Atlantída

Atlantída https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536184/bmid_atlantida-6617ca775c94c.jpg 3 88 88

Jack Howard série

1. díl >

Námorný archeológ Jack Howard nemohol uveriť vlastným očiam. Objavenie Tutanchamonovej hrobky alebo múrov Tróje, najväčšie posvätné objavy archeológie, blednú vedľa najväčšieho nálezu všetkých čias. Priamo pred ním sa rozprestiera chýrne mesto - Atlantída... Začalo to však celkom nevinne, objavením lodného vraku. V jeho útrobách sa skrýval čudesný predmet; zlatý disk pokrytý symbolmi a znakmi. Pre ich rozlúštenie sa zišla skupina vedcov, vrátane peknej ruskej odborníčky na staroveké písmo. A napriek tomu, že sa to zdá takmer neuveriteľné, legendy a mýty sa náhle začínajú meniť na skutočnosť. Nastúpi vedecká teória a najmodernejšie počítačové i podmorské vybavenie a prví prieskumníci môžu klesnúť do hlbín, kde na nich tisíc rokov čakala bájna civilizácia. Ako to už ale v rozprávkach býva, cestu do tajuplného mesta stráži a tarasí drak. A aj keď je obrovský, železný a smrteľne nebezpečný, nie je to tak úplne drak. Je to sovietska jadrová ponorka! Na hladine však nie je o nič bezpečnejšie. Do problému sa totiž zamiešala ruská mafia a brutálny zločinec menom Aslan sa rozhodol privlastniť si nielen poklady, ktoré túži objaviť v Atlantíde, ale aj zaujímavý náklad z potopenej ponorky. Sympatickí hrdinovia sa púšťajú do boja o život i o zachovanie najúžasnejšieho nálezu sveta, ktorý radikálne mení názor na známe biblické udalosti. A čitatelia napäto sledujú ich zápas pod morskou hladinou, taja dych pri divokých naháňačkách helikoptér či moderných námorných bitkách a objavujú neuveriteľné tajomstvá stratenej kultúry. Prežije Atlantída pre budúce generácie?... celý text

Literatura světová Dobrodružné Horory
Vydáno: , Columbus (SK)
Originální název:

Atlantis , 2004


více info...

Přidat komentář

Hall3006
01.01.2024 4 z 5

Po dlouhé době kvalitní román o Atlantidě, respektive o jejím hledání. Moc pěkně zde autor nastínil jednu z možností jak to s Atlantidou bylo na základě střízlivých vodítek držící se vědeckého poznání. K úplné dokonalosti chybělo, resp. přebývalo, mnoho stran zabývající se konflikty mezi mafiány bažící po pokladu a hrdiny, kteří si necenili jeho nominální, ale kulturní hodnoty. Kdyby místo nich byly tyto stránky naplněny popisem, ač spekulativním, života a migrace dávných lidí prchající z Atlantidy, bylo by to asi na plný počet. Knihu jsem měl poměrně dlouho v knihovně pořízenou na nějakém blešáku, ale rád si přečtu i další knihy jenž spojuje hlavní postava Jack Howard. Doporučuji.

jirka9453
26.04.2021 4 z 5

Při sháněná Atlantidy u mě vítězily dva faktory: ten mýtus (tedy kdoví, ale...) mě fascinuje odmmala, a navíc jsem fanoušek páně Browna, na kterého se kniha svými kvalitami odvolává. Výsledek? Dostal jsem celkem zajímavou kinihu a do budoucna si dokoupím všechny ostatní díly, které česky vyšly, číst se dá a má něco do sebe i zajímavé momenty. Ale lmohlo to být lepší. Na druhé straně i horší.

A irituje mě nedopřekládaná série, to je škoda a vůči čtenáři i autorovi určitá malá nepcta. Ale Loomis je na tom stejně.... ach jo.


čef
26.12.2020 4 z 5

Dobře, že autor v doslovu uvedl všechny své fikce z knihy na správnou míru, často jsem byl při čtení trochu na rozpacích, co je a co není historicky a technicky možné. Takto jsem mohl lépe ocenit obrovskou práci, kterou autor při psaní této knihy vykonal. Zápletka je dosti dobrodružná sama o sobě, ale pro mne zajímavější byly historické úvahy okolo možné existenci Atlantidy a vůbec dějin Středomoří a Černého moře.

thezelda
25.07.2019 3 z 5

Velmi zajimava hypotéza...

MartinMo
11.04.2019

Neskutečná pitomost. Kombinace "archeologie" a "thrileru" je nepřirozená, vyumělkovaná a stupidní. Čtenář je zavalen nahromaděnými fakty, pro laika na této úrovni špatně přijatelnými. Obvyklá literární nadsázka a smyšlenka je dohnaná ad absurdum. Překlad je frázovitý, v technických pojmech často chybující. Nerozpustní hrdinové mají daleko k sympatickým postavám. Škoda stromů i sazí pro toto nepovedené veledílo. Brr.
Hmm - biki - jediná dívka s dobrýn vkusem.

Endy17
27.02.2019 3 z 5

Autorovu ambici vyrovnat se Danu Brownovi jeho prvotina prozatím nenaplnila, ale určitě dám šanci i dalším dílům série.

renefer
29.07.2018 3 z 5

Tomuto žánru bohužel líp sluší filmové zpracování. Jinak námět zajímavý, líbila se mi i faktografie na konci knihy.

