovalců nebo je všechno jinak? Co tají jeho nová přítelkyně? Čeho se bojí jeho dcera? Zvládne Axel návrat do běžného života nebo opět sklouzne k drogám? Strhující příběh ze současného Dánska, v němž přistěhovalecké komunity hrají čím dál tím větší roli a to v dobrém i zlém. Kniha byla po právu oceněna dánským prestižním oceněním Zlatý vavřín jako např. román Jussi Adler-Olsena Složka 64.... celý text

Přidat komentář

broskev28
01.04.2020 4 z 5

Pro mě je tohle první setkání s autorem i jeho hrdinou a bylo to příjemné překvapení. Drsné praktiky pachatele jsem pochopila s přibývajícím počtem stránek a přiznejme si: vražda málokdy bývá jemná a příjemná záležitost.
Hlavní hrdina se zřejmě vyřádil v předešlých dílech; nyní je to sympaťák, který se hlídá. Kodaň jako místo činu výborně doplňuje zajímavý děj, autor neopomněl ani zastavení u sochy malé mořské víly. Islámský fanatismus versus arabské přistěhovalectví; evidentně ani v tak liberální společnosti, za jakou považuju Dánsko, není začlenění do "bílé" společnosti bezproblémové (je-li vůbec možné).
Úžasnou postavičkou je malá Emma - na rozdíl od její matky Cecílie:
"Ursula říkala, že když se její rodiče rozvedou, bude to mega průšvih. Emma si to uvědomovala, i když měla jiný názor. Dospělí se totiž rozvádějí. To je naprosto normální. Až bude ona sama dospělá, taky bude mít dítě a s jeho otcem se rozvede. Takhle to přece chodí."
A jestli jsem doposud neměla ráda tajné služby, tak po téhle knize se moje averze ještě vystupňovala. Už jen kvůli následujícím řádkům, jimiž šéf oddělení vítá hlavního hrdinu - ten pracuje "na vraždách", respektive na oddělení násilné kriminality páchané na osobách, jak se oddělení správně nazývá po přejmenování:
"Pojďte dál, Axeli." Úsměv byl natolik falešný, že praskal jako starý lak na šperkovnici.

Dandulka
03.07.2019 5 z 5

Konec byl opravdu strhující a zastínil vlastně celý příběh. Ten sám byl malinko pomalejší. Právě kvůli tomu konci jsem nakonec dala toto hodnocení.


Johhanka79
07.05.2019 3 z 5

Zatím nejslabší kniha celé série. Není špatná, ale něco jí chybí. Předešlé díly jsem přečetla jedním dechem, u tohoto dílu jsem se do čtení spíše nutila. Taková neslaná, nemastná, hluchá. Ale to je jen můj názor.

petrpospa
29.12.2018 4 z 5

Letošní štědrovečerní televizní pohádka trvala 104 minut a stála za prd!!! Pyšná princezna, Popelka, Byl jednou jeden král a spousta dalších pohádkových klasik se vejde v pohodě do hodiny a půl. Tak proč se je, sakra, současní tvůrci filmových pohádek snaží tak natahovat? Délka je podstatná pro udržení pozornosti nejen u filmu (a u mužů) , ale i v případě knih. Ne, nevybírám si knihy podle tloušťky svazku, ale poslední dobou mívám ve zvyku, po pár přečtených stránkách nové knihy, podívat se, kolik mě toho tentokrát čeká . Ideál se v mém případě pohybuje okolo čísla 300. Samozřejmě jsou knihy, kde je tato hranice pro mě utrpením, stejně tak i nacházím tituly, u nichž by mi ani dvojnásobná délka nevadila. Ajša je moje první Steinovo dílo a pár stran bych na něm určitě ušetřit dokázal, hlavně v poněkud rozvláčném začátku. Ale to je asi jediná zásadní výtka, protože jinak je to napsáno způsobem, při němž jsem dokázal potlačit i svou averzi k CIA. A chytilo mě natolik, že jsem se dokonce s hlavním hrdinou projížděl po kodaňských ulicích. Zatímco on, pro detektiva netradičně, na kole, já s pomocí Google Maps v pohodlí obýváku. A to je to, co od knihy očekávám. Vtáhnout mě do děje a zaujmout natolik, že si sebe sama dokážu představit jako součást příběhu, chci se projít místy, kudy chodili jeho protagonisté, chci pokračování... Téma je zvoleno trochu netradičně a ve hře je hodně faktorů, díky nimž by se těžko dalo v polovině příběhu s jistotou říct, kdo je pachatelem. A děj graduje i dlouho po okamžiku, kdy už je to zcela jasné. A že na konci velkého finále zůstane i trochu pachuťi? Holt to bude tím, v jakém světě žijeme.
Těším se na dalšího Steina a už plánuji eurovikend v Kodani :-)

SilvieSisinka
13.07.2018 3 z 5

Kniha byla moc roztahla.Cetla se sice dobre,ale me bavil nejvic konec.Tak snad dalsi bude za plny pocet hvezd ;-)

knihomolka525
26.06.2018 1 z 5

na knihu jsem se těšila ,mám tři předešlé, tahle byla pro mě velkým zklamaním.Jako by ji ani nepsal Stein.Rozvláčný děj.Celkově nepříjemný zážitek z četby navíc umocňuje nepřirozené "nafouknutí"knihy při výrobě =spousta bílých míst,málo řádků na stránku,zbytečně těžká.To snižuje komfort při čtení

encyklopedie
04.04.2018 5 z 5

...kurecpalec....posledních 100 stran byl mazec ....Axel Steen je pořád ve formě .... a hlavně podle mne se můžeme těšit na další jeho "dobrodružství"
...mých oblíbených 321%

Tída
02.01.2018 5 z 5

Napínavý příběh, ve kterém je výborně ukázáno, jak se přistěhovalci mohou zapojit do společnosti - je mezi nimi policista, oběť i zločinec. Navíc se děj částečně odehrává v úžasné budově Osmičce (viz obálka) - doporučuji vyhledat na internetu, stojí to za to a líp pochopíte, jak se vše odehrálo. Hlavní postava - Axel - se chová normálněji než v minulém dílu a vůbec je celý příběh realističtější a uvěřitelný. Vřele doporučuji. Jen nechápu, proč jsou tady uvedeni dva autoři - Jasper Stein je špatně.