Atentáty na de Gaulla

Atentáty na de Gaulla https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93168/atentaty-na-de-gaulla-93168.jpg 2 3 4

Charles de Gaulle byl během druhé světové války pro Francouze tím, kým byl pro nás ve stejné době Edvard Beneš. Představitel boje za svobodu a boje proti nacistickému příkrovu nad Evropou. Po válce se však vztah mnoha Francouzů, zejména těch v koloniích, k de Gaulleovi, který se stal po několik volebních období opakovaně prezidentem, povážlivě změnil. Výsledkem bylo více než třicet pokusů o atentát, které ale jakoby zázrakem všechny přežil! De Gaulle tak patří mezi osobnosti, na které bylo spácháno nejvíce atentátů v historii. Jan Cimický přináší v knize Atentáty na de Gaulla příběhy několika nejvýznamnějších a nejzajímavějších z této dlouhé řady atentátů, snaží se čtenáři přiblížit důvody, proč byly spáchány a také životní osudy jejich aktérů.... celý text

Přidat komentář

RoBertino27
21.11.2023 4 z 5

Než tato kniha nejspíš bude spálena na hranici kvůli osobě autora, dovolím si vlastní postřeh. Generál de Gaulle byl bezesporu osobnost, třebaže kontroverzně vnímaná. Jeho postoj zejména kvůli situaci v Alžírsku mu vynesl mnoho nepřátel a ti nejhorlivější hodlali řešit situaci do důsledků. Těšil jsem se na porovnání s Borovičkovým pojetím v knize Atentáty, které měly změnit svět a mohu říci, že některé pokusy byly pochopitelně více rozvedeny a obohaceny dalšími fakty. Po této stránce knize nelze mnoho vytknout.
Bohužel značné množství gramatických chyb se přehlédnout nedá, je do očí bijící a dokonce jsem si říkal, jestli pro své soukromé potřeby nebude lepší publikaci přepsat, aby tyto rušivé okolnosti neovlivňovaly čtení. Nepřisuzoval bych tento nedostatek autorovi, od toho jsou tu editoři, korektoři, redigující redaktoři a další lidé - jak se stále přesvědčujeme, ne vždy plní svou funkci na 100 %.

Kartsy
03.04.2022

Dalším projektem 25 leté Alice Neradové bylo redigování knihy Atentáty na De Gaulla od Jana Cimického. Kniha-zmetek, kde doslova každá strana obsahuje překlepy. Takto zostudit jméno kdysi skvělého nakladatelství Olympia...fuj! Ať se ta husa naučí nejdříve číst a pak možná začne psát, ale proboha nikdy nepracovat jako redaktorka! Editor Tomáš Hejna musí být také raněný slepotou či mdlého rozumu!


jprst
07.06.2019 1 z 5

Čas věnovaný přečtení tohoto spisku jsem označil za ztracený.

konicekbily
26.09.2018 2 z 5

Mylně jsem se domníval, že se bude jednat o kvalitní iteraturu faktu. Není tomu tak, je to slátanina, ke všemu s mnoha pravopisnými chybami. Nečíst!