Ať řekneš cokoli

Ať řekneš cokoli https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404616/bmid_at-reknes-cokoli-Xm9-404616.jpg 3 82 22

Joanna je šťastně vdaná, ale i po třicítce se stále tak trochu hledá, vyhýbá se zodpovědnosti a nerada se rozhoduje. Nepříjemné záležitosti odsouvá, nezaplacené účty schová pod postel – přesný opak jejího muže Reubena. Jednoho pátečního večera si vyrazí ven s kamarádkou. V baru je však začne obtěžovat jakýsi muž, a protože ho Joanna nedokáže rázně odmítnout, raději z podniku samy odejdou. Cestou domů však za sebou Joanna zaslechne kroky a je si téměř jistá, že je to onen muž z baru – navíc má stejné červené tenisky. A tak ho Joanna překvapí, v pudu sebezáchovy do něj strčí a on spadne z mokrých schodů… A pak to Joanně dojde – pod schody v liduprázdné uličce leží bezvládné tělo muže s tváří v kaluži vody a to, jak se ona sama teď zachová, změní její život. Zavolá pomoc a ponese následky? Uteče, protože to byla sebeobrana, a byla tak v právu? A je to vlastně ten muž, co ji obtěžoval?... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Anything You Do Say , 2017


více info...

Přidat komentář

LuckaLO
23.08.2023 1 z 5

Knízku jsem si koupila, protože mě zaujala anotace i obálka. A jsem dost zklamaná. Moc mi nesedl styl psaní, přišel mi takový nijaký, kostrbatý a nepoutavý. Hlavní hrdinka mi přišla trochu moc naivní, jednala většinou dost hloupě a její manžel je teda totální blbec. Konec je zbytečně dlouhý a nezajímavý. Námět je skvělý, ale zpracování nic moc, vůbec mě to nebavilo a dočetla jsem to jen proto, abych mohla knížku poslat dál do světa a neležela mi doma rozečtená.

Littlemonday
29.12.2022 3 z 5

Skvěle zpracovaný thriller, který je vlastně celý o rozhodnutí v jednom jediném okamžiku. Moc mě bavilo, jak autorka příběh uchopila, líbil se mi originální nápad.
Bohužel už míň se mi líbilo, jak se kniha v některých fázích vlekla, byla protkaná naprosto zbytečnými pasážemi o ničem.
Co se týče hlavních postav, tak u Jo jsem velmi často nechápala její jednání a chování. Zbytečně lhala, kde nemusela, jednala zbrkle a nepromyšleně.
Její muž Reuben byl za mě ještě větší tragédie. Že to byl suchar a pak dokonalý a správný, tak budiž. Ale že se absolutně nepostavil za svou ženu, byl pro ni nulovou oporou a i v těch nejtěžších chvílích myslel hlavně na sebe, to mě štvalo.
Bohužel jako celek knihu hodnotím průměrně, především kvůli některým nudným pasážím.

3/5 ⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme ️️️


Annyshga
10.12.2022 3 z 5

(SPOILER) Musím říct, že z knihy mám trošku rozpurné pocity. Na jednu stranu byl příběh skvělé uchopen a vážně jsem dva příběhy v jednom ještě nikdy nečetla. I samotná pointa knihy nutí zamyslet se, jak málo stačí k tomu, aby se vám změnil celý dosavadní život. Bylo zajímavé sledovat, jak se vyvyjí děj na základě jednoho či druhého rozhodnutí, které musela Joanna v tíživé situaci udělat. Z knihy plyne i krásné ponaučení, že za svá rozhodnutí člověk zaplatí v každém případě. A je jedno zda zasáhne vyšší moc nebo ta soudní... Tím bych to skvělé ale ukončila a podívala se na stranu druhou. Hlavní hrdinka ani její manžel mi nesedli svým chováním. Moc jsem nepochopila proč Joanna lže ve věcech, na které se stejně přijde. Její manžel byl prostě divný. Vůbec při ní nestal a díval se na ni mezi prsty. Občas se objevily zdlouhavé popisy o ničem a to vážně nemám ráda. Navíc od půlky knihy se děj už celkem vlekl a já si říkala kdy už to asi skončí. Proto nemůžu jinak než hodnotit jako průměr ‍️. Je to škoda, nápad byl originální...

genduna
05.11.2022 4 z 5

Velmi zvláštní kniha. Z počátku mi chvilku trvalo než jsem pochopila, že jde o dvě varianty příběhu. Poté musím uznat, že autorka vymyslela vlastně knihu 2v1. I v životě si klademe podobné otázky: co by bylo, kdyby jsme se zachovali tak či onak. Takže ve výsledku super kniha!!!!