Atanone
10.05.2017 4 z 5

Velmi zajímavé teorie o tom,kde se nalézala Atlantida.
Kniha se mi četla dobře. Něco překvapilo,něco jsem předpokládala,vcelku to byl hezky strávený čas

Lucie51
09.09.2016 4 z 5

Atlantida je jednou za zakládajících knih v mé knihovně, jednou z nejstarších kousků. V knihovně si jí nechávám také lehce z nostalgie. Příběh mě celkem pohltil, je plný dobrodružství a odehrává se v atraktivním podmořském světě tajuplné a mysteriózní Atlantidy. Hlavní hrdina je sympaťák. Jde však o jedinou knihu ze série s Jackem Howardem, kterou jsem četla (naštěstí je první knihou z celé série, tudíž mi nechyběly souvislosti), ostatní mě svými anotacemi bohužel vůbec nezaujaly... Za mě 4/5, něco tomu prostě chybělo a moc se mi k tomu nehodila ta milostná zápletka, v tomto díle celkem zbytečnost :) ★★★★✰

biki
12.05.2016

Nedočetla jsem to. Tak atraktivní téma a tak neskutečně mizerně zpracované ... to se hned tak nevidí.

Helushe
03.03.2016 3 z 5

Podobné příběhy mám ráda, kdy se děj částečně opírá o skutečnosti, ale autor si zbytek přetvoří k obrazu svému. Zajímavě zakomponovaný příběh a vznik Atlantidy do historických příběhů. Na druhou stranu mi vadilo mnoho technických údajů, které jsem si občas musela dohledávat, abych měla představu o co jde.
Celkově se mi knížka líbila a doporučila bych ji k přečtení.

RaTka
16.11.2015 4 z 5

knihu jsem přečetla během několika dní občas jsem se u některých hodně technických výrazů zasekla ale jinak se mi moc líbila. Určitě budu v této sérii pokračovat

Ketesh
17.08.2015 4 z 5

S knihou jsem velice spokojena. První část knihy je perfektní. Je poznat, že knihu napsal někdo, kdo se v branži opravdu vyzná. Pravda, stejně jako ostatní mě v tomhle díle trochu rušila ta technika a to věčné klepání a zadávání příkazů. Ale děj musím ohodnotit na výbornou. Už dlouho jsem při žádné knížce nebyla takhle napjatá a dokonce je to první knížka u které autor u mě dokázal vyvolat strach o hlavní hrdiny. To bylo prostě báječné! Nehledě o konci. Způsob, jak autor knihu ukončil ... myslím, že v tom se mu ani Šifra mistra Leonarda nevyrovná. Koncem dokonale podtrhl myšlenku celého díla.

Jen bohužel český překlad mi to v pár okamžicích dokázal pěkně zkazit. V knize se objevuje pár chyb, překlepů a špatného slovosledu. I když je to na čtyři sta stran mizivé číslo, nejde si těch chyb nevšimnout. Ale tuhle chybu nelze přirovnávat autorovi. A dokonce bych ani překladatele nekárala, kromě těchno pár maličkostí odvedl naprosto bezvadnou práci.

Barbona
06.11.2014 2 z 5

V knize se objevuje hodně odborných názvů, které jsem si musela vyhledávat na internetu. Prvních cca 150 stránek mi připadalo neuvěřitelně nudných a v dalších jsem se občas motala (jsou sakra na lodi, ponorce nebo v Atlantidě). Ale po srovnání myšlenek můžu dát dvě hvězdičky...Pravděpodobně si přečtu od autora v budoucnu další knihu

quadraxa
15.04.2014 2 z 5

Dvě hvězdičky dávám pouze za pasáž, když se dostávali ven z ponorky, která byla čtivá jinak to bylo nudné, plné ventilů a technických údajů...Určitě bych to nepřirovnávala šifře mistra Leonarda.

Bobšule
03.02.2013 4 z 5

Když jsem se prokousala přes všechny ty kohoutky u tlakových láhví a veškeré ostatní technické haraburdí, velmi jsem se bavila. Asi jako u Bondovek. Atlantidu nijak prozkoumanou nemám (coby fenomén), čiliže mě na knize naprosto nic neuráželo a hlavní myšlenka mi tudíž přišla jako vyloženě zajímavá konstrukce.

honajz
29.12.2011 1 z 5

Mankote, tohle byl ale neskutečný blábol! Pětinu knihy si povídají největší experti na historii středozemních národů o historii Atlantidy, pár tisíc let sem, pár tisíc let tam, a celé to vypadá jak besídka žáků zvláštní školy. Nehledě na velkolepost některých teorií, třeba že slovo Atlantis je vlastně hrozně podobné slovu Kréta a podobně... Ty piráty už nemá ani cenu komentovat - mít autor 15 let, pak bych to možná pochopil, ale takhle?

Zajda
13.07.2011 2 z 5

V jednom časopise řekli o Davidu Gibbinsovi že je to napůl Dan Brown a napůl Indiana Jones. Nechápu kde to vzali. Všechny vědecké teorie a hypotezy byly v knize neskutečně vyumělkovaný naprosto nepřirozený a já vůbec nechápal, jak na takový rozsáhlý teorie mohly postavy z tak málo indícií vůbec přijít. Zapadalo to do sebe asi jako kostičky lega zapadají do stavebnice merkur. Jedna z nejhorších knih, jakou jsem za poslední 4 roky četl, ne-li vůbec ta nejhorší...

Kvothe
10.04.2011 2 z 5

Docela špatná kniha :-) - příliš technických popisů a celý děj je takový divně nastavovaný a moc dobře nefunguje. Zklamání.

Okřídlená li
30.11.-0001 4 z 5

Rozhodně to zaujalo, i přes to, že se jedná o celkem průměrnou dobrodružnou knihu. :)

Štítky knihy

archeologie archeologové

Autorovy další knížky

David Gibbins
kanadská, 1962
2006  65%Atlantida
2007  68%Křižácké zlato
2009  77%Nejvzácnější rukopis
2012  77%Trojská maska
2010  73%Tygří bojovník