Ariadna

Ariadna https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491377/bmid_ariadna-YvU-491377.jpg 4 65 22

Princezné Ariadna a Faidra, dcéry obávaného krétskeho kráľa Minoa, vyrastajú v paláci rovno nad tajuplným labyrintom, odkiaľ sa ozýva dupot a hrôzostrašný rev uväzneného Minotaura – netvora s ľudským telom a býčou hlavou. Krvilačný tvor, ktorý sa každý rok domáha ľudských obetí, je najväčšou potupou kráľa Minoa, pretože sa zrodil zo spojenia jeho manželky Pasifae a bieleho býka. Minos povolá na svoj kráľovský dvor slávneho sochára a vynálezcu Daidala a prikáže mu postaviť podzemné bludisko, kam uvrhne hrôzostrašnú príšeru. Keď sa na Kréte zjaví aténsky princ Teseus, ktorý má byť so svojimi druhmi obetovaný Minotaurovi, mladučká Ariadna sa doňho na prvý pohľad zaľúbi a rozhodne sa ho zachrániť. Ak mu však pomôže zabiť netvora, zradí svoju rodinu a vo svete ovládanom vrtkavými bohmi môže za podobnú trúfalosť draho zaplatiť. Ariadna už počula veľa príbehov o odvážnych ženách, ktoré pomohli milovaným mužom vykonať hrdinské skutky a neskôr za to pykali. Je však odhodlaná vziať svoj osud do vlastných rúk, i keď netuší, aké následky bude mať jej rozhodnutie. Dočká sa šťastného konca po boku statočného hrdinu? Alebo sa stane obeťou milencovej bezohľadnej ctižiadosti?... celý text

Literatura světová Romány Mytologie
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Ariadne , 2021


více info...

Přidat komentář

Deia
10.02.2024 3 z 5

Ja mám grécku mytológiu veľmi rada a aj keď ma už mnoho takýchto prerozprávaných príbehov sklamalo, tak som sa rozhodla tomuto dať šancu. Ale sklamal ma aj tento. Príbeh Ariadny, Thésea a Mínótaura zaberie len chvíľku, potom dôjde k zrade a Ariadna s ocitne sama na ostrove. Hlavne som čakala, že príbeh bude o silnej ženskej hrdinke, ale v tomto ma Ariadna veľmi sklamala, keďže je dosť dôverčivá a naivná. Neskôr sa do príbehu zapája aj jej sestra Faidra, ktorá má teda väčšiu guráž, ale ani jej smerovanie sa mi nepáčilo. No a nepáčili sa mi ani mužské postavy, Théseus alebo Dionýzos, ich správanie mi k nim nesedelo, ale tak autorka si ich vykreslila po svojom. Celkovo to bolo dosť rozťahané a dialo sa tam toho veľmi málo. Na druhú stranu mal príbeh veľmi príjemnú atmosféru, bolo to napísané krásnym jazykom a celkovo sa mi to čítalo dobre, v istom bode ma to aj celkom bavilo. Ale nijak to vo mne nezarezonovalo a príbeh vo mne nezanechal hlbšiu stopu. Myslím, že do Elektry sa už púšťať nebudem.

Slůník
14.10.2023 3 z 5

Feministická verze řeckých bájí, rozhodně podnět k zamyšleni.


Petras_ka
10.10.2023 4 z 5

Ako je spomenuté v komentári podo mnou, táto kniha má svojich nadšencov aj odporcov. Ja sa našťastie radím medzi nadšencov. Nie je to síce môj milovaný Spev o Achillovi, ale aj príbeh Ariadny mi prirástol k srdcu. Vždy som sa tešila, keď sa ponorím do tej zvláštnej atmosféry a sveta, v ktorom panujú bohovia a osud človeka závisí na ich priazni. Veľmi sa mi páčil jazyk a štýl rozprávania aký autorka zvolila.

hoceli
17.09.2023 3 z 5

Ariadna
Kniha, která milovníky řeckých bájí, nadchne, ale i zklame.

