Atlantida - civilizace bohů

Atlantida - civilizace bohů https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484013/bmid_atlantida-civilizace-bohu-dgQ-484013.jpg 3 6 2

Čeká teorii o lidské evoluci revize? Existovaly vyspělé předpotopní civilizace? Je Atlantida jen Platónův mýtus, nebo odráží historickou skutečnost? Mohli být Atlanťané zaniklou vyspělou lidskou rasou v době kamenné, nebo šlo o mimozemšťany? A co vlastně způsobilo tragický konec jejich rozvinuté kultury? Na tyto a mnohé další otazníky hledá odpovědi záhadologická dvojice Liška-Ryvola. Autoři uvádějí řadu nezpochybnitelných historických faktů i dalších stop a indicií, potvrzujících tezi, že Atlantida není fikcí, ale dějinnou realitou. Kauza této záhadné civilizace je však podle nich mnohem složitější, než by se na první pohled mohlo zdát…... celý text

Crejzi
Crejzi
01.10.2023 1 z 5

Málem jsem u toho usnula :-o. Jako takhle - od ostatních knih o Atlantidě se hodně liší v tom, že se jí věnuje opravdu věděcky, včetně evoluce lidstva. Ale zkrátka... nemohla jsem si pomoct, na mě to bylo z nějakého důvodu nudné :-/. Dokážu si však představit, že pro čtenáře, kteří chtějí čistá fakta, je to to pravé :-).

Arminus
Arminus
16.04.2022 3 z 5

(SPOILER) I když téma Atlantidy není žádná moje specializace, přesto za celá léta se mi v knihovně nahromadilo nejméně 25 knih se jménem Atlantidy přímo v názvu a ještě nejméně půl tuctu dalších, které o Atlantidě také pojednávají, i když ji v názvu knihy nemají. A to nepočítám další knihy na téma Atlantidy (dobrý tucet), které patří do žánru beletrie. Je tedy zcela nesmyslné, když další kniha o Atlantidě vychází v edici s názvem „Zamlčené dějiny“.
Tentokrát jde o novou knihu o Atlantidě od českých autorů. Mnoho nových informací však bohužel nepřináší. Schéma je klasické – od Platóna přes pyramidy v Gíze a Sfingu až do Mexika a k Inkům a odtud do Atlantidy. Snad jediné nové co kniha přináší je kapitola 8, věnovaná pokusu vysvětlit a nějak překlenout časovou propast několika tisíc let mezi zánikem Atlantidy (v „klasickém“ datu podle Platóna) a prvními doloženými starověkými civilizacemi (vysvětlit lépe než jiní autoři, podle kterých se Platón prostě spletl v určení času, který uplynul od zániku Atlantidy, 10x). Autoři do té doby umísťují Osirisovu říši v dnešním Egyptě a Rámovu říši v Indii a pak už dokazování jede ve známých kolejích, materiální důkazy máme – pyramidy v Gíze, Sfinga, jsou ve skutečnosti mnohem starší, z Indie máme, jako důkaz, zase epos Rámajána a spisy podobné. Přidaná hodnota (k řešení problému Atlantidy) tady bohužel malá, nic zcela nového se zřejmě neobjevilo nebo o tom autoři nevěděli. Snad někdy příště. Celkově za tři.


Štítky knihy

Atlantida

Autoři knihy

Vladimír Liška
česká, 1955

Kniha Atlantida - civilizace bohů je v

Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x
Chci si koupit3x