Aréna

Aréna https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425922/bmid_arena-SlQ-425922.jpg 4 81 21

Cíle si cení víc než vlastního života. V roce 41 n. l. je město Řím nebezpečným místem. Optio Macro z druhé legie, nedávno vyznamenaný za odvahu na bojišti, se nemůže dočkat, až nechá rušné město za zády. Je rozčarovaný, když ho donutí zůstat v Římě, aby vycvičil Marka Valeria Pavona, mladého gladiátorského rekruta. Přestože nebojácný Pavo bojoval už dříve o svůj život, v gladiátorské aréně je nováčkem. Ale je paličatý a má motivaci. Svého cíle si cení víc než vlastního života – chce pomstít smrt svého otce z rukou gladiátorského šampiona. Bude však vůbec žít tak dlouho, aby se pomsty dočkal?... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

Arena , 2013


více info...

Přidat komentář

Naďa2411
16.01.2023 5 z 5

Pěkně napsaná kniha o gladiátorech, jakým způsobem museli bojovat, o jejich výcviku. Jsou zde popsány jaké byly intriky a jak i politika ovlivnila boje na život a na smrt.

hanzmb
26.11.2022 4 z 5

Kniha, která se tváří jako 0-tý díl Orlů, ale není to tak. Nevím, který "umělec" zadal rok 2000 jako 1. vydání originálu. Přitom tam má název 1. dílu Orlů, kde ten rok 2000 je ok. Ve skutečnosti je tato kniha spojením 5 povídek Barbarian, Challenger, First Sword, Revenge, Champion. Autor je napsal v období 2012-2013. Většinou se také prodávají samostatně jako díly řady Aréna. Např. Němci nabízí samostatně i spojené do 1 knihy (2014). Logicky román nevytvoříte napojením 5 povídek. Proto chápu ty některé pocity čtenářů. Bylo by dobře zavádění nových knih věnovat pořádnou péči. (Už jsem to nechal opravit)


Noname007
04.07.2021 4 z 5

Na knihu jsem narazila v Levných knihách. Jelikož mě historické romány poměrně baví a zasazení děje do starověkého Říma mě velmi zlákalo, dílo jsem si koupila. Celý příběh mě poměrně bavil, v některých částech mi to přišlo hodně drsné, ale to se dalo vzhledem k tématu čekat. Vcelku snadno jsem se začetla. Akorát mi přišlo, že hlavní hrdina Pavo má až moc velké štěstí, ale chápu, že autoři ho autoři nechtěli nechat umřít a nahradit jiným. Určitě si od autorů nějakou další historickou knihu brzy přečtu.

lampernaqui
23.06.2021 3 z 5

Scarrowovu sérii mám rád a jakékoliv nové setkání s jeho hrdiny si užiji, ale tohle je jen bonusem, ve kterém se setkáváme s mladým Macronem. Je vidět, že se jedná o slepenec pěti povídek a je v textu jasně vidět, kdy končí jedna a začíná druhá. Proto je také vše urychleno a jeden problém střídá druhý. Žádná přestávka, nic se pořádně nerozvedete. O pořádném románu se mluvit nedá, opravdu jde jen o takový dárek k hlavní sérii, na kterou kvalitou ale nedosáhne.

apq
06.03.2021 5 z 5

O trochu slabší než knihy série Cato, přesto velmi podarene.

Lolila
19.02.2021 5 z 5

Príbeh odohrávajúci sa pred sériou Cato, spoznávame Macra, ktorý čaká na povýšenie na centuriona. Ale samozrejme nič nie je zadarmo a naši známy cisársky poradcovia zasahujú a vydierajú. Hlavným hrdinom je Mark Valerius Pavo, bývalý tribún, ktorý za trest skončil medzi gladiátormi. Jediným cieľom Pava je zabiť gladiátora, ktorý zabil v aréne jeho otca. Zaujímavé prostredie gladiátorov, boje na život a na smrť, vratká priazeň mocných Ríma a tiež divákov, intrigy, .... Určite odporúčam všetkým, ktorým sa páči séria Cato.:-)

petr_
26.10.2020 3 z 5

Nebyl to úplný propadák, ale děj je moc překombinovaný, chudák Macro, místo aby si užíval svého pobytu v Římě je zasypáván prací, kterou dělá tak dobře, až je to špatně, protože nějakým způsobem překazí plány propuštěnců císaře Claudia. Už jsem začal chápat proč je Macro tak nesnášel.