Příběh Ariadny jsem před čtením této knihy znala, takže jsem již byla blíže seznámena s následujícím dějem. Ale velkým zklamáním, byla autorčina uspěchanost. Začátek knihy plynul příjemnou rychlostí, a čtenáře nadchl stylem písma a obsahem, poté se průběh knihy odehrával v myšlenkách Ariadny, či dialozích, do toho se zde pletl příběh Ariadniny mladší sestry Faidry. Ke konci knihy (v posledních cca 150 stránkách) sem autorka dokázala narvat veškeré informace, od svatby po porody a další..
Chyběli mi zde i nějaké bližší či milostnější pasáže, které by vztah Ariadny a Dionýsa prohloubili.
Jinak téma řecké mytologie zde jistě nezklame.

+ obálka knihy září v knihovně, a ohromí každého knihomola procházejícího uličkami v knihkupectví.

Lucyeinstory
14.08.2023 5 z 5

Ariadna je poměrně nová knížka, o které se na sociálních sítích moc nemluví. A upřímně? Absolutně to nechápu.

Jak už můžeme zjistit z názvu, příběh vypráví o princezně Ariadně, což byla krétská princezna, která podle starých řeckých bájí zachránila Thésea z labyrintu, ve kterým byl uvězněný Minotaurus. Ale co bylo dál? A to se dozvíme právě tady.

Za prvé musím říct, že mě všechny tyhle mýty fascinují a v příbězích se celkem orientuji. Pokud vás tohle odvětví v historii nezajímá, tak tahle knížka nebude nic pro vás, to říkám úvodem. Ta obálka je nádherná

Co se mi neskutečně líbilo, byl jazyk, kterým je příběh napsaný. Ačkoli tam byly hodně popisující pasáže přírody, staveb atd. všechno bylo napsáno tak neuvěřitelně čtivě. Úplně vás vtáhly do děje. Dál se mi líbilo, že nám autorka ukázala i trošku temnější stránku jednotlivých postav. Jako měla jsem chuť jim někdy zakroutit krkem, jak se chovali. Dozvěděli jsme se tam něco i o bozích z hory Olymp. Tyhle pasáže mě bavily hodně.

Ten konec byl smutný a ukápla mi i slzička, ale přesto ho autorka napsala tak, že se vám bude líbit.

bravefox
08.08.2023 4 z 5

Knihu jsem objevila po čtení Kirké a Achielleovy písně od M. Miller, když jsem hledala nějaký podobný typ převyprávění antického mýtu. Kniha sice nedosahuje takových kvalit jako již dvě zmíněné, ale i tak je to nádherný příběh, který stojí za to si přečíst.

Babouš
02.07.2023 2 z 5

Za mě zklamání. Kniha se jmenuje Ariadna, ale Ariadna se objevuje cca jenom v polovině příběhu, pak autorka pozornost věnuje její sestře Faidře (což by bylo ok, ale já fakt čekal, že to bude o Théseovi a Minotaurovi - pokud to chcete číst kvůli tomu, tak se neobtěžujte, hraje to tady minimální roli). Zbytek knihy sledujeme Ariadniny konverzace s Dionýsem, které se neskutečně táhnou a pro toho, kdo řecké mýty zná, neobsahují nic nového. A poznámka k českému překladu - pardon, ale kdo silver bow of Artemis přeloží jako Artemidina stříbrná miska (!), když i ten, kdo má o řeckých bájích znalosti max od Petišky ví, že Artemis coby bohyně lovu byla vždycky zpodobňovaná s lukem a šípy, by tuhle knihu asi spíš neměl překládat.

