Archeologie Germánů v Pojizeří a v Českém ráji

Archeologie Germánů v Pojizeří a v Českém ráji https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197470/bmid_archeologie-germanu-v-pojizeri-a-v--3kI-197470.jpg 5 1 2

Přidat komentář

Vlk.kh
03.01.2021 5 z 5

V podstatě asi jedna z prvních u nás napsaných publikací na toto téma, vydaných po pádu totality, kdy byla tato stránka dějin víceméně tabuizována. Autor se, jak už vyplývá z názvu, věnuje především osídlení v Pojizeří - má tam prý chalupu - ale nechybí poměrně obsáhlý a přehledný popis všeobecných informací o Germánech a stručné vyhodnocení celkových poznatků o germánském osídlení na celém území Čech. Podrobněji se autor zabývá i králem Marobudem a jeho říší.

JulianaH.
11.01.2020

Neholduji ani archeologii, ani pravěku, proto nehodnotím hvězdičkami - nebyla bych objektivní. Částečně je to i tím, že si z knihy pamatuji pouze tři informace: o německém inženýrovi, který svou přehradou vytopil Pojizeří; o tom, že v germánských sídlech pod úrovní terénu byly schůdky dolů; a že podle Tacita se Germán pozná podle toho, že se myje zásadně teplou vodou a pozdě vstává (ejhle, jsem vzorový Germán!).
Pro někoho, kdo se k archeologii nestaví tak barbarsky jako já, to ale může být záživnější četba. Jak na jedné přednášce podotkl autor, doc. Košnar, je reprezentativní pro Germány vůbec, nejen pro ty pojizerské. Plusový bod také za obrazový doprovod. A v neposlední řadě obsahuje historky ze života pánů archeologů.


Štítky knihy

archeologie Germáni

Autoři knihy

Lubomír Košnar
česká, 1944
Jiří Waldhauser
česká, 1945 - 2023

Kniha Archeologie Germánů v Pojizeří a v Českém ráji je v

Přečtených3x
Chystám se číst1x
Chci si koupit3x