LivN
06.04.2022 4 z 5

Divím se, že má kniha tak nízké hodnocení. Mě se líbila. Pod slovem thriller si teda představuji něco úplně jiného, ale já jsem se pobavila. Bylo to příjemné čtení. Asi sto lidí sto chutí. Hlavně mě zajímalo jak to všechno dopadne. A takový styl psaní jsem ještě u knihy neviděla a velmi mě to překvapilo. Co se stane, kdybych udělala něco jiného? Co kdyby....? Co když...?

Mili01
11.02.2022 1 z 5

Z této knihy mám rozpoluplné dojmy. Nedokážu říct proč přesně, ale prostě se mi tato kniha nelíbila.

aishimizu
30.10.2021 5 z 5

Knížka mě zaujala v knihovně. Pak jsem se mrkla na hodnocení a říkala si, že jí i přes nízký hodnocení stejně dám šanci.
Udělala jsem dobře.
Líbil se mi styl, jakým to bylo napsané, četlo se to moc hezky. Thriller to není teda ani omylem, ale člověk se při čtení fakt zamyslel. Kolikrát stačí maličkost a člověku se z minuty na minutu úplně překope život...

koki.veru
24.09.2021 4 z 5

Velice zvláštní, ale zajímavá knížka. Líbilo se mi, že je kniha psaná že dvou úhlů pohledu. Je vidět, jak jedno rozhodnutí, jeden okamžik, změní člověku život. Chybělo mi ale v knize nějaké napětí, nějaké překvapení..

beefeather
12.04.2021 2 z 5

Nikdy jsem nepochopila, když někdo prohlásí, že mu je hlavní hrdina nesympatický. Lidi jsou různí a příběhy taky, ne? Až dosud. Joanna mi je sakra hodně nesympatická. Jako nápad a zpracování knihy bylo dobré, ale jednání hlavní postavy? To jsem fakt nepochopila. Miluje svého muže, ale není schopna s ním vůbec mluvit upřímně, o všem sáhodlouze (a nudně) přemýšlí, rozebírá všechno ze všech stran a výsledek? Nikdy žádný, prostě velké nic.
Chápu, že tohle mělo být asi jedno z témat knihy: jak se Joanna naučila jednat sama za sebe. Ale alespoň pro mě to bylo ubíjející a nepochopitelné. Ráda bych měla odvahu doufat, že takoví lidé mezi námi nežijí.

Leena
04.04.2021 2 z 5

Zajímavý pohled ze dvou rovin, přiznání a zatajení, ale nefungovalo to, bylo to zcela zbytečné.
Autorka měla radši rozvinout to zatajení, to by bylo zajímavější.
Ty dvě roviny se rozplizly na takové nic:-(

kačenka80
18.01.2021 1 z 5

Přečteno jen se zapřením. Zbytečné a neustále úvahy a přemýšlení kdo co a jak dělá (každého koho potkala) bylo únavné a otravné. Jen díky tomu měla kniha 344 stran. Jinak by měla možná jen sto. Téma vypadalo zajímavě ale totálně nudná a nezajímavá kniha. Od autorky si už raději nic nepřečtu :-D

Izu
06.08.2020 2 z 5

Nemastné, neslané. A ten zrzavý Mirek Dušín mě taky pěkně s... !

Danago
04.05.2020 3 z 5

Thriller to není spíš román. Pro mě originální pojetí, i když zpočátku jsem nechápala, co se vlastně děje. Autorka se rozhodla zpracovat obě možnosti rozhodnutí přiznání a zatajení, takže takové dva v jednom. Nemůžu říct, že by mi toto vadilo, spíš mi neseděl způsob, jak byla kniha napsaná . Možná příliš přemýšlení a málo děje, to není úplně pro mě. Jak to celé dopadne jsem, tak nějak předpokládala, takže žádné překvapení se nekonalo. Epilog byl zbytečný a celý závěr jenom narušil.