Petra de Valo
03.04.2023 4 z 5

Táto kniha sa čítala jedna báseň, grécku mytológiu mám vo veľkej obľube a hoci sa autorka nedržala presne všetkého, príbeh sa mi veľmi páčil. Hlavná téma, ako bývajú mnohé ženy podriadené a poslušné mužom, rezonuje aj dnes, hoci sa doba zmenila. Ariadna však na Naxe žije trochu ako vo sne, je priam neuveriteľné, ako Dionýzovi dôveruje. No všetkého do času. Tiež oceňujem, že kniha nemá šťastný koniec, to sa nevída často.

zsykorova
31.03.2023 5 z 5

Další náhled do řecké mytologie, kterým mě donutil se do ní ještě víc zamilovat. Kniha mě nalákala nejen obsahem, ale i tou přenádhernou obálkou, která se opravdu povedla.

DreamerX9
10.03.2023 2 z 5

Příběhy řeckých mýtů i alternativní retellingy mi nevadí ale tohle za mě byla vyloženě slaďárna, která se dosti odkláněla od původních historických znalostí. Děj mi moc nesedl ani hlavní postava Ariadny. Ale kniha ma krásnou obálku

petgona
11.02.2023 2 z 5

Nemala som ziadne konkretne ocakavania, isla som do toho, len preto, ze mam rada grecku mytologiu a kniha ma skutocne krasnu obalku. Ale samotny obsah sa mi nepacil. Bolo to nudne a prazdne, nezostane mi to rezonovat v hlave a o par tyzdnov uplne zabudnem, ze som to citala.

Lexie321
17.12.2022 5 z 5

Nádherná obálka a prekrásny príbeh z prostredia antického grécka. Vrelo odporúčam.

Vknihách
27.11.2022 5 z 5

Obálka upúta pohľad zlatými prvkami. Je nádherná a po prečítaní si len povzdychnete, ako dokonale ladí s príbehom- loď, had,vínna réva a Ariadna.
Mám pocit, že len v posledných rokoch na mňa akosi začala téma gréckych mýtov vyskakovať. Odolávala som, až doteraz, mám ju prečítanú a chcem viac takýchto príbehov.
Kniha je rozdelené na 4 časti, každá je zameraná na určitý mýľnik Ariadninho života.Spoznávame Ariadninu rodinu, spomenú sa viaceré božstvá a autorka do príbehu zakomponovala aj iné postavy z gréckych bájí ako vedľajšie postavy. Kupodivu, na to, koľko postáv sa v knihe vyskytuje, sa mi vôbec neplietli, čo je obrovským plusom. V knihách s tým mávam veľké problémy-veľa postáv u mňa zaručuje chaos. Tu sa chaos nedostavil. Pripisujem to zrozumiteľnému, ľahko podanému štýlu autorky, ktorý ma pri čítaní natoľko pohltil, že som si ani neuvedomovala, ako sa stránky rýchlo obracajú. Ja, mýtickými legendami nepobozkaná, som Saintovej žrala celý príbeh o hrdinskom Theseovi. No bol ním v skutočnosti? Neviem. Podľa Jennifer to bol manipulátor, klamár, sukničkár, chválenkár, prospechár… Aj tým, že zabil krvilačného Minotaura, Ariadninho brata, sa zapísal do dejín. Akosi pozabudol, komu za to vďačí. Sám by nedokázal nič. Odmenou za pomoc považoval vyrabovanie paláca,zneuctenie Ariadny, ktorú opustil na neobývanom ostrove a oklamanie jej sestry, ponechanej napospas osudu v paláci s rozbesnemým Minosom. Ariadna na ostrove prežije v celku pekný život. Jej sestra Faidra prerozpráva aj kúsok svojho života. Ako sa od Ariadny odtrhla, tak ich osud zavedie opäť k sebe. Príbeh však nemá šťastný koniec. Ženy sú tu vykreslené ako tie, ktoré sa vo väčšej miere pričinia za “nesmrteľnosť” svojich mužov zapísaním do dejín, ale sú nedocené, priam zabudnuté. Autorka spomenie intigy bohov, postavy Herakla, Daidala, Hippolyty, Háda či Dionýza. Posledný menovaný ma sklamal najviac.
Ariadnu vám vrelo odporúčam.

