Ať procitne dřevorubec

Ať procitne dřevorubec https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99982/at-procitne-drevorub-99982.jpg 3 2 2

Ať procitne dřevorubec je částí mohutné básně "Canto general", v níž veliký chilský básník Pablo Neruda, žijící nyní ve vyhnanství v Mexicu, opěvá verši, připomínajícími Walta Whitmana, svou širší jihoamerickou vlast a boj jejího lidu proti utlačovatelům. Na začátku své básně Ať procitne dřevorubec oslavuje básník Severní Ameriku demokratickou a mírovou, v další části se hněvně obrací proti molochu kapitalisnu, v třetí části velkolepým způsobem kreslí Sovětský svaz a Stalina, ve čtvrté části varuje Severní Ameriku před agresí, v dalších částech pak oslavuje mír a svoji rodnou zem. Je to veliká a mohutná báseň jednoho z největších bojovníků za světový mír. Přel. Jan Pilař ; dřevoryty vyryl Alberto Bertrán; na předsádku bylo použito dřevorytu Leopolda Méndeze; s předml. Jana Drdy a s dosl. Jorge Amada: Hlas národů Latinské Ameriky; přel. Zdeněk Hampejs; za spolupráce Jaroslava Kuchválka.... celý text

Poezie
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Que Despierte el Leñador


více info...

Přidat komentář

Afilada
27.11.2020 4 z 5

K plnému pochopení těchto básní je třeba znát jihoamerické reálie i jihoamerickou historii, pak lze dílo P.Nerudy hodnotit velmi vysoko.
Jednu hvězdičku mu ubírám za jeho (byť poctivé) popletené politické postoje, které dovedly Chile v r. 1973 na okraj propasti. Propasti, ve které se dnes nachází Venezuela a Kuba.

Lenka4
25.08.2020 2 z 5

Hodně vzdálené a nepřístupné. Asi jako Jižní Amerika. V básních schází procítěnost, možná je ukryta hodně hluboko, možná zmizela v překladu. Očekávala jsem více burcujících tónů. Pedagogicky využitelná je vlastivěda v úvodní části Lampa na zemi. Za originální lze považovat Ódu na ponožky, která je jakýmsi jediným hřejivým paprskem z celé sbírky.
„… A toto
je mravní naučení mé ódy:
Dvojnásob krása je krásou
a dobro je dvojnásob
dobré,
když jde o dvě vlněné
ponožky
v zimě.“


Štítky knihy

chilská literatura

Kniha Ať procitne dřevorubec je v

Přečtených3x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x