Austrálie : skrz naskrz zemí nekonečna

Austrálie : skrz naskrz zemí nekonečna https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48462/australie-skrz-naskrz-zemi-nekonecna-48462.jpg 4 5 1

Autor ve své druhé knize popisuje zážitky z cestování po své oblíbené zemi - Austrálii. Tentokrát zde strávil dva podzimní měsíce a nacestoval 20000 km. Své poutavé vyprávění, které nabízí i fakta z reálií, doplňuje mnoha vlastnoručně pořízenými fotografiemi, kterými se snaží přiblížit krásu a nevšednost tohoto kontinentu. ... celý text

Přidat komentář

mira.l
11.12.2023 4 z 5

Tuhle knížku jsem oprášil po mnoha letech. Autor knihy delší dobu žil s manželkou v Austrálii, kde si patrně potřeboval vydělat na následné cestování a zároveň přitom ještě chodil do školy, patrně aby si zdokonalil angličtinu. Tahle úvodní pasáž mi je v tom svém samotném smyslu, principu, trochu nesrozumitelná, proč tam vlastně jeli, proč tam chodili do školy, to mi trochu uniká.
Hlavní část knihy se věnuje prakticky okružní cestě australským kontinentem, poznávání lidí, přírody, různých kulturních zařízení. Asi je třeba trochu přihlédnout k době, ve které se vyprávění odehrává, protože mi z toho trochu ční neustálá snaha ušetřit, kde se dalo.
Co se týká té cestovatelské části knihy, není to špatné čtení, já měl ve své době tenhle typ knížedk docela rád, a rád si je přečtu i dneska, místy je to teda spíš už dějepis, autor se tam podivuje nad několika v Austrálii tehdy zcela samozřejmými věcmi, které jsme u nás tehdy neznali, ale dneska jsou zcela běžné i u nás.
Co mi tu docela vadilo a vadí mi to tak nějak obecně - kniha bez kapitol. Nemám prostě rád, když vezmu do ruky knížku, jejíž text není členěn do žádných nadepsaných kapitol, když je to celé jeden souvislý text, byť tady oddělený aspoň na odstavce a pomyslné kapitoly jsou odděleny aspoň nějakými "trojhvězdičkami".
Nelituju toho, že jsem si to přečetl po skoro 24 letech znovu, nicméně myslím, že opět po tomto titulu už nesáhnu.

Autorovy další knížky

Vlastimil Tichý
česká, 1964
1999  88%Austrálie : skrz naskrz zemí nekonečna
2004  73%Austrálie: (do) duše kontinentu
2011  100%Tříbarevná Austrálie

Kniha Austrálie : skrz naskrz zemí nekonečna je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x
dalších seznamech2x