Vikinka224
15.10.2022 4 z 5

Tak toto byla krásná pohádka pro starší. Mám ráda řeckou mytologii a příběh Ariadny a její sestry se mi moc líbil.
Bylo mi líto jak Ariadny, tak Faidry, životy žen ve starověkém Řecku, kde neměly téměř žádná práva a jejich jediný úděl bylo se dobře vdát a mít děti, si nedokážu představit. Obě byly sice naivní, ale vůbec si nemyslím, že byly hloupé, byly jen zaslepené.
Líbí se mi, že autorka do příběhu zakomponovala i jiné mýty, oživilo to celý příběh.
Obálku má kniha nádhernou, za přečtení stojí.

Ahmose
03.10.2022 4 z 5

Ariadna od Jennifer Saint je ako rozprávka. Dej je väčšinu knihy pomalší, ale plynie s ľahkosťou. Skoro celou knihou sa nesie príjemná atmosféra teplého letného večera na ostrove v Grécku. Čitateľ až cíti vôňu ovocia a vína. Princezné Ariadna a Faidra sú úplne rozdielne. Kým Ariadna je voči svojmu osudu skôr pasívna, tak Faidra je priebojná a nebojí sa ísť si za tým, čo chce. Tento kontrast ma veľmi bavil. Extra oceňujem zakomponovanie príbehu s bohom Dionýsom. Máloktorý autor siahne po jeho mýte. Mrzí ma, že sa autorka rozhodla prakticky všetku akciu a zvraty napratať do posledných päťdesiatich strán. Ku koncu tak dej nabral raketovú rýchlosť a emócie sa prakticky vytratili. Tiež by sa dalo povedať, že kniha je písaná dosť jednostranne. Autorka si nedala veľkú prácu so psychológiou mužských postáv, ale na druhá stranu, som to od tejto knihy ani nečakal. Špeciálna pochvala za krásnu obálku. Po vizuálnej stránke je táto kniha úplný klenot. Napriek tomu, že záver má svoje muchy, myslím si, že kniha za prečítanie určite stojí. Odporúčam !

Megarin
29.09.2022 2 z 5

Od této knihy jsem měla poměrně velká očekávání, která se nenaplnila.
Čekala jsem bojovnou mladou dívku, všemocné bohy v novém svěžím kabátě. Ale nic z toho se nekonalo.
Kniha se křečovitě držela předlohy, která prostě na 396 stran nevydá. Autorka proto děj natahuje, kde se dá. Kvůli tomu pak celý příběh působí uměle a nepřirozeně.

Jedna z věcí, co mohu pochválit, je seznámení se i s jinými řeckými bájemi např. O Medúze. Tyto vstupy jsou totiž zajímavější než děj samotné Ariadny.

Pak to ale jde s knihou z kopce.
Špatně napsané postavy - nudné a nesympatické.
Hlavní hrdinka pořád opakuje ty samé skutečnosti stále dokola, jen v trochu jiném znění. A to třeba i dvakrát na jedné stránce.
Ostatní postavy jsou ploché a bez jakéhokoliv rozvoje charakteru.
Děj tam není skoro žádný. Vadily mi i nekonečné rozhovory, které příběh posouvaly úplně minimálně. Některé kapitoly byly zbytečné a kniha by se obešla i bez nich.

orinka3
21.09.2022 4 z 5

Četlo se to moc krásně! A protože v pohádkách je všecko možné a všecko je v nich dovoleno, tak to ani nebudu nějak moc kritizovat. Jako dítě jsem vyrůstala na Starých řeckých bájích od Petišky, které mě v tu dobu uchvátily. Proto jsem uvítala, když jsem se mohla znovu vrátit do doby, kdy jsem obdivovala hrdiny jako byl Perseus, Herakles i jiní. V tomto pohádkovém románu jsou hrdinové hodně polidštění, sestry Ariadna a Faidra ve svých touhách a představách skoro současné. Básnická licence se musí ctít. Nádherná obálka celý příběh dvou nešťastných sester důstojně rámuje.