JessieEx
08.10.2019 5 z 5

4,5*
U poslední knihy jsem si stěžovala, že už potřebuji nějaký originálnější příběh a jako mávnutím kouzelného proutku jsem jej taky dostala :) Nic podobného jsem totiž ještě nečetla a musím říct, že jsem nadšená! Ze začátku jsem si musela zvyknout na zvláštní styl vyprávění, ale pak už to jelo! Příběh je opět hodně psychologický, hrdince můžeme opravdu nahlédnout až do nejtemnějšího nitra a číst všechny její myšlenky. Nutí to člověka přemýšlet nad tím, jak by se v dané situaci zachoval on. (Nebudeme si nic nalhávat, bylo to realistické a podobné věci se mohou stát fakt každému) Samozřejmě jsem nesouhlasila s mnoha Joanninými kroky, ale moc jsem jí fandila. Její vyprávění ve mně vyvolávalo velmi stísněné pocity, strach, napětí, husí kůži.
Navíc se mi moc líbilo jak Jo mluvila o svém muži Reubenovi, kterého moc milovala, a proto jsem neodokázala pochopit, že k němu není upřímnější.
Ačkoliv příběh docela postrádal pro mě nedůležitou akčnost, děj plynul velmi rychle a já jsem knížku nedokázala odložit.
Jediné malé mínus, půl hvězdičky strhávám, za to, že díky střídání dějových linek Zatajení a Přiznání, jsem se občas ztratila, naštěstí to nebylo tak hrozné, abych si to ihned neuvědomila a nezorientovala se.
Konec se mi líbil moc, epilog bych škrtla. Thriller to podle mě není...
Moc doporučuji! Perfektní!

L.Helena
23.09.2019 4 z 5

Jsem ráda, že jsem se nenechala odradit poměrně nízkým hodnocením (60%) a negativními komentáři. Mně knížka přišla docela fajn, i když musím přiznat, že se střídaly hodně čtivé a napínavé pasáže s těmi slabšími. Líbil se mi ten nápad zpracovat dvě varianty, kterými se děj knihy ubírá. Řekla bych však, že nápad není původní, vzpomínám na již starší film s Gwyneth Paltrow (Sliding doors), kde jsem se s tímto modelem vyprávění děje ve dvou rovinách již setkala. Celou dobu, co jsem knihu četla, mi film hodně připomínala. SPOILER - V knize je dokonce použitý i stejný způsob konce, jako ve filmu.

jasmína
31.05.2019

Nebudu davat hodnocení, po předchozí knize autorky, kde jsem na rozdíl od všech ostatních byla nadšená, zde zklamání, nesedí mi dva konce, to prostě není bohužel můj šálek kávy..... škoda, protože mi styl autorky sedí.

Léňa2510
11.05.2019 1 z 5

bola som na tuto knihu fakt zvedava, ale bohuzial uuuplne sklamala

MíšaS.
15.04.2019 odpad!

Tak tohle se opravdu nepovedlo. Příběh mě nebavil. Souhlasím s komentářem Ivuska.09, ale za mě teda ještě horší ohodnocení hvězdičkami.

dee7
09.04.2019 4 z 5

Joanna si jednoho pátečního večera vyjde s kamarádkou na skleničku. V baru je ale začne obtěžovat nějaký muž, a tak raději odejdou. Joanna jde pěšky na metro ( proč proboha nejela taky taxíkem? ) a záhy zjistí, že ji ten muž z baru sleduje. Zkusí ještě zabočit do jiné uličky, ale muž běží pořád za ní. Joanna panikaří, volá manželovi, ale bohužel má slabý signál.. Ve chvíli, kdy ji muž dožene, do něj Joanna v pudu sebezáchovy strčí a on spadne ze schodů....
Děj knihy se poté odvíjí ve dvou linkách, kdy sledujeme, zda se Joanna přizná a ponese následky, nebo uteče a svůj čin zatají?
Autorce se povedl napsat zajímavý psychologický román, který až „rozpitvává“ duševní pochody hlavní hrdinky. Smutné, až depresivní čtení..

Ivuska.09
07.03.2019 2 z 5

Autorka se snažila napsat dvě knihy v jedné. Jenže: méně je někdy více. Právě tohle pořekadlo obsah díla vystihuje naprosto přesně. Mně se takovéto pojetí knihy nelíbí. Hlavní hrdinka něco provede a má dvě možnosti, jak se zachovat. Autorka si však nevybere ani jednu. Prostě jen střídavě píše kapitoly podle toho, co by se stalo, kdyby zvolila možnost A a možnost B. Ze začátku je to navíc pekelně matoucí. Říkala jsem si, že to třeba zachrání alespoň závěr. Jednu chvíli se mi zdálo, že ano, že tam ta pointa je (hrdinka si vybrala jednu možnost a o té druhé prostě napsala knihu). Jenže tohle autorce jen podklouzlo pod rukama. Škoda.