petr8837
27.08.2020 1 z 5

Tady budu trochu kritický. Jako "žrout" série Kato jsem se těšil na prequel s mladým Macronem, ale byl jsem zklamán. Tedy, aby jsme si rozuměli - tak kniha je dobře a řemeslně napsaná, ale scénář je bídný. Pusťte si na videu Karate Kid, Krvavý Sport, nebo si zahrajte na konzoli Mortal Kombat, dostanete v podstatě to samé. Hlavní hrdina se prokousává ods slabších soupeřů výše, až....
Podivný sloh (viz recenze Ondruly) tomu také moc nepřidá - tady si tipnu na nedobrý překlad.

OlafSveinsson
13.08.2020 3 z 5

Víte, že když ve jméně Cato vyměníte jenom dvě písmena, vyjde vám Pavo? A přesně takhle ten příběh funguje. Slibný a schopný mladík pod dohledem zkušeného mentora, díky jehož podpoře se dokáže prosadit v drsném světě římských gladiátorských zápasů.
Příjemné letní počtení, jenom tam na můj vkus bylo trochu moc dějových zvratů a náhod ve prospěch hrdinů.

Kojak007
13.11.2019 5 z 5

Moje první kniha tohoto žánru a musím uznat, že kniha lehce vtáhne do děje a čtení jsem si opravdu užíval. Rád bych si přečetl další, ale jak jsem zjistil např. série Cato, tak je absolutně nemožné je někde sehnat.

ondrula
25.07.2019 1 z 5

Vcelku nenáročné, oddechové počtení na dovolenou. Trochu mi vadila podbízivost tématu, neuvěřitelnost dějových zvratů a taky nesmyslnost motivací jednání postav.

Co mi ale vadilo o poznání víc, byla pitomost stylistiky; nedokážu už ani spočítat, kolikrát nějaká postava v knížce zasténá (například "Macro si prohlédl seřazené gladiátory a tiše zasténal") nebo svěsí rameno (například "Pavo zpozoroval blížící se zbraň a svěsil rameno"), anebo dokonce mlaskne (například "Vzpomněl si na Pallase a mlasknul"). Nadužívání těchto krajně nevhodných výrazů a obratů je v knize tak četné a všudepřítomné, že mě nutilo k zamýšlení se, jestli je to úkaz spisovatelské neschopnosti autorů a nebo překladatele.

Ať je to ten nebo ten, neumí se vyjadřovat. S úžasem jsem se v jedné pasáži dočetl, že gladiátorovi vytékala z rány z lýtka "směs červené a růžové krve". Věděli jste, že máte v těle i růžovou krev? Já ne. A jen na okraj - opravdu nesnáším v beletrii výrazy, že někdo "přidusal" nebo "oddusal", to je něco strašnýho.

Bojové pasáže, kterými je kniha nacpána, pokládám za víceméně nudné, někdy až parodické. Příležitostně se tak můžete dočíst, že gladiátor se řítil na svého protivníka s pěstmi nad hlavou. Hm.

Chvílemi jsem se podivoval, proč v knize najednou uprostřed scény končí kapitola a v kapitole následující scéna pokračuje. Po delší době mi došlo, že se autor pokusil docílit efektu page-turner, ale jelikož na konci kapitoly zpravidla chybí napínavá scéna, nedává tento koncept knihy smysl, je to otravné a amatérské.

davidurban1973
19.07.2019 5 z 5

Vynikající historicky roman ze starověkého Říma.