Jaruš7
24.05.2022 5 z 5

Téma nadchne, obálka a siluety vně oslní.
Zařazení do "Krásné literatury" by mělo smysl.
Autorka si dokonale vyhrála s tématem tak bohatě již popsaném k dokonalosti.
Doba dnešních dnů si žádá odklon, a tak pradávná, veleslavná, bájná historie má tu moc se na okamžik odpoutat a stanout na Krétě v labyrintu, na ostrově Naxos a v Athénách spolu s hrdiny antických bájí.
Citace:" Jak vypadá svatba olympského boha ?
Jedinou ozdobou, již jsme měli, byla nádherná koruna, kterou mi D.. nasadil na hlavu...
Úzký stříbrný kruh byl posázený růžičkami spojený v zářivý oblouk a překrásnými drahokamy, které záplály životem, když se jich dotkly paprsky zapadajícího slunce.
Ani jako krétská princezna jsem neviděla něco tak úžasného. Takže pro mě byl strašný šok, když mi ji D.. později večer cestou podél rozvlněných vod náhle sundal z hlavy a odhodil do inkoustové černé temnoty za námi.
"Proč jsi to udělal?" zeptala jsem se ....
..."Někdo ji může ukrást nebo se poničí a ztratí lesk," pokračoval. "Chci, aby žádný dar, který ti dám, nebyl pomíjivý. ...hodil jsem ji tam, kde bude navěky zářit." Něžně nasměroval můj pohled k tmavé obloze. "Vidíš támhle to nové souhvězdí?"
Ve věčnosti noci jsem spatřila zbrusu nové body světla zářící v jasných obloucích. Má koruna se jasně třpytila na temném pozadí.
"Tvá korunka bude bezpečně provádět námořníky labyrintem zrádných moří. Ženy k ní budou vzhlížet jako ke znamení útěchy, ke světlu v temnotách. Děti ji budou šeptat svá přání, než zavřou oči a odplují do snů. Zůstane tam, pevná a opravdová, na věky věků."

Takříkajíc bohatě oživena bájná historie.
Fajnovost, super.

Hels-is-unicorn
10.03.2022 2 z 5

Obálka nadchne. Ale příběh ne. Nicméně (asi) ani neurazí. Překlad je velice vágní a nezáživný, střídají se kratičké jednoduchoučké věty s neuvěřitelně dlouhými souvětími, kde se ani bohemista nezvládne orientovat v čárkách. A těch chyb! Ale rodina Dobrovských nikdy neměla ve spojitosti s překlady moc dobrou pověst.
Příběhy z řecké mytologie jsou srdcovka, proti použití a přepracování jejich námětu vůbec nic nemám, naopak mi to jako nápad přijde poměrně originální a zábavné. Ale tohle... Nebavilo mě to, příběh se vlekl, obě hlavní hrdinky byly krajně nesympatické, naivní a místy až hloupé. Jejich chování nedávalo vůbec smysl, ale hlavně aby obě smýšlely a cítily feministicky. A víte co mě potěšilo nejvíc? Že se to oběma vymstilo. Jednu hvězdičku dávám za překrásnou obálku, ta se prostě povedla. Druhou za to, že se autorka nebránila špatnému konci, což k řecké mytologii neodmyslitelně patří. Nicméně knihu doporučit nemůžu a poměrně lituji, že jsem se nechala zlákat pozlátkem obálky a koupila si ji. Rozhodně v knihovničce nezůstane.
PS: Komu taky přišly úsměvné olivy, které se za každé situace leskly? :-)

lucye007
13.01.2022 5 z 5

Mě se knížka moc líbil. Originální nápad, který autorka dokázala krásně rozvést. Možná by se dalo říct, že byla místy až moc dlouhá, ale díky jazyku jsem si ji užívala a dokázala si živě představit prostředí, ve kterém se kniha odehrávala. Řecké báje a pověsti znám, takže jsem se v postavách zorientovala celkem rychle. Konec jsem nečekala a ukápla slza.
5*