Autobiografie

Autobiografie https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118246/autobiografie-118246.jpg 5 5 2

Svoji proslulou Autobiografii dokončil Gilbert Keith Chesterton (1874–1936) necelé tři měsíce před smrtí a mohl v ní tedy přehlédnout celý svůj život. Není to však jen kniha vzpomínek, celé dílo má pečlivě promyšlenou stavbu. Chesterton svým okouzlujícím a nenapodobitelným stylem líčí mnoho událostí ze svého dětství a mládí. Popisuje i začátky své novinářské a spisovatelské kariéry, dozvíme se zajímavé detaily o okolnostech vzniku jeho knih i o tom, kdo ho inspiroval k vytvoření postavy otce Browna. Kniha také originálně portrétuje tvůrce, se kterými se přátelsky stýkal: G. B. Shawa, H. G. Wellse, H. Jamese, H. Belloca a další u nás vydávané spisovatele. Chesterton se však nezastavil u pouhého zábavného a jistě čtenářsky přitažlivého vzpomínání. Cílem autorova vyprávění je totiž především vysvětlení a obhájení myšlenkového vývoje, jenž ho vedl od nevyhraněného pesimismu k postoji, který náš Karel Čapek obdivně nazval geniálním optimismem. Překlad veršů upravil Karel Křepelka.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Proglas
Originální název:

The Autobiography of G. K. Chesterton , 1936


více info...

Přidat komentář

Chesterton
15.11.2017 5 z 5

Přesto, že jsem si vypůjčila jméno tohoto geniálního muže s úctou jako přezdívku - tuto knihu jsem nezvládla dočíst a stále na mne čeká v mé knihovně a čestném místě :)

HTO
06.04.2012 5 z 5

Život je zázrak a je třeba být za život vděčný. I o tom vypráví tato kniha, jedinečná tak, jako byl jedinečný Chesterton.

Pro mne malý osobní bonus, protože to můžou říci jen tři lidi na světě: překladatelka této knihy bydlí ve vedlejších dveřích.