davas
07.07.2019 5 z 5

Velmi poutavě napsaný příběh z prostředí gladiátorů,arény,politiky v té době ,hrdosti a cti hlavních hrdinů...V tak malém dějovém prostoru,tak obsáhlý příběh...a hlavně mně to bavilo,což je nejdůležitější

psd856
12.04.2019 4 z 5

super cteni

klokan.1905
22.09.2018 5 z 5

Aréna...
Další kniha od Simona Scarrowa z období Říma... Tentokrát z roku 41 našeho letopočtu... Celkem jsem se obával, zda mi v knize nebude chybět Cato... Zbytečně... ;-)
Hlavním hrdinou tohoto příběhu je Mark Valerius Pavo, mladý legionářský rekrut. Právě tohoto dostává k výcviku optio II. legie Lucius Cornelius Macro, který byl nedávno vyznamenaný samotným císařem Claudiem za odvahu na bojišti... Pavo má v gladiátorské aréně jenom jeden cíl - chce porazit Herma, gladiátorského šampiona, který zabil Pavonovi v aréně otce - legáta V. legie - Tituse Valeriuse Pava...
Určitě si knížku přečtěte, stojí to za to... ;-)
Zajímavé je, že v originále vyšla tato kniha již v roce 2000, ale přeložena do češtiny byla až v roce 2017... Jak již níže napsal uživatel Nero, dal by se tento příběh označit jako "nultý díl série Cato", kterou poté začal Simon Scarrow psát a v jejíž psaní pokračuje dodnes...

soukroma
25.05.2018 4 z 5

Výborně se čte, i podrobný popis všech hrůzných pranic, bitek na život a na smrt (cvičných i skutečných) se dá zvládnout, i když ke konci přibývalo krve, zranění a mrtvol až překotně, ale už v polovině jsem si přála, abychom se taky mrkli někam mimo ludus a arénu. Trochu jsem postrádala dobový i místopisný kontext. O Claudiovi a jeho době tam bylo až příliš málo. Dle mého čtení spíš pro mužské pokolení. 65%

jindrich7442
31.03.2018 4 z 5

Značně mi po dílu Invictus zlepšila náladu.Některé střípky mi trochu rezonovali v návaznosti na příběhy Catona, ale to může být zdání, přecejen už je to nějaký pátek, co jsem četl první díly série. Jediné mínus knihy je, že jsem se nemohl zbavit dojmu strojenosti příběhu. V některých situacích (především těch, které se týkají intrikaření) jsem se zkrátka nemohl příběhu plně uvěřit i přes velice pěčlivě popisované souboje.

orinka3
09.02.2018 5 z 5

Protože už mám přečtené všechny díly, co byly k mání v naší knihovně, sáhla jsem v Novinkách po Aréně s pochybnostmi. Že se dostávám před všechno, co jsem zatím načetla. Ale ani Aréna mě nezklamala. Naopak - nadchla! Sice v ní vystupuje jenom Macro bez Catona, ale to není na úkor vynikajících situací a zvratů. Prostředí gladiátorů, nelítostných střetů na život a na smrt, kolísající přízeň mocných Říma a hlavně: touha pomstít svého otce. To je hnací motor našeho hrdiny Pava. Stále trneme, kdykoliv se mění sliby těch, co určují osud a bojíme se i o život malého syna dočasného gladiátora. Pavo má obrovské štěstí, že se ho ujal právě Macro. A později vysloužilý gladiátor Rugo. Nadutý a neporazitelný Hermes má přece jenom svou slabinu. Celý tento díl má obrovské napětí, spád i překvapení. Já dosud četla pouze Spartaka od paní spisovatelky Loukotkové. Což bylo čtení trochu jiné. Gladiátoři v tomto příběhu nejsou tak idealizováni. Knížka měla na můj vkus málo stran:)

ag.juRa
29.10.2017 5 z 5

ještě jsem chtěl ke svému předešlému komentáři přidat takovou malou zajímavost:

Po počátečním vydání pěti e-knih (Barbarian, Challenger, First Sword, Revenge a Champion) byla Arena zveřejněna v roce 2013 jako jeden plný objem. U nás vyšla až letos 10/2017

nero 13
29.10.2017 5 z 5

Tak Aréna je vlastně takovým nultým dílem série Cato, akorát bez Catona, ale to vůbec nevadí protože ho na sto procent zastoupí Macro, který tentokrát nedobrovolně, zásluhou intrik císařských poradců vymění válečná pole za gladiátorské arény, jak jako cvičitel gladiátorů tak i účastník samotných her v aréně. Doporučuji všem kteří mají rádi sérii o Macronovi a Catonovi.

Autoři knihy

Simon Scarrow
britská, 1962

Kniha Aréna je v

Právě čtených2x
Přečtených111x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených5x
Knihotéce93x
Chystám se číst27x
Chci si koupit13x